Težave s prikazom? Kliknite za ogled v brskalniku
NOVEMBER 2022   |   ŠTEVILKA 39        

UvodnikSpoštovane kolegice in kolegi, spoštovane sodelavke in sodelavci, spoštovane študentke in študenti,Univerza v Ljubljani je močno vpeta v evropski in mednarodni prostor, kar omogoča razvoj tako našim študentkam in študentom, ki s številnimi izmenjavami v tujini pridobivate dragocene izkušnje, kot tudi visokošolskim učiteljem, ki z novim znanjem izboljšujete in bogatite svoja predavanja.


Eno najpomembnejših združenj, ki ga je skupaj s petimi partnerskimi univerzami leta 2018 ustanovila Univerza v Ljubljani, je zveza evropskih univerz EUTOPIA, ki danes združuje deset univerz iz desetih evropskih držav. V EUTOPII nas združuje želja po poenotenem visokošolskem prostoru ali v prevodu: želimo si, da bi študentkam in študentom, raziskovalkam in raziskovalcem omogočili čim bolj prosto in enostavno izmenjavo med evropskimi univerzami, članicami te zveze. Naš cilj je ustanovitev nove evropske transnacionalne univerze.


Na Univerzi v Ljubljani bomo med 21. in 25. novembrom gostili teden zveze EUTOPIA. Pod sloganom Univerza prihodnosti, vesolje priložnostise bo tako v živo kot tudi prek spleta zvrstil nabor interaktivnih delavnic, razprav, seminarjev, panelnih pogovorov in drugih dogodkov za študentke in študente, učiteljice in učitelje, raziskovalke in raziskovalce, strokovne sodelavke in sodelavce, strateške partnerice in partnerje ter preostale ključne članice in člane zveze EUTOPIA.


Teden bomo odprli s predavanjem svetovno znane slovenske astrofizičarke prof. dr. Maruše Bradač, prejemnice prestižnega projekta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), ki je sodelovala pri zasnovi najdražjega teleskopa vseh časov, Nasinega vesoljskega teleskopa James Webb. Ne spreglejte tudi predavanja Pippe Norris z univerze Harvard, ene vodilnih svetovnih znanstvenic na področju političnih znanosti. S Pippo Norris se bomo pogovarjali o zaupanju v institucije države in znanosti, kar je ob skrb vzbujajočem padcu zaupanja javnosti v temeljne institucije demokratične ureditve in znanost še zlasti pomembno. V okviru tedna EUTOPIA bo potekala tudi okrogla miza o trajnostnem razvoju in kako lahko k temu prispevamo univerze, ter še več drugih strokovnih in poljudnih spremljevalnih dogodkov.


Vabim vas, da nam pomagate soustvariti univerzo prihodnosti. Program si lahko ogledate na spletni strani https://eutopia-week.uni-lj.si/, na kateri se lahko tudi prijavite za sodelovanje na tednu EUTOPIA.


Veselim se srečanja z vami!

podpis-majdic

Prof. dr. Gregor Majdič,
rektor Univerze v Ljubljani

Hitri dostop do člankovSrčna UL: Pomagajmo študentkam in študentom v stiskiEkipa Srčna UL

Univerza v Ljubljani skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije ponovno objavlja razpis Srčna UL, v okviru katerega lahko študentke in študenti Univerze v Ljubljani, ki so se znašli v finančni stiski, zaprosijo za pomoč. Zaprosijo lahko za sofinanciranje bivanjskih stroškov (najemnina), oblačil in hrane, pripomočkov za študij in študiju namenjene računalniške opreme. Razpis je odprt do 30. novembra 2022.


»Študentke in študenti so tisti, ki bodo s svojim znanjem, s kreativnimi in inovativnimi potenciali premikali našo družbo na bolje ali to že počnejo. Študija, kaj šele dodatnega, poglobljenega raziskovanja, pa si ne morejo privoščiti, če morajo svoj čas posvečati delu za golo preživetje. Tu jim lahko priskočimo na pomoč vsi mi. Da znamo stopiti skupaj in pomagati osebam v stiski, smo v Sloveniji dokazali že večkrat. Danes je taka akcija žal še toliko bolj potrebna. Verjamem, da bomo tako zaposlene in zaposleni kot vsi drugi, ki razumejo stiske socialno ogroženih študentov, tudi tokrat združili moči in pokazali svojo srčnost,« je ob začetku kampanje povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.


