Tea Lenarčič
Foto: Dr. Jernej Stare

Lenarčič Tea

Tea Lenarčič je uspešna raziskovalka na Kemijskem inštitutu, odbojkarica in pianistka.

Je diplomantka Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in doktorandka medicinske fakultete. Ukvarja se z molekularno evolucijo proteinske domene za vezavo na površino celic.

Leta 2018 je za svoje uspešno raziskovalno delo pridobila elitno štipendijo UNESCO-Loreal programa Za ženske v znanosti in Prešernovo nagrado za uspešno opravljeno diplomsko nalogo.

Že od leta 2013 deluje znotraj Kemijskega inštituta na Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo. Tu preučuje toksične proteine NLP, ki jih ob napadu na dvokaličnice uporabljajo škodljivci. To privede do gmotne škode. Izsledki raziskave kažejo racionaliziranje fitofarmacevtskih sredstev, ki tarčno delujejo na nezaželene kvarljivce. Predvidevajo, da bi s tovrstnimi pripravki agronomski industriji prihranili veliko denarja, saj bi preprečili poškodbe pridelkov zaradi okužb s fitopatogenimi mikroorganizmi.

Tea je svoje rezultate objavila v reviji Science, ki je ena svetovno najuglednejših revij z izredno visokim faktorjem vpliva. Tea Lenarčič ima poleg raziskovalne tudi umetniško in adrenalinsko plat. Obožuje igranje klavirja in različne športe, kot so odbojka, gorsko kolesarjenje, smučanje in deskanje na vodi.

Že od otroštva je bila uspešna na mnogih področjih, na katerih se je preizkusila. Tako je kot gimnazijka zasedla drugo mesto na državnem pianističnem tekmovanju, hkrati pa kot članica ekipe Vital Volley intenzivno trenirala in že v drugem letniku postala članica slovenske odbojkarske reprezentance. Kljub intenzivnim treningom je med študijem ostala članica ekipe Calcit Volleyballa in do leta 2013 tudi članica reprezentančne ekipe. V študijskih letih je s klubom osvojila zlato za pokal Slovenije in v državni odbojkarski ligi. Trikrat je z ekipo prejela srebrno medaljo v državni odbojkarski ligi in štirikrat v pokalu Slovenije, prav tako pa osvojila bron v srednjeevropskem pokalu VZA.

Tea je aktivno vključena tudi v dve društvi, Slovensko biokemijsko društvo (SBD) in Društvo biofizikov Slovenije (DBS), in verjetno ne bomo zgrešili, če bomo dejali, da lahko zanjo pričakujemo bleščečo prihodnost.