Pavliha Marko

Marko Pavliha je mednarodno priznan pravni strokovnjak, esejist in redni univerzitetni profesor ter nekdanji minister za promet, podpredsednik parlamenta in poslanec.

 

Marko Pavliha je študiral pravo na Univerzi v Ljubljani, v Splitu in Montrealu na ugledni univerzi McGill, kjer je tudi doktoriral. Ob delu se je izpopolnjeval v Londonu, Parizu in Münchnu. Svoje izkušnje je pridobil v gospodarstvu (Splošna plovba, Kompas, Pozavarovalnica Sava, Pool za zavarovanje in pozavarovanje jedrskih nevarnosti) in v odvetništvu (montrealska pisarna Marler, Sproule, Castonguay). Sedaj je kot univerzitetni profesor zaposlen na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, kjer je opravljal številne funkcije. Bil je prodekan vodja katedre, senator, član etične komisije … Leta 2004 je bil izvoljen v vlado in kasneje še v državni zbor. Poleg UL FPP še redno predava na Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti.

Je pobudnik ustanovitve Evro-sredozemske Univerze (EMUNI), ki združuje okoli 200 visokošolskih institucij iz več kot 50 držav. Je član številnih domačih in mednarodnih organov ter strokovnih združenj. Je avtor na stotine člankov, razprav, referatov, 41 knjig, sodeloval pa je tudi pri nastajanju večine državnih transportnih in zavarovalnih predpisov. Za svoje delo je prejel številna priznanja, izpostavili bi nagrado »Pravnik leta 2001«, ki ju je prejel za monografiji Prevozno pravo in Zavarovalno pravo. V Okviru akcije Ius Software je bil sedemnajstkrat izbran med deset najvplivnejših slovenskih pravnikov. Je prejemnik priznanja ob 60. obletnici UL FPP za uveljavljanje fakultete v domačem in mednarodnem okolju. V zadnjem času se je uveljavil tudi kot eden izmed pravniških esejistov, ki občasno piše za Delo, Vzgojo, pravno prakso in druge časopise, revije ter medije.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/pavliha-marko/