Težave s prikazom? Kliknite za ogled v brskalniku
JANUAR 2023   |   ŠTEVILKA 40        

UvodnikSpoštovane sodelavke in sodelavci,Vsako posamezno leto nam ostaja v spominu po dogodkih, ki so posebni in značilni prav za to leto in za nobeno drugo. V zasebnem življenju so to veseli dogodki, kot so obletnice, novi začetki, nova doživetja in novi dosežki. Slednji so velikokrat povezani s profesionalnim življenjem. Kakšne spomine bomo zaposleni na univerzi ohranili v povezavi z letom 2022?


Leto 2022 je bilo po dveh letih prvo »nekoronsko leto«. Oddahnili smo si od vsakodnevnega spremljanja nenehno spreminjajočih se odlokov in navodil v zvezi z ukrepi za preprečevanje okužb. Osvobodili smo se mask in se ponovno vrnili v delovno okolje ter se v živo povezali s sodelavci, študenti, raziskovalci in učitelji.


A ena skrb je zamenjala drugo. V začetku leta je širšo družbo presenetila vojna v Ukrajini in zato smo na univerzi prve mesece posvetili iskanjem načinov, kako pomagati ukrajinskim študentkam, študentom, raziskovalkam, raziskovalcem, učiteljicam in učiteljem, ki so zapuščali svojo domovino. Pomagali smo jim z nastanitvami, informacijami o vpisih na univerzo, povezali smo se z ministrstvom in skupaj iskali rešitve, da bi se lažje vključili v študijsko okolje. Iskali smo načine, kako njihove raziskovalke in raziskovalce vključiti v raziskovalne projekte.


Krepili smo medsebojne odnose in zato smo posebno skrb posvetili ranljivim skupinam, enakopravni obravnavi vseh članov naše akademske skupnosti in jasno sporočili vsem, da je na univerzi sprejemljiva le ničelna toleranca do nasilja in trpinčenja na delovnem mestu.


Prevzeli smo veliko breme in odgovornost avtonomnega upravljanja z raziskovalnimi sredstvi. Univerza je prvič prejela sredstva, namenjena upravljavskim dejavnostim. Treba je bilo sprejeti vrsto notranjih pravil, postaviti celoten sistem upravljanja s temi sredstvi in, kar je težje ter terja nekaj več časa, spremeniti tudi način razmišljanja.


Lotili smo se reforme visokošolskih strokovnih programov, da bi ostajali v družbi res najboljših in najsodobnejših univerz. Digitalizacija, trajnostni razvoj in vseživljenjsko učenje tako niso le besede v strateških dokumentih, temveč bodo postale del našega vsakdanjega delovanja.


Pripravili smo velike investicijske projekte, ki so po več letih pogajanj in dogovarjanj z ministrstvi umeščeni v strateške dokumente za zagotavljanje finančnih sredstev. Tako bomo lahko končno uresničili načrte novogradnje Veterinarske fakultete, Fakultete za strojništvo, Fakultete za farmacijo in Medicinske fakultete. S temi projekti in nadaljevanjem novogradenj akademij se bodo odprle možnosti ureditve prostorske problematike tudi drugim članicam.


Z novim študijskim letom smo občudovali prelepe prostore Akademije za glasbo. Ko stopiš v stavbo Kazine, je čutiti pozitivno energijo, energijo polno novih pričakovanj in idej, kaj vse še lahko pokažemo družbi, kar ji doslej nismo mogli: vrhunskost in svetovno prepoznavnost, izjemnost in enkratnost.


V letu 2022 so strokovni sodelavci dokazali, da je s povezovanjem znanja in strokovnosti med članicami in rektoratom mogoče premikati nekatere stereotipe, za katere smo bili prepričani, da jih ni mogoče spremeniti. Projekt Apis, uvedba enotnega poslovno informacijskega sistema, uspešno napreduje, in s tem smo postali tudi zgled za druge univerze, ki nam bodo sledile.


