Špela Videčnik
Foto: Tomaž Gregorič, Besedilo: Tinkara Kern

Videčnik Špela

Špela Videčnik je leta 1997 diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, tri leta pozneje pa tudi na Architectural Association v Londonu. Še pred zaključkom diplome v Ljubljani je z Rokom Omanom, prav tako diplomiranim arhitektom, zmagala na nekaj večjih javnih arhitekturnih natečajih, pozneje pa z njim ustanovila tudi podjetje Ofis arhitekti, ki uspešno posluje še danes.

S projekti, ki so skozi leta nastajali pod okriljem Ofisa, sta si z Rokom prislužila že več kot 30 nagrad in priznanj tako doma kot po svetu. Vsako leto se s projekti udeležita različnih mednarodnih razstav ter predavanj na domačih in tujih fakultetah, akademijah in konferencah. Poleg tega svoje obširno znanje redno predajata tudi nadobudnim arhitektom s Harvard GSD v Bostonu.

Eden odmevnejših Ofisovih projektov zadnjih let je tako imenovana »La Casa del Desierto« oziroma v slovenščini »Hiša v puščavi«, ki je nastal v sodelovanju z ameriškim podjetjem Guardian Glass. Objekt je postavljen sredi puščave Gorafe v Španiji in je poleg svoje vizualne dovršenosti tudi izjemno energetsko učinkovit, s tem pa dokazuje, da je z uporabo pravih materialov − v tem primeru posebne vrste stekla − hkrati mogoče doseči popolno udobje in tudi praktičnost objekta, kjer koli že ga zgradiš. Objekt je del Ofisove večletne študije bivanja v ekstremnih okoljih, v okviru katere so postavili tudi dva bivaka, in sicer na Skuti in Kaninu. Še dva projekta iz tujine, ki sta prav tako prejela številne nagrade, pa sta študentski dom v Parizu in nogometno igrišče v kraju Borisov v Belorusiji.

Med najbolj znane Ofisove projekte, nastale v Sloveniji, spadajo prenova in dozidava Mestnega muzeja v Ljubljani (2003), večstanovanjski objekt Tetris v Ljubljani (2007), poslovilni objekt Krašnja (2009) in Krisperjeva hiša − stanovanja na Mestnem trgu (2012). Pri Mestnem muzeju in Krisperjevi hiši gre za zanimiv kontrast med historično osnovano arhitekturo in sodobnimi detajli. Koncept stanovanj Tetris je omogočil izgradnjo arhitekturno dovršenih stanovanj, cenovno dostopnih tudi mladim družinam, poslovilni objekt pa je umestitev povsem sodobne mrliške vežice v okrilje narave in tako pri svoji obliki upošteva tudi elemente okolice.