Jernej Ule
Foto: Greta Keenan

Ule Jernej

Dr. Jernej Ule je diplomant Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je študiral molekularno biologijo. Doktoriral je na Rockefeller University v New Yorku, kjer se je nato tudi dve leti podoktorsko usposabljal. Julija 2006 je v Cambridgeu, UK, ustanovil samostojno raziskovalno skupino znotraj Laboratorija za molekularno biologijo. Aprila 2013 se je nato skupina skupaj z njim premaknila na Inštitut za nevrologijo na Univerzi v Londonu, UCL, kjer je Jernej profesor za molekularno nevrobiologijo. Avgusta 2016 se je s skupino preselil na Inštitut Francisa Cricka v Londonu.

Raziskovalno se ukvarja s stiki med proteini in RNK ter predvsem z njihovo vlogo pri uravnavanju izražanja genov znotraj možganskih celic.

Izsledkom njegovih raziskav lahko redno sledimo v znanstvenih revijah, kot je Nature.

V eni njegovih odmevnejših raziskav so raziskovali izražanje genov na 1.800 možganskih vzorcih, kjer so ugotovili, kako se različne vrste celic spreminjajo tekom staranja pri ljudeh. Poleg tega se ukvarja z boleznijo motoričnih nevronov (ALS), evolucijo in razvojem možganov.

Na rezultat uspešnega raziskovanja kaže tudi dejstvo, da je že dvakrat dobil finančno podporo Evropskega raziskovalnega sveta in angleškega sklada Wellcome Trust.

Poleg raziskovalnega dela je dr. Ule tudi član uredniškega odbora Biologije genoma, Evropske organizacije za molekularno biologijo (EMBO), odbora EMBO za organizacijo evropskih konferenc in strokovne skupine za pregled štipendij.

Organiziral je tudi precej konferenc, med drugim delavnico EMBO na temo »RNP dynamics in development and disease«, ki bo septembra 2019 v Ljubljani.