Uroš Velepec
Foto: arhiv SZS

Velepec Uroš

Je z Bloudkovo plaketo nagrajeni biatlonski trener, glavni trener slovenske biatlonske A reprezentance in nekdaj zelo uspešen biatlonec in triatlonec ter diplomant Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

Eden bolj prepoznavnih slovenskih športnikov in trenerjev je svojo kariero začel kot mladinski reprezentant v smučarskih tekih, nato pa se preusmeril v biatlon in pozneje v triatlon.

Kar dvakrat zaporedno je zmagal na enem najtežjih vzdržljivostnih tekmovanj, na svetovnem prvenstvu v triatlonu Ultraman na Havajih, kjer morajo tekmovalci preplavati 10 km, prekolesariti 421 km in preteči 84 km.

Bil je tudi večkratni državni prvak v biatlonu, duatlonu in triatlonu, na evropskem prvenstvu v dolgem triatlonu je z Igorjem Kogojem in Mirom Kregarjem osvojil ekipno 3. mesto in se dvakrat udeležil zimskih olimpijskih iger v Albertvillu 1992 in Lillehammerju 1994.

V biatlonu je najvišjo uvrstitev na svetovnih prvenstvih dosegel leta 1993 v Borovcu v Bolgariji s 7. mestom.

Leta 2002 je zaključil aktivno športno kariero in postal trener biatlona, najprej kot trener mladinske reprezentance in pozneje članske.

Slovensko člansko reprezentanco je vodil med letoma 2007 in 2015. Po sezoni 2015 je odšel je v tujino in uspešno vodil ukrajinsko žensko člansko reprezentanco. Pod njegovim vodstvom so tekmovalci osvojili tri olimpijske medalje (Jakov Fak dvakrat – Vancouver 2010 in Pjongčang, ter Teja Gregorin – Soči 2014), redno pa so njegovi tekmovalci osvajali medalje tudi na svetovnih in evropskih (mladinskih in članskih) prvenstvih.

Lani je ob vrnitvi v svetovni vrh pomagal Jakovu Faku, ki se je po dveh sezonah s težavami z zdravjem in poškodbami vrnil in osvojil olimpijski bron.

Kot vsestranski trener pri razvoju pomaga tudi drugim športnikom (triatlon, gorsko kolesarstvo, lahka atletika itd.). Pod njegovim okriljem vadi najboljši ironman triatlonec zadnjega obdobja David Pleše. Poleg tega deluje tudi kot predavatelj in na Fakulteti za šport predstavlja panogo biatlon.

Od letos spet vodi slovensko biatlonsko izbrano vrsto. Za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa je leta 2012 prejel Bloudkovo plaketo.