Anja Šešum
Foto: Šimen Zupančič, Besedilo: Tinkara Kern

Šešum Anja

Anja Šešum je že od malih nog vedela, da želi svoje življenje posvetiti športu. Najprej je svoj čas večinoma posvečala veslanju in v tem razvila tudi lastno športno kariero. Ob odličnih rezultatih je nato kmalu dobila občutek, da je trčila ob sam vrh svojih zmožnosti in tako se je odločila za nadaljevanje izobraževanja, pri čemer pa je še vedno ostala v svoji stroki – športu.

Vpisala se je na kineziologijo na Fakulteti za šport, kjer je tudi magistrirala, hkrati pa se je izobraževala še na Akademiji za manualno terapijo. Zelo hitro po opravljeni diplomi je začela delati za Ilko Štuhec in bila tako zelo sunkovito vržena v profesionalni šport na visoki ravni. Ker je to pomenilo tudi veliko odgovornost, je svoje delo že v začetku opravljala z občutkom velikega spoštovanja, s časom in nabiranjem pozitivnih izkušenj pa je pridobila tudi samozaupanje in vzgojila ljubezen do dela.

Po štirih letih delovanja je letos zapustila ekipo Ilke Štuhec in svoje delovanje razširila na različna področja – od sodelovanja z veslaškimi skupinami, pomoči pri okrevanju športnikov po poškodbah do kondicijskih priprav in terapij. Znova se je začela izobraževati in je obiskovala različne seminarje, zdaj pa se odpravlja po nove izzive v Avstrijo, kjer bo v pomoč ženski smukaški ekipi, ki velja za najmočnejšo žensko smukaško ekipo na svetu.

Anja Šešum se rada neprestano uči in preizkuša svoje sposobnosti na vedno težjih izzivih, saj v svojem delu izjemno uživa in je že po naravi zelo delovna. Želi pa si, da bi bila njena stroka, kineziologija, bolje sistemsko urejena in da bi zaživela v sožitju s fizioterapijo, kar po njenem mnenju trenutno ovira nerazumevanje razlik med strokama. Svoje poslanstvo vidi v tem, da se športnik počuti kar se da dobro, in si prizadeva, da bi se v duhu tega skupnega cilja kineziologi v Sloveniji znali povezati in sodelovati s fizioterapevti.