A team of urban planning and architecture students from the University of Ljubljana’s Faculty of Architecture (UL FA) participated in the 2019 UIA-CBC International Colleges and Universities Competitive Construction Workshop in partnership with students from Tsinghua University (Beijing). Among the 101 entries submitted, the international jury selected fifteen cabin designs, including the design proposal by the joint team of the University of Ljubljana and Tsinghua University titled “Lie Between 幕天席地”. Construction of the cabins took place from 31 July to 18 August.

Publish Date: 06.09.2019

Category: News from the University

The team that designed and constructed the Slovenian-Chinese cabin included Professor Alenka Fikfak and associates, Marko Lazič, Aleš Švigelj, and urban planning students Lanlan Wei, Jan Barič, Zala Bokal, Zala Koleša, Katarina Kuk, Jaka Veber and Arian Todorović. The Tsinghua University team included Professor Hui Wang and architecture students Yuxuan Cao, Yu Mao, Ruchen Ji, Juqi Guo and Yuxin Lei.

 

The 2019 UIA-CBC International Colleges and Universities Competitive Construction Workshop highlighted the issue of the rural environment in Guoyuan Village, China, which is home to the famous century-old pear orchard. The theme of this year’s workshop was “Pear Orchard Cabins”, which through diverse design content can improve the quality of life, work and visits at the orchard. The participating teams designed fifteen cabins as well as the infrastructure that connects the local community. The goal of all participants in transforming the wider environment was to contribute to the revitalisation of the century-old pear orchard.

 

The site of the Slovenian-Chinese cabin was defined as suitable for an open-air theatre. The cabin is based on the concept of connection with human spirituality, which follows the idea of “lying between the sky and earth”. At the same time, the theatre becomes a place of play, relaxation, meeting and forming connections among people. In the construction stage, connecting people, culture and children was the basic motif and desire that inspired the international student team’s work. The cabin builds on five basic elements: combining the site’s typical landscape elements into a whole, designing a roof as the central architectural motif, creating various scenarios between the open and closed space or between the landscape and the sky, a multifunctional design with changeable functions and activities inside and outside the cabin, cooperation with the local residents and interconnection between them and the team’s work. The cabin turns into an element of interconnection and interaction with the landscape, which through its curved roof offers a unique experience of an open-air theatre: a roof where people can sit, lie and enjoy the view of nature and the sky. The arrangement of the site allows open-air screenings and projections. The space below the roof features a stage for various performances, playing, hanging out, getting together for tea, enjoying the company of others and meeting acquaintances and new people.

 Photo: UL FAPhoto: UL FA

Photo: UL FA

Photo: UL FA

Photo: UL FAPhoto: UL FA