Samo Tuma
Foto: Arhiv Cern

Tuma Samo

Samo Tuma, alumen Fakultete za računalništvo in informatiko UL, je inženir v podjetju Cosylab in je odgovoren za strateške partnerje s področja protonske terapije in medicinskih naprav. Deluje tudi v CERN-u kot predstavnik slovenskega gospodarstva.

Samo Tuma je 2013 magistiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko in se takoj zaposlil v podjetju Cosylab. Najprej je kot inženir skupaj z mednarodno ekipo razvijal krmilni sistem za pospeševalnik za zdravljenje rakavih tumorjev s protoni na projektu MedAustron v sosednji Avstriji. Kasneje pa je napredoval v sistemskega arhitekta in vodje večjih projektov in integracijskih ekip v ZDA, Švici in na Kitajskem. Leta 2015 se je preselil v Ženevo ter naposled napredoval v enega od ključnih prodajnih inženirjev v podjetju Cosylab.

 

Ko se je leta 2017 Slovenija pridružila Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN), je Samo prevzel vlogo predstavnika slovenskega gospodarstva v CERN-u, kjer je pomagal približati CERN slovenskim podjetjem in vzpostaviti prva sodelovanja med CERN-om in slovensko industrijo.

Svoje raziskovalno delo je že na študentski izmenjavi v Švedskem Malmö usmeril v meta-hevristične genetske algoritme, iz česar je tudi magistriral, kasneje v karieri pa predvsem v učinkovito integracijo krmilnih sistemov za pospeševalnike delcev, kjer je skupaj z MedAustron-om tudi objavil članek na ugledni mednarodni konferenci za pospeševalnike delcev (IPAC 14).