RAZSTAVA

Slikarska razstava akademske slikarke Irine Rahovsky Kralj: Izbrane portretne podobe znanstvenikov in znanih osebnosti

Odprtje v torek, 28. junija 2016, ob 13.30 Razstava bo odprta do 7. oktobra 2016.
Galerija UL, Kongresni trg 12

Ogled vsak delovni dan med 16h in 19h (za najavljene skupine prosim kontaktirajte oz. 01 2418 604).

Portretistka Irina Rahovsky Kralj se v svoji umetnosti osredotoča na človekovo  notranjo podobo, ki jo projicira skozi upodobljenčev fiziognomski videz. Ta je umetnici le izhodišče, ki ga širokopotezno usmeri ali zgosti na bistveno; predvsem pa portretirančevo duhovno podobo intenzivira z barvo, ki posamezniku po njenem ustvarjalnem uvidu duhovno pripada. Intenzivno žareče, ekspresivno žgoče barve so, znotraj nosilnih fiziognomskih obrisov, usklajene v mozaične segmente kot v svetlobno presijanih vitrajih in v svojih utripajočih kombinacijah izražajo intenziteto upodobljencev tudi s simbolnimi naglasi; naslikane osebnosti pa pri tem zažive v luči, v kakršni jih je umetnica – po izobrazbi tudi psihologinja – dojela intuitivno, bodisi v njihovem splošno prepoznanem bistvu ali v še neznanih in zato presenetljivejših osebnostnih odtenkih.

 

pasica

DEJAVNOST AKTV

oktober 2015 - september 2016
Različni prostori

TRIADA

Tradicionalni projekt, namenjen povezovanju umetniških akademij Univerze v Ljubljani: AG, AGRFT, ALUO.
oktober 2016
Dvorišče AGRFT

OKROGLA MIZA

Okrogla miza (dr. Bogomir Kovač) delavnice – predstavitev vseh treh umetniških akademij
november 2016
FDV

RAZSTAVA

Razstava študentov smeri Ilustracija v Balkonski dvorani
oktober 2016, v času 12. slovenskega bienala ilustracije
Rektorat UL

Dogodki ob 70. letnici ustanovitve Akademije za likovno umetnost in oblikovanje 

8.10.2015 ob 17. uri
Zbornična dvorana UL
ki ji sledi otvoritev razstave Zakladi ljubljanske grafične šole v Balkonski dvorani. 
Razstava je uvrščena v spremljevalni program Mednarodnega grafičnega bienala v (MGLC).
Dogodki v tednu od 8. do 15. 10. 2015
Rektorat, MGML, NLB.
- razstava Zakladi iz zbirke UL ALUO v prostorih deželnega dvorca (celoletna  postavitev), 
- razstava Prva petletka fotografij Božidarja Jakca o prvih letih delovanja akademije v sodelovanju z MGML, 
- Pogovori o umetnosti (čez celo leto praznovanja 70 obletnice) v Balkonski dvorani, 
- licitacija umetniških del alumnov ALUO (predvidoma v prostorih NLB Ljubljana).
Več informacij

"UMETNOST ... morje in gibanje kot esenca človeka"

21. oktober 2015
Fakulteta za pomorstvo in promet
13.30: Otvoritev razstave študentov ALUO
14.00-16:00: Okrogla miza: “UMETNOST... in turizem” Okrogla miza: “UMETNOST… morje in gibanje kot esence človeka” (prof. dr. Marko Pavlha, moderator z gosti; prof. dr. Tanja Mihalič prorektorica UL, prof. dr. Franc Solina (FRI), prof. dr. Bogomir Kovač (EF), prof. Ivan Florjanc (AG), izr. prof. Igor Koršič (AGRFT), doc. Miha Klinar (ALUO))
14.00 - 16.00: Projekcije filmov AGRFT, ALUO in AG

morje in gibanje pasica 

RAZSTAVA

Razstava študentov smeri Unikatno oblikovanje v Balkonski dvorani 
Odprtje: v torek, 22. decembra 2015, ob 13.30 uri
v Balkonski dvorani, Galerija UL, Kongresni trg 12.
Galerija UL, rektorat 

