Gregor Majdič
Foto: arhiv Univerze v Ljubljani

Majdič Gregor

Je raziskovalec, profesor, pisatelj, soustanovitelj in strokovni direktor podjetja Animacel. Poleg tega je prodekan Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani (UL), predstojnik Inštituta za predklinične vede Veterinarske fakultete UL in predsednik Komisije za raziskovalno in razvojno delo UL.

Prof. dr. Gregor Majdič je diplomiral in magistriral na Veterinarski fakulteti UL, nato pa študij nadaljeval na Medicinski fakulteti Univerze v Edinburgu na Škotskem, kjer je doktoriral s področja reprodukcijske endokrinologije.

Po doktoratu se je še tri leta podoktorsko usposabljal na eni najboljših medicinskih fakultet na svetu, na Jugozahodni medicinski šoli Univerze v Teksasu, ZDA, in en mesec gostoval na Univerzi Keio v Tokiu na Japonskem.

Predava na Veterinarski fakulteti in Biotehniški fakulteti UL ter je tudi redni profesor fiziologije na Medicinski fakulteti v Mariboru in stalni gostujoči profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Zagrebu.

Zaposlen je na Inštitutu za predklinične vede Veterinarske fakultete, kjer raziskuje na področjih nevroendokrinologije, hormonskih motilcev in zdravljenja z matičnimi celicami. Preučuje razlike med ženskimi in moškimi možgani, vpliv različnih dejavnikov na razvoj možganov, kot so geni, hormoni, stres, preučuje pa tudi, kako hormonski motilci vplivajo na razvoj in delovanje spolnih organov.

V svoji karieri je objavil 112 člankov, ki so bili citirani več kot 2.000-krat.

Ustanovil je podjetje Animacel, eno izmed prvih podjetij na svetu, ki ponuja zdravljenje domačih živali z matičnimi celicami. Svojo dobro delovno prakso je razširil tudi v tujino in zdaj sodeluje z več kot 60 klinikami za živali po svetu. Za svoje uspešno delo je prejel številne nagrade.

Nagrajen je bil na konferenci prenosa tehnologij na Institutu Jožefa Stefan in prejel rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani, ki jo je delil s sodelavko Katerino Čeh.

V prostem času rad potuje, piše, se ukvarja s športom in kuha ter širi znanost med ljudmi. Ima svoj blog, na katerem redno objavlja. Večkrat ga lahko zasledimo tudi na slovenski televiziji.

Je pisatelj številnih poljudnoznanstvenih člankov in avtor treh knjig: Skrivnost življenja, Gabrielov pasijon in Beli Saracen. Leta 2004 je prejel nagrado časopisa Delo za najboljšega pisca poljudnoznanstvenih člankov. Njegovo literarno delo, Gabrielov pasijon, pa nekateri kritiki primerjajo z znamenitim romanom Ime rože italijanskega pisatelja Umberta Eca.