Simon
Foto: Tiberiu Marta, Besedilo: Tinkara Kern

Krečič Simon

Simon Krečič je slovenski pianist in dirigent, ki že nekaj let deluje kot umetniški in glasbeni direktor Opere SNG Maribor. Kot pianist je diplomiral leta 2002 na Akademiji za glasbo v Ljubljani, tri leta pozneje pa še magistriral na visoki umetniški šoli v Bernu. Tam je začel tudi s študijem dirigiranja, ki ga je nato leta 2012 s premiero in devetimi predstavami baletnega večera Stravinski v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Med letoma 2007 in 2012 je bil zaposlen v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je opravljal funkcijo korepetitorja pri vseh predstavah operne produkcije, pri nekaterih pa tudi funkcijo asistenta dirigenta. Nato se je za leto dni pridružil Simfonikom RTV Slovenija, kjer je še danes redni gost, vse od decembra 2013 pa nosi naziv umetniškega in glasbenega direktorja Opere SNG Maribor.

Novembra leta 2008 se je v Grossetu v Italiji udeležil mednarodnega dirigentskega tekmovanja in si prisvojil tretje mesto, istega leta pa je kot spremljevalni pianist izpeljal tudi svetovno turnejo z violinistko Anjo Bukovec, ki ga je popeljala v najprestižnejše dvorane tujih kulturnih središč. Leto pozneje je na koncertu v okviru Slovenskih glasbenih dni prvič dirigiral orkestru Slovenske filharmonije. Pri tej je še danes redni gost in je z njo nastopal tudi že po tujih odrih.

Večji projekti iz zadnjih let delovanja so dirigiranje Rossinijeve Pepelke in Offenbachovih Hoffmannovih pripovedk s SNG Opera in balet Ljubljana, glasbeno vodenje prve slovenske postavitve Wagnerjeve opere Rensko zlato v Mariboru, Verdijev Ples v maskah na Kitajskem in Puccinijeve Tosce in Turandot v Rovigu in Ferrari leta 2017 in 2018 ter glasbeno vodenje Donizettijevih oper Hči polka in Ljubezenski napoj v Trstu in Webrovega Čarostrelca na festivalu Kammeroper Schloss Rheinsberg v Nemčiji leta 2018. Julija 2019 je bil z baletnim večerom Danza d’autore prvič gost v gledališču Taeatro Massimo di Palermo.