Žan Žveplan
Foto: Žiga Intihar

Žveplan Žan

Žan Žveplan je alumen Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, scenarist ter producent.

Sprva se je vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani, saj si je vedno želel postati pravnik. V srednji šoli je bil namreč odličen debater, pri 17 letih je v evropskem parlamentu v Belgiji prejel tudi nagrado za prvo mesto v debati. Po prvem letniku prava je ugotovil, da študij prava ni zanj. Zanimalo ga je pisanje, s katerim se je ukvarjal v prostem času. Že v osnovni šoli je pisal blog z zgodbami v angleščini, sodeloval na natečajih kratkih zgodb, zato se je odločil, da se bo vpisal na dramaturgijo na AGRFT. Leta 2015 je za svoje diplomsko delo prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Po diplomi iz dramaturgije je leta 2017 končal magistrski študij filmske produkcije.

 

Po magisteriju se je zaposlil pri oglaševalski agenciji Pristop, kjer je odgovoren za kreativne oglaševalske koncepte ter besedila za različne blagovne znamke. Skupaj s kolegico Evo Tomazin sta ustanovila Zavod za produkcijo Veto Production, sam pa vodi še popoldanski s. p. (Kreativni producent, Žan Žveplan, s. p.).

Žan je sodeloval že v več projektih, in sicer je napisal scenarij za študijski projekt, kratki igrani film Misli, kot dramaturg je sodeloval pri projektih Rešeni, Beg, Brez naslova, Triko, Zaljubljenca v podzemni železnici, 2. del, Kralj Lear, kot producent pri projektih Obisk, Sestreljeni, Maruška in v projektu Razdejani kot režiser, scenarist in producent. Eden izmed njegovih večjih uspešnih projektov pa je zabavna serija za mlade LP, Lena, ki jo je ustvaril skupaj s kolegico Evo Tomazin.

Žan je soustanovitelj in predsednik Društva VLU – Društva vsestranskih literarnih ustvarjalcev, ki združuje vse, ki se zanimajo za literarno ustvarjanje vseh oblik in njegovo praktično uporabo.