Janko Prunk
Foto: Borut Krajnc, Besedilo: Tinkara Kern

Prunk Janko

Priznan slovenski zgodovinar in politik, ki je leta 1976 doktoriral iz zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Napisal je mnogo knjig in strokovnih člankov, ki se v večini dotikajo tematik, kot so slovensko narodno vprašanje, slovenski krščanski socializem, analitična politologija in novejša zgodovina Evrope.

 

Izobraževal se je tudi na Univerzi v Leipzigu in na Visoki šoli za socialne študije v Parizu. Med letoma 1984 in 1995 je bil štipendist fundacije Alexander von Humboldt ter kot gostujoči profesor poučeval na univerzah v Kölnu in Freiburgu. Je član Inštituta za evropsko zgodovino v Mainzu in sodelavec Centra za raziskovanje evropske integracije v Bonnu.

 

Danes je že upokojen, med letoma 1988 in 2012 je bil redni profesor na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, od leta 1990 pa je aktiven tudi v politiki. Janko Prunk je v letih svojega delovanja za svoje zasluge na področjih poučevanja in znanstvenega pisanja dobil naslednje nagrade in priznanja: priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije, zlato plaketo Univerze v Ljubljani, naziv »zaslužni profesor Univerze v Ljubljani« in Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke, in sicer za znanstveno monografijo Zgodovina Evrope v dobi racionalistične civilizacije 1775–2015.