RAZSTAVA

30 let oblikovanja na ALUO z naslovom “Oblikovanje je povsod okoli nas”
4. oktober 2014 (do 25. oktobra 2014)
Kongresni trg pred UL
Projekt predstavitve alumnijev

 aluo2014

RAZSTAVA

Razstava študentov Oddelka za slikarstvo ALUO
odprtje: torek, 25. november 2014, ob 13.30 (kulturni program: Emir Ibrakić, kitara)
Galerija UL (Balkonska dvorana), Kongresni trg 12
Z razstavo slikarskega oddelka se pričenja ciklus predstavitev oddelkov in smeri študija, ki jih premore ALUO. Slikarski oddelek je na tej fakulteti od same ustanovitve in je osnovni delec iz katerega se je razvila struktura vseh oddelkov in smeri na ALUO. Namen razstave je predstaviti najboljše dosežke zadnjih let, pregled avtorskih ustvarjalnih dosežkov najbolj nadarjenih študentov, ki jih bodo izbrali njihovi mentorji, prikaz vitalnosti oddelka za slikarstvo.

vaiblokultura

OPERA

Larry Coryell: Vojna in mir” (AG, AGRFT, ALUO, FRI)
2. december 2014, ob 20.00
Cankarjev dom/Linhartova dvorana v Ljubljani
(ponovitve: Bratislava/3. 12., Nova Gorica/6. 12., Zagreb/10. 12.)
Svetovna premiera jazovske opere ameriškega skladatelja in kitarista Larrya Corryella.

Postavitev opere Vojna in mir je interdisciplinarni mednarodni projekt, ki znotraj Univerze v Ljubljani združuje najboljše moči na umetniškem področju, obiskovalcem pa bo ponudil povsem novo glasbeno in vizualno doživetje. Avtor opere je ameriški kitarist in skladatelj Larry Coryell, ena od živih legend jazzovske glasbe. Coryell je v svoji karieri sodeloval z glasbeniki, kot so Jimi Hendrix, Miles Davis, Wes Montgomery, Charles Mingus, Gary Burton, John McLaughlin, Al di Meola, Paco de Lucia, Carlos Santana in Eric Clapton.

Z opero Vojna in mir Univerza v Ljubljani obeležuje 100. obletnico pričetka 1. svetovne vojne in bo eden glavnih dogodkov ob prazničnem letu Univerze v Ljubljani. Pri pripravi in izvedbi opere sodeluje preko 100 mladih umetnikov, ki bodo tvorci naše bodoče kulturne podobe ter njihovih profesorjev in mentorjev.

Pri izvedbi opere so sodelovale umetniške akademije Univerze v Ljubljani: Akademija za glasbo (simfonični orkester, dirigent, zbor, vokalisti), Akademija za gledališče, radio film in televizijo (režija, scenografija, kostumografija), Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (digitalna scenografija, celostna podoba) ter Fakulteta za računalništvo in informatiko (vizualizacije) in KD Veronikine zgodbe. 

vojnainmir2

"UMETNOST... in kultura kot ekonomski razvojni most povezovanja znotraj Univerze v Ljubljani"

3. december 2014
Ekonomska fakulteta, Kardeljeva ploščad 17, Ljubljana
10.00 - 16.00: Projekcije filmov AGRFT, ALUO in AG
13.30: Otvoritev razstave študentov ALUO
14.00: Okrogla miza: “UMETNOST... in kultura kot ekonomski razvojni most povezovanja znotraj Univerze v Ljubljani” (moderatorja: dr. Bogomir Kovač, Andrej Srakar, predstavniki akademij, študenti)
Več informacij

kulutaSreda3.12 

MINI-MONO-DRAMA

10 kratkih monodram v izvedbi študentov AGRFT
3. december 2014, ob 19.00
Narodna galerija, Puharjeva ulica 9, Ljubljana
Umetniški projekt v produkciji AGRFT in Narodne galerije Ljubljana. Študenti AGRFT pod mentorstvom prof. mag. Žanine Mirčevske bodo napisali kratke monodrame po motivih znamenitih del iz stalne zbirke Narodne galerije. Deset slik predstavlja navdih za deset mladih avtorjev. Poleg izbranih slik v prostorih Narodne galerije, bodo študenti AGRFT tudi urizorili deset kratkih monodram.
Ivana Kobilia: Deček v mornarski obleki (Žan Žveplan), Franc Kavčič: Venera, Amor in Peristera (Anja Rošker), Jožef Petkovšek: Doma (Tamara Babić), Franc Kavčič: Narcis (Katarina Košir), Matija Jama: Kolo (Kristina Mihelj), Jurij Šubic: Sama (Pia Vatovec), Matevž Langus: Slikarjeva žena (Simona Pinter), neznani avtor: Poklon svetih treh kraljev (Ana Obreza), neznani avtor - Lombardska šola: Vaza s cvetjem (Sandi Jesenik), Rihard Jakopič: Spomini (Iza Strehar)