Konec leta je zaznamoval zaključek projekta Eutopia 2050, katerega koordinator je bila Univerza v Ljubljani. Strateško partnerstvo desetih univerz utira pot novim oblikam visokošolskega izobraževanja in raziskovanja. V tednu zveze Eutopia, ki smo ga organizirali v Ljubljani, nas je obiskalo več sto tujih sodelavcev projekta.


In ker je december čas obdarovanj in pozornosti, za katere so nekateri študenti prikrajšani, smo skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije spet zagnali akcijo Srčna UL. Akcijo smo tokrat pospremili s čudovitim dobrodelnim koncertom, ki so ga pripravili naši študentje in profesorji.


To je le drobec vsega, kar se je enkratnega na Univerzi v Ljubljani zgodilo v letu 2022. Prepričana sem, da si ga bomo zapolnili tudi po izjemnih raziskovalnih uspehih naših znanstvenic in znanstvenikov, umetnic in umetnikov, ki jih je preveč, da bi jih omenila na tem mestu.


Takšna je naša univerza, bogata, raznolika, polna idej in izzivov, polna modrosti in mladostne zagnanosti.


Vsem želim, da bi bilo leto 2023 polno lepih dogodkov in prijetnih presenečenj, polno uspehov, po katerih si ga bomo zapomnili.
 

podpis-bauman

Mihaela Bauman Podojsteršek,
glavni tajnik Univerze v Ljubljani

Hitri dostop do člankovTeden Univerze v Ljubljani 2022Nina Narat Meden,

predstojnica organizacijske enote za komuniciranje

Na Univerzi v Ljubljani je med 28. novembrom in 2. decembrom 2022 potekal Teden univerze, teden svečanih dogodkov, ki jih tradicionalno prirejamo ob obletnici ustanovitve najstarejše slovenske univerze. Tudi letos, ob 103. rojstnem dnevu univerze, smo predstavili najodličnejše raziskovalne dosežke, podelili častne nazive, plakete, nagrade in priznanja tistim, s pomočjo katerih je Univerza v Ljubljani iz leta v leto boljša univerza. 


»Znanost nam je omogočila napredek in lagodna življenja, ki jih živimo danes, ko vsaj v našem delu sveta ne umiramo več zaradi različnih nalezljivih bolezni, ki so v preteklih stoletjih ubile na milijone ljudi; lahko potujemo po celem svetu; živimo v ogrevanih stanovanjih. A svet, v katerem živimo, ni enostaven, in znanost danes še vedno potrebujemo enako kot v preteklosti. Svet se srečuje z globalnimi problemi, kot je podnebna kriza, segrevanje planeta, nove nalezljive bolezni, energetska kriza ... In to so težave, katerih rešitev lahko najde le znanost. Zato je pomembno, da družba znanost prepoznava in jo podpira,« je ob odprtju Tedna univerze, na podelitvi priznanj za najodličnejše raziskovalne dosežke Univerze v Ljubljani, dejal rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.


Več >>

Prejemnice in prejemniki priznanj za najodličnejše raziskovalne dosežke Univerze v Ljubljani v letu 2022. Foto: Anže Malovrh/STA

       Na vrh       

Na Krakovskem nasipu do sredine januarja razstava Portreti znanostiIzr. prof. dr. Dejan Jontes,

svetovalec rektorja

Novembra smo na Krakovskem nasipu postavili razstavo Portreti znanosti, ki prinaša inovativne portrete osemnajstih vrhunskih raziskovalk in raziskovalcev UL ter zgodovinska portreta dr. Ane Kansky, prejemnice prvega doktorata na Univerzi v Ljubljani in dr. Frana Ramovša, ki je imel 3. decembra 1919 na novoustanovljeni univerzi prvo predavanje. Razstavo, ki bo do sredine januarja na ogled na eni najbolj obiskanih lokacij v Ljubljani, Krakovskem nasipu, smo odprli v sklopu tedna zveze desetih evropskih univerz EUTOPIA. Utrinke z odprtja razstave si lahko ogledate tukaj.


