Tine Urnaut
Foto: Sportida, Vid Ponikvar

Urnaut Tine

Tine Urnaut je uspešen odbojkar, kapetan odbojkarske reprezentance Slovenije, član italijanske ekipe Azimut Modena volley in diplomant Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

Odbojka je bila velik del njegovega odraščanja, saj so bili odbojkarji že njegova starša in tudi brata. Že zelo mlad je pokazal velik talent.

V odbojki na mivki je leta 2005 v paru z Nejcem Zemljakom postal mladinski svetovni prvak in na evropskem mladinskem prvenstvu osvojil bronasto medaljo. Bil je tudi kapetan slovenske mladinske odbojkarske reprezentance, ko je ta prvič v zgodovini Slovenije nastopila na svetovnem prvenstvu do 21 let. Že pri 16 letih je postal član slovenske odbojkarske reprezentance.

Tine je svojo kariero začel v odbojkarskem klubu Fužinar z Raven na Koroškem, leta 2006 prestopil v Autocommerce s sedežem na Bledu (ACH Volley).

Leta 2008 je odšel v tujino, kjer je igral za različne klube v Italiji, Grčiji, Turčiji in na Poljskem. Trenutno je član ekipe Azimut Modena Volley iz Italije. V karieri je osvojil ogromno zavidljivih dosežkov. Na klubski ravni je v sezoni 2006/2007 z ACH Volley prejel zlato medaljo v evropskem pokalnem tekmovanju Top Teams, v sezonah 2010/2011 in 2016/17 pa je v istem tekmovanju, preimenovanem v pokal CEV, osvojil srebrno medaljo (s poljskim klubom ZAKSA Kędzierzyn-Koźle in z italijanskim klubom Trentino Diatec).

V sezoni 2015/2016 je s Trentinom osvojil drugo mesto v evropski ligi prvakov in bron na svetovnem klubskem prvenstvu FIVB 2016. V štirinajstih letih v slovenskem dresu je odigral v več kot 160 uradnih tekem ter sodeloval na 6 evropskih prvenstvih in svetovnem prvenstvu. Leta 2009 je postal kapetan slovenske moške odbojkarske reprezentance. V sklopu nacionalne ekipe je tako prejel kar tri medalje, zlato in bronasto medaljo v evropski odbojkarski ligi 2015 in 2011 ter srebrno medaljo na evropskem prvenstvu CEV 2015. Bil je izbran v idealno šesterko evropskega prvenstva 2015 in evropske lige prvakov 2016.