Katja Pretnar
Foto: Katja Pretnar, Besedilo: Kaja Stradovnik

Pretnar Katja

Je magistrantka Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Kot inženirka je zaposlena v podjetju KUKA Robotics v nemškem Augsburgu. Dela v razvoju programske opreme za robotski krmilnik.

Kot zlata maturantka jeseniške gimnazije se je odločila za študij elektrotehnike. Pri tem jo je vodilo mišljenje, da imajo inženirji najzanimivejšo, obetavno in izzivov polno karierno pot. Čeprav se je srečevala s pomisleki okolice, da tehnični študij ni najboljša izbira za dekleta, svoje odločitve ni nikoli obžalovala. Med študijem se je navdušila nad robotiko in spoznala jo je z več plati – med sodelovanjem z laboratorijem za robotiko pri projektih s področja rehabilitacije iz raziskovalnega vidika, po drugi strani pa tudi s strani industrije. Sodelovala je pri organizaciji dogodka Dnevi industrijske robotike, ki študentom organizatorjem ob sodelovanju s podjetji omogoča preliti ustvarjalne ideje v resničnost, skrbi pa tudi za predstavitev in popularizacijo robotike.

Po končanem študiju je želela pridobljeno znanje uporabiti v praksi. Svoje zaključno delo Izogibanje trkov in koordinacija robotov v industrijski celici z več robotije napisala v sodelovanju z nemškim proizvajalcem robotov KUKA. To ji je odprlo pot za nadaljnje sodelovanje s podjetjem iz Augsburga, kjer je trenutno zaposlena. Sodeluje pri razvoju robotskega operacijskega sistema, ki kupcem robotov omogoča pisanje lastnih robotskih aplikacij. S tem ima priložnost prispevati svoj delež pri tehnološkem razvoju robotike.