Z razstavo želimo poudariti pomen znanosti v družbi, raziskovalne uspehe Univerze v Ljubljani in univerzo še bolj povezovati z mestom ter njegovimi prebivalci in obiskovalci. »Znanost in želja po vednosti sta temelj napredka družbe od začetkov civilizacije, univerze pa krovne inštitucije razvoja in odkrivanja novih znanj. Tradicijo odličnega raziskovalnega dela nadaljujejo današnje znanstvenice in znanstveniki. Na razstavi so predstavljeni raziskovalci in raziskovalke, ki se uvrščajo v vrh domače in mednarodne znanosti. Izbor je nepopoln in naša zaveza je, da ga v prihodnje dopolnjujemo z novimi portreti, je povedal rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.


Fotografsko izvedbo smo na UL zaupali Arneju Hodaličuin Katji Bidovec, ki sta se v zadnjih letih z nekaj odmevnimi projekti specializirala tudi za fotografiranje znanosti.


Več >>

Foto: Bor Slana/STA

       Na vrh       

Srčna UL: Z dobrodelnim koncertom do sredstev za študentke in študente v stiskiEkipa Srčna UL

V okviru dobrodelne akcije Srčna UL, ki jo organiziramo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, zbiramo sredstva za študentke in študente, ki so se znašli v finančni stiski. Sredstva smo zbirali tudi na dobrodelnem koncertu Srčna UL, ki je potekal 6. decembra 2022 na Akademiji za glasbo UL. Za glasbeno vzdušje so poskrbeli nastopi študentskega simfoničnega orkestra Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani, Combo banda Akademije za glasbo UL in Ansambla saksofonov 96, ki ga prav tako sestavljajo naši študentje in profesorji. Koncerta se je udeležilo 180 obiskovalcev.


Izjemno smo hvaležni, da smo za zdaj zbrali 10.100 evrov za študente v finančni stiski. Z zbranimi finančnimi sredstvi jim bomo sofinancirali najemnino in bivanjske stroške, nakup živil in obleke; študijski material ali študiju namenjeno računalniško opremo.


Zbiranje sredstev poteka še do konca decembra 2022, zato vas vabimo k srčnemu ravnanju. Hvala, ker razumete stisko drugih in ste pripravljeni pomagati pri reševanju finančnih težav študentk in študentov. Več o dobrodelni akciji in načinih darovanja: www.uni-lj.si/srcnaul

Foto: STA

       Na vrh       

Najboljša poslovna praksa leta je postal projekt Industrija in univerza – Skupaj gradimo družbo znanja in blagostanjaEva Plešec,

Pisarna za prenos znanja

Na izboru Best of the Best, ki ga organizira AmCham Slovenia, je bil projekt Industrija in univerza – Skupaj gradimo družbo znanja in blagostanja prepoznan kot primer poslovne odličnosti ter zglednega sodelovanja med gospodarstvom in akademsko sfero. Pri projektu so sodelovali Univerza v Ljubljani, Novartis v Sloveniji in Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI).


Na Univerzi v Ljubljani, Novartisu v Sloveniji in LUI-ju se zavedamo priložnosti, ki izhajajo iz skupnega poslanstva in se pri tem osredotočamo na aktivnosti za razvoj mladih. S projektom smo med drugim dosegli manjšo zadržanost posameznih centrov znanja pred odprtim sodelovanjem in zmanjšanje stopnje birokratizacije, večjo povezanost strokovnjakov na posameznih ekspertnih področjih in pripravljenost podjetij za dolgoročno povezovanje, ki krepi inovacijsko sposobnost sodelujočih in v širšem pomenu prispeva k višji kakovosti življenja za vse.


Več >>

       Na vrh       

Start-up ideje WiBuBa Bar, Stablezyme in WrapUp tortilje zasedle prvo mesto na letošnji Rektorjevi nagradiEva Plešec,

Pisarna za prenos znanja

V tekmovanju za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2022 je Rektorjeve nagrade v skupni vrednosti 18.000 EUR prejelo devet inovativnih podjetniških projektov. V kategoriji študenti in alumni so nagrade prejeli WiBuBa bar, Vodotopni kanabinoidi in PsyAI. V kategoriji raziskovalci in zaposleni na Univerzi v Ljubljani so prva tri mesta zasedle ekipe Stablezyme, Kavitacija za čiščenje odpadnih voda in Mobilni robotski sistem za nadzor pridelka v rastlinjaku. Med idejami za reševanje izzivov družbe pa so komisijo najbolj prepričale WrapUp tortilje, OptiLife in Vez.


