Skoči na vsebino

Doktorska šola

Dogodki in razpisi
Letne delavnice z Univerzo v Gradcu in Univerzo na Reki

MEDNARODNA DOKTORSKA KONFERENCA TREH UNIVERZ NA TEMO TRAJNOSTNOSTI V ZNANOSTI IN DRUŽBI

Doktorska šola Univerze na Reki je v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in Univerzo v Gradcu 5. in 6. oktobra 2023 organizirala doktorsko konferenco z naslovom »Trajnostnost v znanosti in družbi.«. Doktorsko konferenco je odprla rektorica Univerze na Reki, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija. Uspešno sodelovanje in organizacija doktorskih konferenc treh univerz poteka že sedmo leto. Glavna tema doktorske konference je bila trajnostnost, ki vpliva na vse vidike našega življenja. Okoli 30 doktorskih študentov in študentk z vseh treh univerz z različnih področij od biomedicine, zdravstva, naravoslovja, družboslovja, tehnike, humanistike in umetnosti so predstavili povzetke njihovih raziskovanj na področju trajnostnosti.

Uvodna predavanja v posamezne delavnice so izvedli predavatelji in predavateljice z vseh treh univerz, z Univerze v Ljubljani prof. dr. Vasja Rant z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Program konference ter knjižica povzetkov sta dosegljiva tukaj: Program in Knjižica Povzetkov.

KonferencaReka

Udeleženci in udeleženki doktorske konference z Univerze v Ljubljani. Avtorica fotografije: Tjaša Podpečan

 

ŠESTA MEDNARODNA DOKTORSKA KONFERENCA
Digitalizacija v znanosti in družbi


Univerza v Ljubljani je 27. in 28. oktobra 2022 v sodelovanju z Univerzo v Gradcu in Univerzo na Reki organizirala doktorsko konferenco z naslovom Digitalizacija v znanosti in družbi.

Ob odprtju doktorske konference sta zbrane nagovorili predstojnica Doktorske šole Univerze v Ljubljani prof. dr. Tatjana Marvin Derganc ter prorektorica za področje prenosa znanja, digitalizacije in trajnostnega razvoja prof. dr. Maja Klun.    

V okviru konference so doktorski študenti vseh treh univerz predstavili svoje prispevke, delili znanje in rezultate, predvsem pa razpravljali o digitalizaciji v njenem najširšem pomenu.

Predavanja in vodenje delavnic so izvedli predavatelji: prof. dr. Tatjana Marvin Derganc in izr. prof. dr. Andraž Petrovčič z Univerze v Ljubljani, Univ.-Prof. Dr. Elisabeth Staudegger in Univ.-Prof. Dipl.-Wirt.-Inf. Dr. Stefan Thalmann z Univerze v Gradcu, prof. dr. sc. Igor Prpić in prof. dr. sc. Gordan Jelenić z Univerze na Reki ter doc. dr. Marinka Žitnik z Univerze Harvard.

Študenti  in  vabljeni  predavatelji so obravnavali različne tematike:  od umetne  inteligence,  strojnega učenja, kibernetske varnosti, digitalizacije v medicini, digitalizacije v pravu, podatkovnega rudarjenja, digitalizacije v izobraževanju, digitalizacije v upravljanju s človeškimi viri, do digitalne neenakosti.

Program konference ter knjižica povzetkov sta dosegljiva tukaj: Program in Knjižica povzetkov.

DigitalizacijaFoto

Avtorica fotografije: Tjaša Podpečan

PETA MEDNARODNA DOKTORSKA POLETNA ŠOLA

Doktorska šola Univerze v Ljubljani je v sodelovanju z Univerzo v Gradcu in Univerzo na Reki že petič uspešno organizirala mednarodno poletno šolo za doktorske študentke in študente.
Dvodnevna poletna šola »Interdisciplinary Perspectives on Aging and Care: What does it mean to grow old?« je bila 9. in 10. junija 2021 in je zaradi epidemiološke situacije potekala na daljavo. Poletno šolo so odprli predstojnica Doktorske šole Univerze v Ljubljani prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, prorektor Univerze v Gradcu Prof. Peter Scherrer, predstojnica CIRAC Prof. Dr. Ulla Kriebernegg ter rektorica Univerze na Reki, Prof. Dr. Snježana Prijić Samaržija. Poletna šola je bila zasnovana interdisciplinarno in je obravnavala različne vidike in poglede na temo staranja in socialne varnosti v družbi. Udeležilo se jo je 12 doktorskih študentk in študentov z vseh treh univerz.
 