Odprtje razstave bodo pospremili rektor UL prof. dr. Ivan Svetlik, dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda in vodja smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika prof. mag. Tanja Pak. Kulturni program bodo izvedli študenti AG.
Z razstavo se nadaljuje ciklus predstavitev oddelkov in smeri študija, ki jih premore UL ALUO. Prof. mag. Tanja Pak je o razstavi povedala: »Študentke in študentje smeri steklo in keramika nenehno raziskujejo lastne (z)možnosti in zmožnosti lastnega jaza, globine njihovega delovanja, čutenja in znanja. To je široko polje vsega, kar mislijo in čutijo, kar zaznajo – in je njihov odziv v materialu, njihovi nežni dotiki površine stekla, hkrati pa spopadanje s širšim arhitekturnim in drugim prostorom okoli njih. Svoje ideje znajo in zmorejo realizirati v materialu, s katerim se nenehno preskušajo in spogledujejo hkrati. Veseli me njihova drznost, da si upajo biti drugačni, samosvoji, da si upajo izzivati, spraševati, preizkušati, a tudi braniti in prevzeti odgovornost, ne nazadnje pa tudi pasti in spet vstati. Skupaj odpiramo vrata in verjamem, da bodo stopali trdno po samosvoji poti in premikali razumevanje stekla kot medija v oblikovanju in umetnosti v Sloveniji.«
 

banner

OPERA

Šest mini oper  - projekt študentov kompozicije AG in libretistov AGRFT
12. januar 2016, ob 19h
SNG Opera in balet Ljubljana
Poseben večer, ki ponuja vpogled v ustvarjalnost in poustvarjalnost naše najmlajše generacije opernih ustvarjalcev ter razkriva smeri mogočega razvoja. Na opernem večeru študentov Univerze v Ljubljani svojo ustvarjalnost združujejo študentje/skladatelji Akademije za glasbo in študentje/libretisti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Predstavljajo šest izvirnih 15 minutnih opernih del, ki bodo prvič izvedena v Dvorani SNG Opera in balet Ljubljana. Izvedbe so v rokah študentov Akademije za glasbo in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, pri predstavi pa s celostno grafično podobo sodelujejo tudi študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter koproducent SNG Opera in balet Ljubljana. Več informacij

banner mini opere

 

FILMI

NOVI NOVI FILMI - promocija študijskih dokumentarnih in igranih filmov v okviru Art kino mreže Slovenije
9. - 12. februar 2016
Lokacija: Kinematografi po Sloveniji (Rogaška Slatina, Sežana, Domžale, Škofja Loka, Krško, Izola, Slovenj Gradec, Ptuj, Tolmin, Trbovlje, Velenje, Črnomelj, Vrhnika)

Študentje filmsko-televizijskega oddelka AGRFT v okviru Art kino mreže drugič predstavljajo svoje diplomske in dokumentarne filme, s katerimi zaokrožajo prvo obdboje svojega bodočega profesionalnega ustvarjanja. S filmi Nazaj, Riot Ana, Na novo in Male ribe se bo predstavila lanskoletna generacija diplomantov, ki se jim bodo v nekaterih kinematografih pridružili še dokumentarni filmi mlajših kolegov Ognjeni fantje, Smeh, Csillag in Alex. Diplomske igrane filme, s katerimi zaokrožajo prvo obdboje svojega bodočega profesionalnega ustvarjanja, pa bodo študentje predstavili tudi na posebni projekciji v Kinu Šiška, in sicer v sredo, 10. februarja 2016, ob 20.00 v katedrali Kina Šiške. Simbolična cena vstopnice je 2€. Pogovor z dvema ustvarjalkama filmov in tudi napovednik za Nove nove filme lahko najdete na povezavi.

novinovifilmi banner

 Razstava študentov smeri Fotografija UL ALUO

Odprtje: v torek, 23. februarja 2016, ob 13.30 uri
v Balkonski dvorani, Galerija UL, Kongresni trg 12.
Ogled vsak delovni dan med 16h in 19h (za najavljene skupine prosim kontaktirajte oz. 01 2418 604).