Sredstva lahko doniramo s poslanim SMS sporočilom SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR) na 1919. Doniramo lahko tudi poljuben znesek neposredno z nakazilom na TRR Zveze prijateljev mladine Slovenije: SI56 6100 0000 3512 232, sklic SI00 07-245104, namen: POMOČ ŠTUDENTOM, koda namena: CHAR. Darujete lahko tudi tako, da odprete svojo mobilno banko, odčitate kodo QR in določite znesek. Vsi ostali podatki se bodo izpolnili samodejno.

       Na vrh       

Festival UNI.MINDS 2022Eva Plešec,

Pisarna za prenos znanja

Med 8. in 10. novembrom 2022 bo potekal največji slovenski spletni festival za grajenje inovacijske skupnosti in dolgoročnih partnerstev med akademsko sfero in gospodarstvom UNI.MINDS 2022.


Dogodek letos poteka pod okriljem Meseca znanosti, ki ga podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter je namenjen radovednim, inovativnim in v prihodnost usmerjenim podjetjem, raziskovalcem, študentom in odločevalcem.


Program in prijave


Glavni organizatorji festivala so Pisarna za prenos znanja UL, Služba za prenos znanja in tehnologij UM in Center za razvoj in prenos znanja UP. Soorganizatorja dogodka sta SPIRIT in LUI. Letos z nami sodelujejo tudi EIT Hubi Slovenija – EIT Health, EIT Food, EIT Manufacturing, EIT Raw Materials in EIT Urban Mobility. Glavni partner dogodka je farmacevtska družba Lek.

       Na vrh       

Prva mednarodna konferenca o komuniciranju znanosti na ULIzr. prof. dr. Dejan Jontes,

svetovalec rektorja

13. in 14. oktobra 2022 je na Rektoratu Univerze v Ljubljani potekala prva mednarodna konferenca o komuniciranju znanosti z naslovom »Ponovno odkrivanje komuniciranja znanosti?«. Skoraj 50 udeleženk in udeležencev iz držav EU, Velike Britanije, Švice, Čila, Mehike in Albanije je v okviru plenarnih predavanj in dveh vzporednih sekcij z referati razpravljalo o ključnih izzivih na tem področju v prihodnje.


Institucionalno gledano Slovenija na tem področju precej zaostaja. Čeprav se je v zadnjem desetletju praksa komuniciranja znanosti pri nas izjemno razvila, na javnih univerzah (še) nimamo dodiplomskih ali podiplomskih programov, predmetov ali habilitacij s tega področja.


Konferenca je potekala v organizaciji Univerze v Ljubljani, strokovne spletne revije Alternator Misliti znanost ter Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Foto: Bor Slana/STA

       Na vrh       

Na Univerzi v Ljubljani prvič podelili nagrade dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentovNina Narat Meden,

predstojnica organizacijske enote za komuniciranje

Na Univerzi v Ljubljani smo 4. oktobra prvič podelili nagrade in pohvale dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentk in študentov prve in druge stopnje. Nagrade so prejeli Katja Gosar, Aljaž Kavčič in Uroš Zavrtanik, pohvalo pa Ana Lampret in Luka Petravić. Plakete za mentorstvo so prejeli dr. Peter Jeglič, dr. Matjaž Humar, dr. San Hadži, dr. Katja Košir in dr. Matjaž Zwitter. Namen nagrade je študentke in študente spodbuditi k še večjemu vključevanju v raziskovalno delo. Vsako študijsko leto bomo podelili 10.000 ameriških dolarjev.


