Natalija Györek
Foto: Peter Železnikar, Besedilo: Tinkara Kern

Györek Natalija

Natalija Györek, magistrica interdisciplinarnega podiplomskega študija varstva okolja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, je ustanoviteljica Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, ki danes šteje že kar 125 članov, hkrati pa je tudi vodja Inštituta za gozdno pedagogiko, ki ga je ustanovila leta 2010.

 

 

Poslanstvo Inštituta za gozdno pedagogiko je strokovni razvoj področja gozdne pedagogike doma in v tujini. V ta namen Natalija izvaja seminarje in strokovna izobraževanja za pedagoge, pripravlja, vodi in izvaja projekte na evropski ravni, hkrati pa v objemu gozdov tudi sama vodi različne vzgojne in izobraževalne programe.

 

Inštitut je v gozdna izobraževanja vključil že prek 2.000 pedagoških strokovnih delavcev in si skozi leta pridobil veliko pozitivnih referenc doma in v tujini. Njihov projekt »Povabilo v gozd« je bil v okviru programa dynAlp-Climate izbran za najboljši projekt, Mreža gozdnih vrtcev in šol Slovenije pa je po izboru Mednarodne zveze gozdarskih organizacij (IUFRO), Univerze v Helsinkih in Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (UN FAO) uvrščena v sam mednarodni vrh desetih najboljših praks na področju izobraževanj iz gozdne pedagogike.

Poleg dejavnosti znotraj inštituta Natalija svoj čas posveča tudi znanstvenim raziskavam, predajanju znanja bodočim pedagoškim delavcem in pisanju strokovnih priročnikov s področja gozdne pedagogike.