Iztok Hrastnik
Foto: Filip Waldmann

Hrastnik Iztok

Iztok Hrastnik je zavzet in priznan kontrabasist in je prvi Slovenec po 100 letih, ki je nastopil na novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov in postal dunajski filharmonik.

Študij je zaključil na Akademiji za Glasbo Univerze v Ljubljani in že med študijem osvojil številne nagrade. Na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev je kar trikrat osvojil prvo mesto, zmagal na tekmovanju Semmering in ITHAKA.

Deloval je znotraj simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Že zgodaj v svoji karieri pa je naredil velik korak in postal dunajski filharmonik, član enega najelitnejših in vodilnih svetovnih orkestrov. Priti do naziva dunajski filharmonik je zelo zahtevno. Najprej potrebuješ vabilo, temu sledita uspešno opravljeni predavdicija in avdicija v Dunajski državni operi, nato pa morajo preteči še tri leta poskusne dobe v orkestru in šele nato dobiš naziv.

Služba je stalna in zelo aktivna. Čeprav gre za isti orkester, ima orkester dva delodajalca. Iztok tako igra v dunajski državni operi in tudi na filharmoničnih projektih, kot so koncerti na Dunaju, številna gostovanja ter turneje znotraj in zunaj Evrope. Orkester šteje 150 članov. Danes je v njihovih vrstah še ena Slovenka, violinistka Petra Kovačič.

Zanimivost Iztoka Hrastnika je, da pred prihodom na Dunaj, še nikoli ni igral v operni hiši, danes pa je za to zelo hvaležen. Navdihujejo ga nastopi v različnih komornih sestavih in nešteti hobiji.