Dr. Uroš Seljak, fizik, kozmolog in profesor astronomije, je diplomant Univerze v Ljubljani, ki je lansko leto prejel izjemno prestižno nagrado Gruberjeve fundacije Univerze Yale za bistven prispevek k metodam, ki so ključne za raziskovanje in razumevanje nastanka vesolja. Nagrado v višini 500.000 ameriških dolarjev je prejel s še dvema nagrajencema in s svojim delom nagrade ustanovil nagrado dr. Uroša Seljaka.


Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je navdušen nad količino odličnih znanstvenih objav, ki jih je prejela komisija. »To nas navdaja z velikim optimizmom in ponosom, saj potrjuje naša prizadevanja, da se študentke in študenti aktivno vključujejo v raziskovalno delo že med študijem na prvi in drugi stopnji. Nagrada dr. Uroša Seljaka je odlična spodbuda tako za študentke in študente kot tudi mentorice in mentorje, ki pomembno prispevajo k njihovemu uspešnemu delu.«


Nagrado podeljujejo ustanovitelj in donator dr. Uroš Seljak, Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija – ASEF in Univerza v Ljubljani pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Foto: Nebojša Tejić/STA

       Na vrh       

Pozdrav brucemNina Narat Meden,

predstojnica organizacijske enote za komuniciranje

»Na Univerzi v Ljubljani se bomo trudili, da bo življenje z nami čim bolj prijetno, zadovoljujoče in navdihujoče. Želimo vam čim več uspehov pri študiju, raziskovanju in umetniškem delu ter veliko novega, zanimivega in uporabnega znanja,« je bruckam in brucem prvi dan novega študijskega leta na Kongresnem trgu zaželel rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.


Novopečene študentke in študente so pozdravili tudi vsi prorektorji in prorektorici, glavni tajnik, predsednik upravnega odbora, dekanje in dekani vseh 26 članic Univerze v Ljubljani, predsednik študentskega sveta UL in ljubljanski župan Zoran Janković.


Za glasbeni uvod so poskrbeli tolkalisti z Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, brucke in bruce pa so toplo sprejeli tudi starejše študentke in študenti, ki so jih na stojnicah informirali o številnih obštudijskih dejavnostih.

Foto: Anže Malovrh/STA

       Na vrh       

Novo študijsko leto privabilo veliko izmenjalnih študentovHelena Deršek Štuhec,

Univerzitetna služba za mednarodno sodelovanje

Novo študijsko leto je na Univerzo v Ljubljani ponovno privabilo lepo število tujih izmenjalnih študentov. Samo prek programa Erasmus+ jih je prišlo 990, vsega skupaj pa v tem semestru 1.100. Največ jih je ponovno iz Nemčije, Španije in Francije.


Tujim študentom že pred prihodom v Slovenijo pošiljamo praktične informacije o bivanju, prehrani, prevozu in dovoljenju za bivanje, članice pa jih obveščajo o študijskih zadevah. 15. septembra smo zanje priredili posebno spletno predstavitev, ob začetku semestra pa so članice organizirale uvodne sestanke v živo in jim izrekle dobrodošlico.

Welcome day na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani, foto: Borut Petrović Jesenovec

       Na vrh       

Zemljevid programov mobilnosti Research and Innovation AtlasSimona Rataj in Tjaša Nabergoj,

glavna pisarna projekta EUTOPIA

V sklopu projekta EUTOPIA Train smo ustvarili zemljevid programov mobilnosti, ki jih podpirajo in izvajajo članice zveze EUTOPIA. Zemljevid Research & Innovation Atlas omogoča dostop do informacij o programih mobilnosti ter spodbuja raziskovalke in raziskovalce k sodelovanju na različnih raziskovalnih in inovacijskih področjih.


Atlas bo skupaj z drugimi orodji (GLENN, Infodesk, Partnering tool, Rapid Response Unit) zagotavljal učinkovito razširjanje informacij o raziskovalnih in inovacijskih priložnostih po mreži zveze. Končni cilj je pomagati raziskovalkam in raziskovalcem doseči konkurenčno financiranje, tako da jih s pomočjo univerzitetnih programov približamo strokovnemu osebju, ki zagotavlja pomoč v pisarni GLENN (EUTOPIA) in tudi na lokalni ravni (univerze).