Na zaključnem dogodku festivala UNI.MINDS, ki povezuje akademsko sfero in gospodarstvo, je med drugim potekala tudi podelitev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2022. Na svečanem dogodku so finalisti predstavili svoje inovativne projekte in se tako potegovali za prvo, drugo in tretje mesto v treh kategorijah – 1) študenti ter alumni, 2) raziskovalci in zaposleni na Univerzi v Ljubljani in 3) študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe (HUD razpis - humanistika, umetnost in družba). Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je prejemnikom Rektorjeve nagrade v posamezni kategoriji podelil za prvo mesto 3000 evrov, za drugo mesto 2000 evrov in tretje mesto 1000 evrov nagrade.


»Zato sem vesel, da nadaljujemo s festivalom UNI.MINDS in drugimi aktivnostmi za povezovanje univerze in gospodarstva, ki jih močno podpiram, saj je to ključno za reševanje družbenih in okoljskih problemov, s katerimi se soočamo. Večja povezanost akademskega okolja z gospodarstvom je zato ena od prioritet Univerze v Ljubljani,« je na podelitvi povedal rektor.


Več >>

Foto: Bor Slana/STA

       Na vrh       

Univerza v Ljubljani in Univerza Stellenbosch podpisali sporazum o sodelovanjuMag. Katja Cerar

vodja oddelka za internacionalizacijo in strateška partnerstva

Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, se je v okviru tedna zveze EUTOPIA srečal s prorektorico Univerze Stellenbosch iz Južnoafriške republike, prof. dr. Hester C. Klopper. V okviru srečanja so potekali pogovori o možnostih za izvedbo skupnih aktivnosti, projektov ter izmenjav študentov in osebja. Prav tako je bil v podpisan sporazum o medsebojnem sodelovanju, h kateremu je pristopilo 10 članic UL (AG, BF, EF, FE, FF, MF, PEF, PF, ZF, FDV).

Foto: Katja Kodba, STA

       Na vrh       

Na srečanju SMUL o spodbujanju vračanja raziskovalk in raziskovalcev v SlovenijoMag. Katja Cerar

vodja oddelka za internacionalizacijo in strateška partnerstva

Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, je v četrtek, 22. 12. 2022, gostil srečanje Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL), ki združuje predvsem z Univerzo v Ljubljani povezane slovenske znanstvenike, profesorje in druge ugledne osebnosti, ki delujejo v akademskem, raziskovalnem in razvojnem okolju v tujini.


»Veseli nas, da se v mrežo SMUL vključujejo priznani strokovnjaki, ki delujejo na univerzah in drugih institucijah v tujini. Posebej dragoceno je, da si lahko med seboj delimo dobre prakse in izkušnje iz različnih okolij. Vsi smo izrazili željo, da bi sodelovanje v prihodnosti še okrepili. Na Univerzi v Ljubljani si bomo tudi v prihodnje prizadevali za krepitev sodelovanja s članicami in člani SMUL, prav tako si bomo prizadevali za uvedbo financiranja na nacionalni ravni, ki bi omogočalo vrnitev slovenskih raziskovalk, raziskovalcev, ki delujejo na uglednih tujih ustanovah«, je ob srečanju povedal rektor.


Dr. Klementina Fon Tacer, predsednica SMUL, je na srečanju predstavila predvidene aktivnosti v naslednjem dvoletnem obdobju, prav tako je potekala razprava o preteklih aktivnostih in ostalih predlogih za prihodnje sodelovanje. Prizadevamo si tudi za neposredno povezovanje zaposlenih, študentk in študentov UL s člani in članicami SMUL. V ta namen smo nadgradili dostop do podatkov članov in članic SMUL.