DOKTORSKA POLETNA ŠOLA NA UNIVERZI NA REKI

Univerza v Ljubljani v okviru Doktorske šole v sodelovanju z Univerzo v Gradcu organizira letne delavnice, na katerih doktorski študenti in študentke obravnavajo različne tematike. V letu 2019 se je k izvedbi delavnic priključila tudi Univerza na Reki. Četrta trodnevna interdisciplinarna delavnica je potekala od 6. do 8. junija 2019 na Univerzi na Reki na temo Kvalitete življenja in pogojev dela v Evropi, na kateri je 15 doktorskih študentk in študentov z vseh treh univerz predstavilo svoje raziskovalno delo. Predavanja in vodenje delavnic so izvedli predavatelji/-ce in strokovnjaki/-nje: Daphne Ahrendt z Eurofound, Aleksandra Kanjuo Mrčela, Janez Štebe, Andrej Kohont in Irena Vipavc Brvar z Univerze v Ljubljani, Otto Bodi-Fernandez, Markus Hadler, Dieter Reicher z Univerze v Gradcu, Snježana Prijić Samaržija, Nebojša Zelič in Elvio Baccarini z Univerze na Reki.

 Delavnica Kvaliteta življenja in pogoji dela v Evropi

Doktorska šola Univerze v Ljubljani je v sodelovanju z Univerzo v Gradcu že tretjič uspešno organizirala dvodnevno delavnico za doktorske študente in študentke. Dvodnevna delavnica na temo varstva okolja je bila 22. in 23. marca 2018 na Univerzi v Gradcu (Institute of Systems Sciences, Innovation and Sustainability Research). Delavnico sta odprla predstojnica Doktorske šole Univerze v Ljubljani prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela ter prorektor Univerze v Gradcu Prof. Peter Scherrer. Delavnica je bila zasnovana interdisciplinarno in je obravnavala različne vidike varstva okolja. Udeležilo se jo je 15 doktorskih študentk in študentov z obeh univerz. Moderirali so jo odlični predavatelji/-ce Prof. Manfred Füllsack, Prof. Tobias Stern, Prof. Rupert J. Baumgartner z Univerze v Gradcu in prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.


Dvodnevna delavnica na temo Migracije je potekala v petek, 13. januarja 2017 in soboto, 14. januarja 2017. Delavnica je bila zasnovana interdisciplinarno in je obravnavala različne vidike migracij. Udeležilo se jo je šestnajst doktorskih študentov z obeh univerz. Delavnico so moderirali odlični predavatelji prof. Karin Schmidlechner-Lienhart, prof. Gerd Oberleitner, dr. Lisa Heschl z Univerze v Gradcu ter doc. dr. Mojca Pajnik s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in prof. dr. Grega Strban s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani.
Poročili slednjih dveh si lahko preberete na označenih povezavah:
• doc. dr. Mojca Pajnik
• prof. dr. Grega Strban

Interdisciplinarna delavnica MigracijeUdeleženci interdisciplinarne delavnice Migracije z Univerze v Ljubljani in Univerze v Gradcu. <br />
<br />
Foto: Matea Lacmanović

Avtorici fotografij sta Matea Lacmanović in Tjaša Podpečan.

 

Interdisciplinarna delavnica »Perspektive raziskovalne etike«  je potekala 15. januarja 2016 in 16. januarja 2016 na Univerzi v Gradcu. Doktorski študenti in študentke so na tej delavnici obravnavali praktične in filozofske vidike raziskovalne etike.