Kontakt za več informacij: Lori Šramel Čebular,

       Na vrh       

Začetek obštudijskih dejavnosti 2022/2023Ivanka Stritar,

vodja Centra za obštudijsko dejavnost

Študentke in študenti Univerze v Ljubljani so v sklopu splošne zunanje izbirnosti letos izbirali med 23 kreditno ovrednotenimi dejavnostmi Centra za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani (COD UL). Ponudba dejavnosti, ki so ovrednotene s 3 ali 4 kreditnimi točkami, zajema tudi nove vsebine s področja varovanja okolja, osebnega in profesionalnega razvoja, govornega sporočanja in nastopanja, mednarodnega projektnega dela, orkestrske igre in športne dejavnosti.


Svojim študentom letos rekordno število članic (24) omogoča vključitev v kreditno ovrednotene obštudijske dejavnosti COD UL in uveljavljanje pridobljenih kreditnih točk. Prav tako se je začela sezona tudi drugih obštudijskih dejavnosti in dogodkov COD UL, ki spodbujajo pridobitev in krepitev dodatnih znanj in kompetenc, razširitev mreže poznanstev, razvoj interesnih področij in krepitev psihofizične kondicije posameznika. Dogodki so objavljeni v portalu POPR.

       Na vrh       

V kondiciji za (ob)študijske izziveIvanka Stritar,

vodja Centra za obštudijsko dejavnost

Center za obštudijsko dejavnost UL vsakodnevno razpisuje programe dnevne rekreacije v Univerzitetni športni dvorani Rožna dolina. Letošnja novost sta izvedba programov v dvorani Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani in plavanje na bazenu Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. Vse vodene vadbe potekajo hibridno. Prijave potekajo na dan vadbe prek portala POPR.


Poleg programov dnevne rekreacije, ki so na voljo vsem študentom UL, razpisujemo vodeno vadbo za študente s posebnimi potrebami. Rekreativna vadba poteka vsak torek, od 14.45 do 15.30, na bazenu Kopališča Tivoli (Celovška cesta 25). Na plavanje se študentke in študenti prijavijo na elektronski naslov cod@uni-lj.si ali po telefonu (030 641 648).

       Na vrh       

Več kot 150 zaključenih parov v mentorskem programu Alumni za študenteZala Simčič,

vodja službe za razvoj klubov alumnov

V lanskem študijskem letu smo vzpostavili pilotni projekt neformalnega mentorstva, s pomočjo katerega študentom zagotavljamo podporo pri prehodu v delovno okolje. Projektu se je pridružilo 23 članic, ki so do oktobra 2022 skupaj zaključile več kot 150 mentorskih parov alumni–študent.


K sodelovanju smo povabili vse alumne UL, ki želijo predati svoje izkušnje in znanja mlajšim kolegom. Večina mentorskih povezav poteka prek portala alumniUL, ki omogoča enostavno komunikacijo znotraj para, pregledno sledenje procesu mentorstva skozi vnaprej določene mejnike.

       Na vrh       

V predavalnicah Modre fakultete sedi več kot 70 študentovTina Malenšek,

karierna svetovalka za komuniciranje in razvoj storitev za študente in alumne

Modra fakulteta je s svojimi izobraževalnimi programi za starejše od 60 let zakorakala v novo študijsko leto. Na razpisane programe se je prijavilo več kot 70 starejših, večina jih je tudi že zakorakala v predavalnice. Trenutno tako poteka devet programov, pridružilo pa se jim bo tudi kar nekaj novih, ki bodo kmalu objavljeni na naslednji spletni strani.

       Na vrh       

Kako obogatiti in nadgraditi tutorsko delo?Sabina Mikuletič Zalaznik,

Karierni centri UL

V septembru sta potekala tradicionalni posvet in izobraževanje za tutorje in koordinatorje tutorjev, tokrat v dveh delih. Na prvem srečanju so udeleženci dobili ključne informacije glede novosti na Univerzi v Ljubljani, drugi del pa je potekal na Fakulteti za upravo, kar je bila odlična priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj in dobrih tutorskih praks različnih članic. V jesenskem semestru nadaljujemo z izobraževanji na temo vzpostavitve odnosa, komunikacije in reševanja konfliktov.