Več >>

Foto: Nebojša Tejić/STA

       Na vrh       

Mreža klubov alumnov UL: V tem letu smo v klube pridobili več kot 3000 novih alumnovZala Simčič,

vodja službe za razvoj klubov alumnov

V letu 2022 se je število članov v Mreži klubov alumnov UL povečalo na 12.400 alumnov. Največji del zaslug za to povečanje gre članicam, ki so aktivno sodelovale v projektu mentorstvo Alumni za študente, pri pripravi Alumnitek in skrbele za promocijo ter aktivnost svojega kluba alumnov.


Za nami sta dve zanimivi Alumniteki – majska Kako se razumno prehranjevati?, ki je nastala v sodelovanju z Biotehniško fakulteto, in novembrska Ali je e-mobilnost še prihodnost?, ki je nastala v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto in Fakulteto za elektrotehniko. Kar nekaj novih Alumnitek pa nas čaka tudi v letu 2023.


Prav tako smo prek programov Modre fakultete uspešno nagovorili starostno skupino starejših od 60 let – izobraževalne programe je v zimskem semestru obiskovalo več kot 70 starejših od 60 let.


Predvsem pa je preteklo leto minilo v znamenju mentorskega programa Alumni za študente. Članice so zelo uspešno motivirale tako alumne kot študente, da so se odločili za en dan osvetlitve delovnega mesta (job shadowing) in tako smo več kot 200 študentom omogočili, da dobijo izjemno koristen vpogled v svoje potencialno delovno mesto.


Veselimo se nadaljevanja aktivnosti in novih prelomnih številk v prihajajočem letu.

       Na vrh       

Priznanje natečaja #100xULaktiven študentki Medicinske fakultete ULIvanka Stritar,

vodja Centra za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani

V torek, 20. decembra 2022, je na plesišču Rožna Kuhna Študentskega doma Ljubljana potekal Novoletni univerzitetni ples. V ritmih standardnih in nekaterih latinsko-ameriških plesov se je zavrtelo več kot sto plesalk in plesalcev.


Prorektor, prof. mag. Matjaž Drevenšek, je uvodoma podelil priznanje rektorja za natečaj #100xULaktiven Sari Popović, študentki Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Sara se je v obdobju med 21. decembrom 2021 in 21. novembrom 2022 vključila v 100 različnih obštudijskih dejavnosti, ki so ji po njenih besedah dali akademsko širino, vsestranskost, ji dvignili samozavest in prikazali vesolje priložnosti za pridobivanje novih znanj, kompetenc in poznanstev. Med 188 vključenimi študentkami in študenti je Sara edina pravočasno in uspešno zaključila potko natečaja #100xULaktiven.

Sara Popović in prorektor, prof. mag. Matjaž Drevenšek. Foto: STA

       Na vrh       

Uspešno zaključen 2. Sejem obštudijske dejavnostiMojca Rupert,

strokovna sodelavka Centra za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani

V sredo, 21. decembra 2022, smo uspešno izvedli drugi Sejem obštudijske dejavnosti 2022, na katerem smo študentom predstavili številne možnosti, kje vse so lahko obštudijsko aktivni. Predstavilo se nam je 21 organizacij, društev oz. projektov, ki študentom omogočajo pridobiti nova znanja in kompetence z različnih področij.


Nastopajoče smo razvrstili v sedem obštudijskih področij, znotraj katerih so imeli na voljo tri minute časa za predstavitev sodelujočim študentom. V okviru obštudijskega področja projekti so se nam predstavili Študenti UL v delovnem okolju, Formula Student Team Ljubljana – Superior Engineering, MPM – Mladi projektni managerji, TEDxUniversityofLjubljana, Študentski svet Univerze v Ljubljani in Študentski svet stanovalcev Študentskega doma Ljubljana. V področje družbenih aktivnosti smo uvrstili Akademijo Amnesty International, Društvo študentov invalidov Slovenije, Olimpijski festival evropske mladine Maribor 2023, Slovensko filantropijo ter gostitelje. Pod področjem šport sta se predstavili Evropska univerzitetna športna zveza in Športna zveza Univerze v Ljubljani, pod področjem ekologija pa Študentski skupnostni vrtovi in Študentski energetski klub. Možnosti obštudijskega udejstvovanja s področja kulture so predstavili Akademska folklorna skupina France Marolt, Akademski pevski zbor Tone Tomšič in simfonični orkester Grex Symphoniacorum, na področju zdravja pa Društvo študentov medicine Slovenije in Društvo študentov psihologije Slovenije. Kot zadnji se nam je predstavil Zavod 404 –Mladinski tehnološki center 404, zatem pa so sledili pogovori in vprašanja sodelujočih v posameznih zoom sobah.

