Bine
Foto: Bine Štancar, Besedilo: Tinkara Kern

Štancar Bine

Bine Štancar je že zgodaj spoznal, da ga zanima pomorstvo, in se je tako po končani osnovni šoli vpisal na Srednjo pomorsko šolo Portorož, leta 2000 pa iz pomorstva tudi diplomiral na Fakulteti za pomorstvo in promet UL.

 

Kariero je začel v pomorski agenciji Eurosea v Kopru, kjer je med letoma 1999 in 2004 deloval na naslednjih področjih: zastopanje pri prihodu in odhodu ladje v pristanišču, posredovanje pri sklepanju pogodb o izkoriščanju morskih ladij, pomoč strankam in trženje.

Na Gospodarski zbornici Slovenije je pridobil licenco pomorskega agenta in leta 2004 je bil imenovan za direktorja CMA CGM SLOVENIJA, slovenske podružnice enega največjih kontejnerskih ladjarjev na svetu CMA CGM s sedežem v Marseillu v Franciji, ter postal eden najmlajših direktorjev pomorskih agencij. Funkcijo direktorja opravlja še danes, vendar pa od leta 2016 ne več le za CMA CGM SLOVENIJA, ampak za celotni CMA CGM ADRIATIC CLUSTER, ki poleg slovenske podružnice vključuje še madžarsko, hrvaško in srbsko. Pod njegovim vodstvom se podjetje konstantno razvija na trgu pomorskih prevozov blaga ter si prizadeva tudi za razvoj Slovenije kot okna v svet za države centralne Evrope, ki nimajo lastnega neposrednega stika z morjem in čezmorskimi tržišči.
V organizaciji vsako leto omogoča opravljanje prakse vsem obetavnim študentom pomorstva in prometa.

Leta 2018 je prejel francosko državno odlikovanje Chevalier de l’Ordre national du Mérite, kar je v prevodu »vitez nacionalnega reda za zasluge«, ki so mu ga podelili kot priznanje za njegovo dinamično in zavzeto držo ter večletno razvijanje in ohranjanje aktivnih gospodarskih odnosov med Francijo in Slovenijo.