       Na vrh       

Preprečevanje nasilja, nadlegovanja in trpinčenjaSabina Mikuletič Zalaznik,

Karierni centri UL

S 1. marcem 2022 je bil na Univerzi v Ljubljani sprejet Pravilnik o ukrepih proti nasilju, nadlegovanju in trpinčenju, ki določa ukrepe, s katerimi Univerza v Ljubljani ustvarja okolje, v katerem se spoštuje dostojanstvo vseh oseb, ter postopek in ukrepe v primeru njegovega nespoštovanja.


Če doživljate nasilje, nadlegovanje ali trpinčenje, se lahko obrnete na zaupno osebo na svoji članici. Vse članice UL so imenovale zaupne osebe, do danes jih je skupaj že 70, njihove kontaktne podatke pa najdete na spletnih straneh članic in spletni strani Univerze v Ljubljani. Zaupna oseba zagotavlja podporo žrtvi ter poskrbi za varen in ustrezen prostor za pogovor, žrtev seznani z njenimi pravicami, ji zagotavlja ustrezne informacije o možnostih za ukrepanje, o možnih oblikah psihosocialne pomoči ter nudi drugo podporo pred in med postopkom. Posvetovanja so zaupna.


Poleg tega smo na Univerzi v Ljubljani spomladi odprli Pisarno varuha študentk, študentov. Varuhinja, doc. Dr. Milena Košak Babuder, študentkam in študentom zagotavlja pomoč, da lahko razvijejo svoje potenciale in jih podpira, da se čim bolje vključijo v študijsko okolje in so pri tem uspešni. Pri svojem delu sodeluje z delovnimi komisijami Senata UL, predvsem s Komisijo za vprašanja študentov in Komisijo za pritožbe ter s Psihosocialno svetovalnico Univerze v Ljubljani. Varuhinja je dostopna po e-pošti , po dogovoru tudi na rektoratu.

       Na vrh       

Teden enakosti v delovnem okolju: Univerza v Ljubljani spoštuje in spodbuja raznolikostNina Narat Meden,

predstojnica organizacijske enote za komuniciranje

Univerza v Ljubljani kot delodajalec prepoznava pomembnost raznolikosti v delovnem okolju, zato smo se oktobra odzvali povabilu nevladne organizacije Legebitra k sodelovanju v kampanji Teden enakosti v delovnem okolju.


S sodelovanjem v kampanji ozaveščanja smo opozorili na odločilno vlogo organizacijskih dejavnikov pri zagotavljanju delovnega okolja, v katerem se osebe LGBTIQ počutijo varno in sprejeto.


»Zagotavljanje enakosti za vse zaposlene in študente, ne glede na spol, spolno usmerjenost ali druge osebne okoliščine, je ena od pomembnih zavez Univerze v Ljubljani. S svojimi dejanji želimo izobraževalne ustanove, pa tudi organizacije in podjetja, spodbuditi k spremembam za varno in vključujoče delovno okolje za vse,« je komentiral rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.

       Na vrh       

Portal E-knjige Založbe Univerze v LjubljaniDr. Matevž Rudolf,

predstojnik Založbe UL

Založba Univerze v Ljubljani je vzpostavila skupni portal E-knjige Založbe UL, ki omogoča objavo odprto dostopnih knjig v PDF ali drugih formatih. Trenutno je objavljenih več kot 330 odprto dostopnih knjig, v prihodnosti pa bomo na portalu skušali objaviti še vse že obstoječe in na novo izdane odprto dostopne knjige, ki bodo izšle v okviru Založbe UL. V načrtu je tudi samodejna integracija z Repozitorijem UL.


Če želite, da se tudi vaše publikacije objavijo na skupnem portalu E-knjige, se obrnite na Založbo UL.