       Na vrh       

Založba UL na Slovenskem knjižnem sejmuDr. Matevž Rudolf

predstojnik organizacijske enote, Založba Univerze v Ljubljani

Med 22. in 27. novembrom 2022 je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal 38. Slovenski knjižni sejem. Založba Univerze v Ljubljani se je na sejmu predstavila s skupno stojnico, kjer je bilo razstavljenih skoraj 300 knjižnih novosti 21 članic UL. Zanimanje za stojnico je bilo med obiskovalci zelo veliko, saj je bilo razprodanih kar nekaj knjig, prav tako pa smo prejeli zelo pozitivne odzive na povezovanje založniške dejavnosti na Univerzi v Ljubljani. Dober obisk smo v času sejma zabeležili tudi na skupni spletni knjigarni Založbe UL.


Na sejemskih Pogovornih postajah smo predstavili štiri aktualne knjižne novosti. Posnetke pogovorov si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

 

       Na vrh       

Sodelovanje s črnogorskimi univerzamiMag. Katja Cerar

vodja oddelka za internacionalizacijo in strateška partnerstva

Uspešno smo zaključili sodelovanje v projektu Spodbujanje internacionalizacije na črnogorskih visokošolskih zavodih z učinkovitim strateškim načrtovanjem (IESP). Projekt je bil namenjen izboljšanju mednarodne konkurenčnosti in prepoznavnosti črnogorskih visokošolskih zavodov z zagotavljanjem optimalnega modela za krepitev različnih vidikov internacionalizacije. Izvedba projekta je bila, pri vmesnem poročilu o zagotavljanju kakovosti, ocenjena z oceno 98,3 (od 100) z zaključkom, da so bile izvedene vse načrtovane aktivnosti z visokim standardom kakovosti in odličnim sodelovanjem, zlasti v okoliščinah epidemije covida-19. Pregled izvedenih aktivnosti v okviru projekta si lahko ogledate tukaj.

       Na vrh       

Vrata deželnega dvorca, doma Univerze v Ljubljani, smo odprli za javnostNina Narat Meden,

predstojnica organizacijske enote za komuniciranje

3. decembra, ob 103. rojstnem dnevu Univerze v Ljubljani, smo vrata 120 let starega deželnega dvorca, doma Univerze v Ljubljani, odprli za široko javnost. Študentke Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani so na petih vodenih ogledih več kot 220 obiskovalcem predstavile zgodovino prostorov, arhivsko gradivo UL, ki je zaščiteno kot kulturni spomenik, in muzejsko zbirko z umetniškimi deli, med katerimi so tudi dela Božidarja Jakca, Mateja Sternena, Emerika Bernarda in letošnjega Prešernovega nagrajenca Hermana Gvardjančiča.


Več o zgodovini deželnega dvorca lahko preberete na tej povezavi.

Foto: STA

       Na vrh       

Objavili smo nov promocijski videoNina Narat Meden,

predstojnica organizacijske enote za komuniciranje

Za predstavitev Univerze v Ljubljani na nedavnem srečanju zveze desetih evropskih univerz EUTOPIA smo v sodelovanju s študentkami in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo UL ter Akademije za glasbo UL pripravili poseben video, v katerem se predstavi vseh 26 članic in naš Center za obštudijsko dejavnost. Ogledate si ga lahko na tej povezavi.

Foto: posnetek zaslona

       Na vrh