Mojca Švajger
Foto: Irena Mrak

Švajger Mojca

Mojca Švajger je alumna Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, zaposlena kot višja svetovalka na Uradu za okolje in prostor Občine Tržič, kjer se ukvarja s prostorskim načrtovanjem, urbanizmom in varstvom okolja in narave.  Poleg dela je Švajgerjeva poznana po svojih alpinističnih dosežkih. Je ena od štirih Slovenk, ki so presegle 8000 metrov.

 

 

Leta 2003 je začela plezati z alpinistko Ireno Mrak. Skupaj kot ženska naveza od leta 2005 plezata na širšem območju Himalaje. Leta 2007 sta kot prva slovenska ženska naveza preplezali predvrh Broad Peaka (8035 m). To je bila do danes prva slovenska ženska naveza, ki je presegla 8000 metrov. Leta 2011 je Mojca skupaj z Ireno preplezala novo t. i. Slovensko smer v Diamirski steni gore Nanga Parbat (8125 m)  v zahodni Himalaji (Pakistan). Vzpon sta opravili v okviru 3. himalajske odprave Univerze v Ljubljani, katere vodja je bila Irena Mrak. Vzpon sta opravili  v alpskem slogu. Svetovna alpinistična javnost je njun vzpon opredelila za enega najboljših ženskih vzponov v Himalaji vseh časov.

 

Skupaj z Ireno sta preplezali tudi nove smeri v domačih gorah in osvojili več vrhov med 5000 in 8000 m na območju Himalaje. Alpinistična pot Mojce je bila predstavljena tudi na razstavi Korajža je ženskega spola, ki so jo postavili v Planinskem muzeju v Mojstrani in odkriva zgodbe dvajsetih slovenskih alpinistk.