Martina
Foto: Mankica Kranjec, Besedilo: Tinkara Kern

Peštaj Martina

Na Filozofski fakulteti je diplomirala iz psihologije, pozneje tudi magistrirala s področja razvojne psihologije, poslovna pot pa jo je še pred diplomo ponesla v medijske vode – dela na RTV Slovenija in prevzema naziv medijske psihologinje.

 

Martina je urednica Otroškega in mladinskega programa na Televiziji Slovenija, kjer je bila vrsto let avtorica, scenaristka in urednica oddaj za otroke. Njen zadnji avtorski projekt je otroška oddaja Firbcologi.  Za program izbira tuje risanke in igrane serije za otroke in mlade ter skrbi za njihovo obdelavo v slovenščino. Je mentorica študentom psihologije pri opravljanju obvezne študijske prakse.

 

Martino strokovno zanima vpliv otroških televizijskih oddaj, filma, animiranega filma in spleta na razvoj otrok. Na to temo piše članke, predava, sodeluje v raziskovalnih projektih doma in v tujini, je članica domačih in mednarodnih žirij ter vabljena gostja konferenc in festivalov.

Vrsto let sodeluje z Vzgojno-izobraževalnim  programom animiranega filma Slon v okviru Animateke in je selektorica filmov za otroke za Animafest, hrvaški festival animiranega filma. Redno sodeluje z revijama Ciciban in Cicido, prav tako z Logoutom, Centrom pomoči za zdravljenje odvisnosti od interneta.

Veliko časa posveča tudi projektom kulturno-umetnostne vzgoje, pri tem sodeluje z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za šolstvo. Je članica strokovne komisije platforme Zlata paličica, referenčne baze kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino.

Martina poudarja pomen odraslih pri učenju in spremljanju otrok pri uporabi medijev in digitalnih naprav ter premišljene izbire kakovostnih vsebin za otroke, ki so v skladu z otrokovim razvojem. Verjame v moč raznolikih kulturno-umetniških izkušenj, ki imajo za otroke pomembno doživljajsko,  estetsko in socialno vrednost.