 monodram 

PREDSTAVA

Gledališka predstava GOTSKA OKNA
23. december 2014
Mala scena MGL
(ponovitve: 27. december 2014, 8., 9., 12. in 13. januar 2015)

Magistrska predstava drugostopenjskega študija Oblike govora v sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Zavodom Senzorium.
Pesem Gotska okna Daneta Zajca iz zbirke Jezik iz zemlje bo prvič uprizorjena v obliki dramskega dialoga. Če je beseda zvok ali podoba misli, je poezija glasba duše, Gotska okna pa metafizični jezik, igra (pre)moči med dvema, preigravanje čutnih, sanjskih, domišljijskih podob, iluzija bivanja na vzporedni, metafizični ravni, njun skrivni svet in ljubezensko zatočišče. Besede Daneta Zajca odzvanjajo kot skrivni zakodirani jezik dveh ljubimcev, s katerim si mažeta oči v svojih predigrah. Sladkost besede včasih zaskeli kot sol na odprti rani, včasih pa polno zadrhti v upanje nedorečenega.

On: Primož Vrhovec, Ona: Patrizia Jurinčič
avtorski koncept in režija: Barbara Pia Jenič, dramaturgija: Alenka Klabus Vesel, oblikovanje luči: David Orešič, zvočna podoba: Peter Penko, scenografija: Tina Mohorovic, kostumografija: Andrej Vrhovnik

gotska okna

ENODEJANKE

Tri enodejanke: Maja Pelević: JA ILI NEKO DRUGI, Milan Marković: ČIŠČENJE IDIOTA, Milena Marković: ŠUMA BLISTA
januar 2015
Diplomske predstave prvostopenjskih programov Dramska igra in Gledališka režija. Nastala bo v sodelovanju s SNG Drama Ljubljana - Mala Drama). Gre za tri nove srbske drame, ki v Sloveniji še niso bile uprizorjene.

AKADEMSKA TELEVIZIJA UL

AKTV - TV ŠTUDENT, neprekinjeno oddajanje od 23. do 25. januarja 2015
Več informacij

AKTV - tv student 

 

RAZSTAVA

Razstava študentov Oddelka za kiparstvo ALUO
odprtje: torek, 27. januar 2015, ob 13.30. Razstavo bo odprl rektor prof. dr. Ivan Svetlik, predstavila pa jo bosta dekan ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda in predstojnik Oddelka za kiparstvo ALUO izr. prof. Alen Ožbolt. V kulturnem programu bosta sodelovala študenta dramske igre AGRFT Iztok Drabik Jug in Gregor Prah.

Galerija UL (Balkonska dvorana), Kongresni trg 12
Kip in kiparstvo razumemo kot široko in odprto polje, področje brez idejnih omejitev ali omejitev pri pristopu, oblikovanju in izbiri materiala. Razstava študentov Kiparstva, Oddelka za kiparstvo, ki je na ALUO (Prej Akademija za likovno umetnost) od njene ustanovitve, je manjša predstavitev treh izbranih del, dveh študentk in študenta, izbran prikaz različnosti pristopov in praks, ki jih spodbujamo na študiju Kiparstva. Galerija je seveda drugi, torej različen prostor od akademije in ateljeja na akademiji in seveda ne more celovito predstaviti kompleksnega in zahtevnega procesa študija. Akademijski ateljeji pa niso nikoli zaprti prostori in prostor akademije neprestano odpiramo in spremljamo in kritično premišljujemo zunanje – kulturno, umetnostno, družbeno, socialno, politično… - dogajanje. Atelje je delovni in študijski prostor in tudi laboratorij za eksperimentiranje in preizkušanje različnih idej, vzpostavljanje analitičnih pogledov in kritičnih refleksij ter razvijanje novih oblik in možnosti sodobnega kiparstva.