Odprtje razstave bodo pospremili rektor UL prof. dr. Ivan Svetlik, dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda ter predstojnik Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij in vodja smeri Fotografija doc. Peter Koštrun. Kulturni program bodo izvedli študenti AG.

Z razstavo se nadaljuje ciklus predstavitev oddelkov in smeri študija, ki jih premore UL ALUO. Doc. Peter Koštrun je ob tem povedal: »Čeprav je fotografija eden najpomembnejših sodobnih medijev, je hkrati tudi eden najbolj podcenjenih. Na prvi pogled je izrazito tehničen in v svoji paleti orodij deluje enostavno in posamezniku dostopen, zato se s fotografijo ukvarja praktično polovica prebivalstva modrega planeta. Za študij fotografije se odločijo le redki, saj smo z razvojem digitalne fotografije tako rekoč čez noč vsi postali fotografi. Postati profesionalec pa je še vedno odlika izbrancev, ki posvetijo svoje življenje stroki, ki zahteva natančnost, točnost in čut za družbeno odgovornost.«banner_aluo70

OKROGLA MIZA: "UMETNOST… kompozicija kot delovna metoda v umetnosti"

14. marec 2016
Fakulteta za arhitekturo,  Zoisova cesta 12, Ljubljana
11.00: Odprtje razstave del študentov vseh smeri študija na UL ALUO. Glasbena točka: G. Puccini: O mio babbino caro, arija iz opere Gianni Schicchi, Urška Kastelic, sopran
11.15: Okrogla miza: “UMETNOST… kompozicija kot delovna metoda v umetnosti" (dekan FA prof. mag. Peter Gabrijelčič, moderator z gosti; prof. Miloš Florijančič/FA, prof. dr. Bogomir Kovač/EF,   prof. Matjaž Počivavšek/ALUO, doc. dr. Blaž Lukan /AGRFT, prof. Marko Mihevc/AG)

Razstava del študentov vseh smeri študija na UL ALUO bo na FA na ogled do 30. marca 2016.

banner okrogla miza 14. marec

KONCERT

Delavnica in koncert Eksperimentalnega studia Jugozahodnega nemškega radia (SWR) in Studia za sodobno glasbo Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
16. marec 2016
Cankarjev dom, Ljubljana
EXPERIMENTALSTUDIO SWR je vmesni člen med kompozicijskimi idejami in njihovo tehnično uresničitvijo. Vsako je leto več skladateljem in glasbenikom ponujena štipendija za realizacijo glasbenih del s posebno opremo ExperimentalStudia in v interakciji z njegovim osebjem: izvedenci računalniške glasbe, oblikovalci zvoka, studijski mojstri in glasbeni producenti. Studio je ob 40-letni prisotnosti na mednarodni glasbeni sceni postal vodilni center za ambiciozna glasbena dela v spremljavi žive elektronike. Glasbene kompozicije redno predstavlja na vseh večjih festivalih (mdr. Berlinski festival, Dunajski festival, Salzburški festival, Festival jeseni Pariz, Beneški bienale) in na prestižnih koncertnih prizoriščih (mdr. Teatro alla Scala Milan, Carnegiejeva dvorana v New Yorku, Théâtre de la Monnaie, Teatro Real Madrid). Med izjemnimi produkcijami velja omeniti dela slovitih skladateljev, kot so Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Cristóbal Halffter, Vinko Globokar in Luigi Nono.

pasica1504

 

Več informacij: http://www.cd-cc.si/sl/glasba/matrix-2016-na-gostovanju-6445/

PRAZNOVANJE 70. OBLETNICE AGRFT

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo letos praznuje 70. obletnico. Jubilej bomo obeležili tako, kot to najbolje znamo – z vrsto umetniških dogodkov.

Zato vas vabimo, da se nam pridružite v ponedeljek, 18. aprila 2016, ob 18. uri na AGRFT (Trubarjeva 3) na otvoritvi razstav Zavezani tradiciji in mladosti ter Zgodbe teles in prostorov, s katerima začenjamo teden prireditev, ter na ostalih dogodkih, ki jih predstavljamo spodaj.

