Uroš Merc
Foto: ©BISOL Group

Merc Uroš

Podjetnik, raziskovalec, inovator, filantrop. Človek, ki z vnemo in željo po boljšem jutri premika meje energetike in ustvarja sončno prihodnost.

Je soustanovitelj, večinski lastnik in predsednik uprave skupine BISOL Group, proizvajalca visokokakovostne solarne opreme s prisotnostjo na več kot 80 trgih sveta.

Preden se je dr. Uroš Merc podal v podjetniške vode, je bil mladi raziskovalec in član raziskovalne ekipe Laboratorija za polprevodniške strukture in optoelektroniko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL) ter gostujoči profesor na Inštitutu za fiziko trdnih snovi na Dunaju.

Po uspešnem zagovoru doktorske disertacije s področja kvantne mehanike je leta 2005 pridobil doktorski naziv elektrotehniških znanost, ustanovil lastno podjetje in postal eden od vodilnih podjetnikov na področju fotovoltaične industrije.

V karieri je prejel številna priznanja in nagrade, med njimi managerski izziv za drzen poslovni načrt, podjetnik leta 2009 in častni trak Ruban d’Honneur European Business Awards. V letu 2018 je na Slovenski fotovoltaični konferenci, ki jo je organizirala Fakulteta za elektrotehniko UL, prejel posebno priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenske fotovoltaike.

Poleg vodenja skupine podjetij s skupno več kot 200 zaposlenimi ter s predstavništvi v Sloveniji, Belgiji, Franciji, Italiji in Veliki Britaniji se posveča ozaveščanju o izrabi zelene energije ter inovativnim pristopom k družbeni odgovornosti. Njegove obsežne izkušnje na področju gospodarske diplomacije vključujejo sodelovanje s številnimi priznanimi gospodarstveniki, politiki, državnimi funkcionarji, ambasadorji in različnimi predstavniki civilne družbe. Kot predavatelj na številnih mednarodnih konferencah ohranja svojo predavateljsko žilico, izobražuje o možnostih izrabe sončne energije in širi znanje o fotovoltaiki.

Prav tako je aktiven v slovenski in evropski energetski politiki kot član skupine za oblikovanje iniciative strateških evropskih tehnologij pri Evropski komisiji, ustanovitelj Združenja slovenske fotovoltaične industrije, nekdanji predsednik uprave in član nadzornega sveta Elektro Celje ter častni član združenja ASI.