 umetnost aluo ul

FILMI

NOVI, NOVI FILMI študentov AGRFT v Art kino mreži
od 1. do 8. februarja 2015
Kinematografi: Velenje, Slovenj Gradec, Rogaška Slatina, Trbovlje, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Sežana, Izola, Črnomelj, Koper, Domžale, Škofja Loka
V tednu, ko praznujemo kulturni praznik, se bo v dvanajstih slovenskih mestnih kinih, združenih v Art kino mrežo Slovenije, odvrtel program filmov študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani pod naslovom NOVI NOVI FILMI. Prikazan bo izbor kratkih igranih in dokumentarnih filmov, ki so jih študentje ustvarili v zadnjih treh letih.
Več informacij

 novi novi filmi agrft

PREDSTAVA

BANANA SPLIT
14. in 15. februar 2015, Velika gledališka predavalnica AGRFT
Magistrska predstava.
Predstava Banana Split je gledališko-plesna raziskava, ki jo zanimajo skrajne možnosti ter prehodi med formalnimi in narativnimi oblikami plesa in gledališča. Ukvarja se s problemi ponavljanja in množenja, družbo nadzora in njenimi postopki. Navdihuje se pri pop artu in literaturi antiutopije.
»Pozor! Pripenjam daljši dokument. Naučiti se ga moram na pamet, in kot je dogovorjeno, pretvoriti ga moram v svojo gibalno govorico. Tisti od mene, ki smo zaspali ali poležavali in se zato zbudili dorasli, bomo imeli s tem več dela, tisti, ki pa smo zbujeni zgodaj in smo zaradi tega pomanjkljivi in lažji, imamo očitno več gibalnega talenta.«

Avtorja: Jana Menger, Rok Vevar
Zasedba: Rok Vevar, Jana Menger, Tomaž Gubenšek
Oblikovanje svetlobe: Petra Veber
Video: Tomaž Gorkič
Oblikovanje maske: Tina Prpar
Scenske korekture: Leja Jurišič
Mentorja: doc. mag. Uršula Teržan, red prof. Tomaž Gubenšek
Koprodukcija: Flota, zavod, Murska Sobota, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo in kULtura
S podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije
Zahvala: Sanja Grcić

Banana split

"UMETNOST...in soočenje s sodobno tehnologijo"

11. marec 2015
Fakulteta za računalništvo in informatiko, Večna pot 113, Ljubljana
13.30 – 14.00: Slavnostna otvoritev razstave študentov ALUO
14.00: Okrogla miza “UMETNOST … in soočenje umetnosti s sodobno tehnologijo”
Moderator: prof. dr. Franc Solina (FRI); gosti: prof. dr. Bogomir Kovač (EF), doc. Rok Golob (AG), prof. dr. Leon Stefanija (FF), doc. Sašo Sedlaček (ALUO), red. prof. Igor Šmid (AGRFT).
14.00 - 16.00: Projekcije filmov AGRFT, ALUO in AG
Več informacij

umetnost in soocenej s tehnologijo

PREDSTAVA

 Anja Novak: Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev (gledališka predstava)
13. marec 2015, ob 20h
Slovensko mladinsko gledališče, Dvorana Stara pošta
(ponovitve: 14. in 16. marec 2015, ob 20h)
Produkcija magistrskega programa Dramska igra, smer Umetniška beseda 
Igrata: Anja Novak in Laren Polič Zdravič
Režija: Nina Šorak, Dramaturgija: Nina Šorak, Scenografija: Tina Mohorovič, Kostumografija: Andrej Vrhovnik, Glasba: Laren Polič Zadravič,
Mentorji:
Dramaturgija: doc. dr. Blaž Lukan, Umetniška beseda: red. prof. Aleš Valič, Jezik in govor: doc. dr. Katarina Podbevšek

