Polde Bibič
Naslovnica monografije o Poldetu Bibiču. Foto: Tone Stojko, Oblikovanje: Matjaž Vipotnik  / SNG Drama Ljubljana, 2013, Besedilo: Kaja Stradovnik

Bibič Polde (Leopold)

Legenda slovenske gledališke in filmske igre je bil diplomant Akademije za igralsko umetnost, današnje AGRFT UL. V življenju je nanizal zelo bogat in raznolik repertoar igralskih stvaritev in zaznamoval kulturno identiteto slovenskega naroda. Poleg igranja je delal tudi kot režiser, gledališki ravnatelj in pisatelj.

Imel je izjemen občutek za opazovanje in velik pripovedovalski dar, kar mu je v karieri prišlo zelo prav. Odigral je 150 gledaliških vlog in več kot 30 filmskih ter sodeloval pri 400 radijskih oddajah. Med njegove bolj poznane filme spadajo Kekčeve ukaneNe joči, PeterSamorastniki, Cvetje v jeseniin Moj ata, socialistični kulak. Delal je v SNG drama v Ljubljani, redno gostoval v ljubljanskem Mestnem gledališču, občasno pa tudi v Slovenskem stalnem gledališču Trst, Prešernovem gledališču Kranj in drugih.

Bil je profesor za dramsko igro na ljubljanski AGRFT, predsednik ZDUS-a – Zveze združenj dramskih umetnikov Jugoslavije in pozneje Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Napisal je sedem avtobiografskih knjig.

Za svoje uspešno delo je prejel več nagrad. Med pomembnejše spadajo: srebrni znak svobode Republike Slovenije, ki ga je prejel za izjemne zasluge v slovenski kulturi in gledališču ter za prispevek v boju za samostojno slovensko državo, Prešernova nagrada, ki mu je bila podeljena kot mojstru slovenskega igralstva in slovenske umetniške besede, prav tako je prejel najprestižnejšo slovensko nagrado za igralske dosežke Borštnikov prstan, Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana in Sterijevo nagrado v Novem Sadu.