       Na vrh       

Dr. Klementina Fon Tacer nova predsednica SMULMag. Katja Cerar,

vodja oddelka za internacionalizacijo in strateška partnerstva

Člani Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL) so za novo predsednico izvolili dr. Klementino Fon Tacer. Za člane sveta SMUL so bili imenovani dr. Mihaela Pavličev, dr. Boštjan Kobe in dr. Boštjan Markoli ter Katja Cerar kot tajnik mreže. Predstavitev predstavnikov vodstva SMUL si lahko ogledate prek povezave.


Tudi letos bodo nadaljevali s predstavitvami dosežkov članov SMUL. Prvo predstavitev v tem študijskem letu je izvedla dr. Klementina Fon Tacer, ki je predstavila izsledke in delo njene skupine na področju vloge melanomskih antigenov (t. i. proteinov MAGE) v zdravju in bolezni. Posnetek predstavitve je dostopen prek povezave.

       Na vrh       

Promocija UL v tujini in podpora tujim študentomMag. Katja Cerar,

vodja oddelka za internacionalizacijo in strateška partnerstva

V septembru smo organizirali dan dobrodošlice za mednarodne študente in študentke. Dogodka, na katerem smo predstavili vse o študiju na naši univerzi ter življenju v Sloveniji in Ljubljani, se je udeležilo prek 700 tujih študentov. Predstavitev je dostopna prek povezave.


V okviru iniciative Study in Slovenia smo v oktobru predstavili študij v Sloveniji kandidatkam in kandidatom iz Srbije in Severne Makedonije. Novembra bomo nadaljevali s spletnimi predstavitvami ter s predstavitvami tudi v prihodnjem letu sodelovali na virtualnem sejmu »Na koji ćeš faks?«. Več v napovedniku.


V sodelovanju z Letom plus in Centrom za slovenščino kot drugi in tuji jezik smo izvedli pet tečajev slovenskega jezika za ukrajinske kandidate in kandidatke. Tečaji so potekali od junija do septembra 2022, udeležilo se jih je 67 oseb.

       Na vrh       

Sodelovali smo na Rektorskem forumu jugovzhodne Evrope in Zahodnega BalkanaMag. Katja Cerar,

vodja oddelka za internacionalizacijo in strateška partnerstva

V okviru Rektorskega foruma jugovzhodne Evrope in Zahodnega Balkana je septembra potekal dvodnevni dogodek na Univerzi v Beogradu. Na dogodku so rektorji in ostali predstavniki univerz ter institucij razpravljali o predlogih za nadaljnje sodelovanje. Več o dogodku prek povezave.

       Na vrh       

Gostili smo delegacijo estonskih rektorjevMag. Katja Cerar,

vodja oddelka za internacionalizacijo in strateška partnerstva

V septembru smo gostili delegacijo estonskih rektorjev. Namen srečanja je bil pogovor o organiziranosti in vodenju univerz in fakultet, nacionalni visokošolski in raziskovalni politiki, digitalizaciji visokega šolstva in načinih financiranja univerz. V okviru srečanja so potekali tudi pogovori s predstavniki Akademije za glasbo, Fakultete za arhitekturo, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Pedagoške fakultete in Medicinske fakultete ter Univerze na Primorskem in Univerze v Mariboru.

Foto: Anže Malovrh/STA

       Na vrh       

Rektor sprejel veleposlanico ZDANina Narat Meden,

predstojnica organizacijske enote za komuniciranje

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je konec septembra na sedežu univerze sprejel veleposlanico Združenih držav Amerike Jamie Harpootlian. V sproščenem vzdušju sta se sogovornika pogovarjala o možnostih izmenjav in gostovanj profesorjev ter tudi o skupnem interesu, da še dodatno okrepimo sodelovanje med slovenskimi in ameriškimi akademskimi institucijami.


Ste vedeli, da ima Univerza v Ljubljani dogovore o sodelovanju s kar 37 ameriškimi univerzami?

Foto: Daniel Novakovič/STA

       Na vrh