Tomaž Berločnik
Foto: Primož Korošec

Berločnik Tomaž

Mag. Tomaž Berločnik je predsednik uprave največje slovenske energetske družbe Petrol d.d., Ljubljana, ki s 27 podjetji posluje v 10 evropskih državah.

Je univerzitetni diplomirani inženir strojništva in magister ekonomskih znanosti, ki je svoje šolanje zaključil na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Poslovno pot je začel že v času študija na Fakulteti za strojništvo, kjer je s prijatelji ustanovil prvo podjetje.

Po končanem študiju je karierno pot nadaljeval kot projektni vodja za sanacijo podjetij v Skladu RS za razvoj. Leta 1998 se je pridružil poslovodski ekipi, ki je delovala v podjetju Donit Tesnit d.d., zadnja leta je bil tudi predsednik uprave te družbe.

Pozneje je postal predsednik uprave družbe Istrabenz d.d., enega največjih slovenskih holdingov, ki je pod sabo združeval kar 73 podjetji na področjih prehrane, naložb, turizma in energije.

Bil je član nadzornih svetov podjetij Elan, Slovenske železnice, Telekom Slovenije in Petrol. Leta 2011 je bil imenovan za predsednika uprave družbe Petrol, februarja 2016 so mu zaupali nov petletni mandat vodenja te družbe. Poslužuje se reka: »Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri«, zaradi česar je tako uspešen in lahko hkrati opravlja številne funkcije. Je podpredsednik Združenja Manager, predsednik košarkarskega kluba Petrol Olimpija in predsednik nadzornega sveta Geoplin d.o.o. Ljubljana ter član Združenja nadzornikov Slovenije.

Za svoje uspešno delo je prejel tudi nagrado Primus, namenjeno vodilnim managerjem in managerkam za izjemno odličnost v komuniciranju ter za njihov prispevek k razvoju komunikacijske stroke.

Skozi leta je še vedno ohranil stik z matično fakulteto, saj z Ekonomsko fakulteto uspešno sodeluje kot strateški partner ter prek številnih dodatnih izobraževanj, simpozijev in predavanj prenaša svoje znanje in izkušnje na študente.