Marko Bošnjak
Foto: dr. Milenko Roš, Besedilo: Kaja Stradovnik

Bošnjak Marko

Alumen Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Ukvarja se s kazenskim, ustavnim in mednarodnim pravom.

Njegove pretekle izkušnje obsegajo delo na Inštitutu za kriminologijo, kjer je bil svetovalec ustavnega sodišča pri najzahtevnejših kazenskih zadevah, je izredni profesor kazenskega prava na novogoriški Evropski pravni fakulteti in od leta 2008 odvetnik pri odvetniški družbi Čeferin. Med svojo uspešno kariero je dr. Bošnjaku uspelo napisati več monografij in člankov, objavljenih tako doma kot v tujini. Bil je vodja več mednarodnih in slovenskih raziskav ter predavatelj na različnih fakultetah in strokovnih srečanjih.

Dr. Marko Bošnjak je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani diplomiral z nalogo Kriminološki vidiki zastojev v kazenskem postopku. Napisal jo je izjemno hitro, že v četrtem letniku, saj se mu je že pred zaključkom študija ponudila priložnost za delo pri prof. dr. Alenki Šelih. Tri leta po diplomi je magistriral in se podal na doktorski študij, uspešno ga je zaključil leta 2002. Doktorsko delo Razvoj sodobne biomedicine in kazensko pravoje zaradi vsesplošne teme pisal kar med študijskim bivanjem na Univerzi v Poitiersu v Franciji.