anja novak imela bi otroke

RAZSTAVA

Razstava študentov  ALUO Oddelka za konserviranje in restavriranje
31. marec 2015
Odprtje: torek, 31. marca 2015, ob 13.30 uri v Galeriji UL, na Kongresnem trgu 12 v Ljubljani.
Odprtje razstave bodo pospremili rektor UL prof. dr. Ivan Svetlik, dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda in predstojnica Oddelka za konserviranje in restavriranje UL ALUO izr. prof. Miladi Makuc Semion. Kulturni program bodo izvedle študentke AG (Trio VEGA: Eva Grmek/violina, Vanja Kojić/viola in Tadeja Žele, violončelo).
Galerija UL, Balkonska dvorana
Svoja dela bodo predstavile tri diplomantke konservatorstva in restavratorstva: Maruša Ličen, Andreja Ravnikar in Saša Stržinar. Razstavljeni bodo njihovi konservatorsko-restavratorski projekti, ki so predstavljali praktični del njihovih diplomskih del. Vse tri študentke so bile tudi nagrajene s Prešernovimi nagradami UL ALUO.
Predstojnica Oddelka za konserviranje in restavriranje na UL ALUO izr. prof. Miladi Makuc Semion je o razstavi povedala: »Konservatorji-restavratorji imamo privilegij, da se pri svojem delu neposredno družimo z umetninami, jih podrobno spoznamo in tako vzpostavimo namišljen dialog z avtorji iz preteklosti: kaj je bila njihova namera, kakšni so bili njihovi tehnološki postopki, katere materiale so uporabili in zakaj. Konserviranje in restavriranje sta dolgotrajna procesa, ki sta običajno skrita očem javnosti. Na razstavah občudujemo umetnine, ne vidimo pa konservatorjevega-restavratorjevega dela. Dokumentiranje posega ima zato pri našem delu pomembno vlogo, saj se podoba umetnin spreminja tako s časom kot tudi s posegi, dokumentacija pa nam vsa ta stanja ohrani vsaj v arhivih. Tako je zasnovana tudi razstava.«

kultura1

KONCERT

Koncert Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo
22. april 2015
Cankarjev dom/Gallusova dvorana v Ljubljani
Premiera skladbe Simona Penška, ki je študentsko Prešernovo nagrado prejel za izvirni skladateljski opus. Solist bo violončelist Sebastjan Bertoncelj (mentor: red. prof. Miloš Mlejnik), dirigent En Shao. Program: S. Penšek, D. Kabalevski, I. Stravinski. Sebastian Bertoncelj izhaja iz glasbene družine. Študira pri prof. Milošu Mlejniku, dodatno pa se je izpopolnjeval pri prof. Conradinu Brotbeku na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu ter v okviru mojstrskih tečajev pri Heinrichu Schiffu, Christianu Polteri, Antoniu Menesesu, Robertu Nagyu, Davidu Grigorianu, Albanu Gerhardu, Galu Faganelu in drugih. V času šolanja se je uspešno udeležil več tekmovanj doma in v tujini. Za svoje dosežke je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2011) in Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana (2013).
Več informacij

koncert 22-4-2015

TRIADA

16. junij 2015
Kongresni trg pred UL
Tradicionalni projekt, namenjen povezovanju umetniških akademij Univerze v Ljubljani: AG, AGRFT, ALUO. Akademije bodo predstavile izbor iz svoje umetniške dejavnosti, k sodelovanju povabijo tudi študente drugih fakultet ter uveljavljene slovenske umetnike. Program bo bogat in raznolik, namenjen občinstvu različnih starosti in okusov. 

DRAMSKI PORTRETI - MUZEJSKA NOČ

Dramski portreti
20. junij 2015, ob 21h
Narodna galerija, Puharjeva ulica 9, Ljubljana
Umetniški projekt v produkciji AGRFT in Narodne galerije Ljubljana. Študenti AGRFT pod mentorstvom prof. mag. Žanine Mirčevske bodo predstavili kratka dramska besedila po motivih galerijskih slik iz stalne zbirke Narodne galerije. Študenti: Kaja Novosel, Varja Hrvatin, Mojca Podlesek, Jakob Ribič, Katja Markič, Taja Lesjak Šilak
 

dramski portreti poletna muzejska noc

POLETNA ŠOLA

1. Mednarodna poletna šola Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani ACADEMIA MVSICÆ ANTIQUÆ LABACENSIS
9. - 15. julij 2015
Kazina, Kongresni trg 1, Ljubljana
Več informacij

banner academia mvsicae kultura

POLETNA ŠOLA

Poletna šola kulturnega menedžmenta 2015
13. - 15. julij 2015
Univerza v Ljubljani, Kongresni trg
Več informacij

banner poletna šola ef