V veliko veselje nam bo, če boste praznovali z nami.

PROGRAM DOGODKOV OB PRAZNOVANJU 70. OBLETNICE AGRFT

ponedeljek, 18. april, ob 18.00 uri
AGRFT 70: Zavezani tradiciji in mladosti

Otvoritev stalne razstave ob praznovanju 70. obletnice AGRFT
in
Zgodbe teles in prostorov
Razstava študentov magistrskega programa Scensko oblikovanje
UL AGRFT, Trubarjeva 3, Ljubljana

torek,  19. april, ob 19.00 uri
Literarni večer mlade umetniške besede UL AGRFT in Radia Slovenija

UL AGRFT, Klub, Trubarjeva 3, Ljubljana

sreda, 20. april, ob 18.00 uri
E.T.I.D.A.

Avtorski projekt Lovra Finžgarja
UL AGRFT, Velika gledališka predavalnica Nazorjeva 3, Ljubljana

sreda, 20. april, ob 20.00 uri
Moj Devetsto

Avtorski projekt Patrizie Jurinčič
UL AGRFT, Baletna dvorana, Nazorjeva 3, Ljubljana

četrtek, 21. april, ob 18.00 uri
Eugène Ionesco: Plešasta pevka

UL AGRFT, Velika gledališka predavalnica, Nazorjeva 3, Ljubljana

četrtek, 21. april, ob 20.00 uri
Bertolt Brecht: Malomeščanska svatba

Stara mestna elektrarna– Elektro Ljubljana Slomškova ulica 18, Ljubljana

petek, 22. april,ob 12.00 uri
Izbor študijskih dokumentarnih filmov

UL AGRFT, Velika filmska predavalnica, Nazorjeva 3, Ljubljana

petek, 22. april, ob 15.00 uri
Izbor študijskih televizijskih iger

UL AGRFT, Velika filmska predavalnica, Nazorjeva 3, Ljubljana

petek, 22. april, ob 17.00 uri
Nominiranci za študentskega Oskarja

UL AGRFT, Velika filmska predavalnica, Nazorjeva 3, Ljubljana

petek, 22. april, ob 20.00 uri
Izbor študijskih kratkih igranih filmov 1

Slovenska kinoteka, dvorana Silvana Furlana, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana

petek, 22. april, ob 22.00 uri
Izbor študijskih kratkih igranih filmov 2

Slovenska kinoteka, dvorana Silvana Furlana, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana

sobota, 23. april, ob 17.00 uri
Študenti in akademija skozi čas

(okrogla miza študentov AGRFT)
UL AGRFT, Velika gledališka predavalnica, Nazorjeva 3, Ljubljana

nedelja, 24. april, ob 20.00 uri
Proslava ob 70. obletnici AGRFT

Kino Šiška, Katedrala, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana


Brezplačne vstopnice lahko rezervirate na naslovu ali na telefonski številki
051 666 727.


pasica3  

RAZSTAVA

Razstava študentov smeri Video in novi mediji Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

Odprtje: v torek, 19. april 2016, ob 13.30 uri
v Balkonski dvorani, Galerija Univerze v Ljubljani (Kongresni trg 12).

Ogled vsak delovni dan med 16h in 19h (za najavljene skupine kontaktirajte oz. 01 241 86 04).

Slavnostno odprtje razstave bodo pospremili rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda ter vodja smeri Video in novi mediji doc. Sašo Sedlaček.

Z razstavo se nadaljuje ciklus predstavitev oddelkov in smeri študija, ki jih premore UL ALUO. Doc. Sašo Sedlaček je ob tem zapisal:

»Umetnost je bila skozi zgodovino zmeraj neločljivo povezana s tehnologijami svojega časa. Današnji čas pa je s tehnologijo prepreden bolj kot katero koli obdobje v človeški zgodovini. Zato ni čudno, da velik del umetniške produkcije danes izkorišča, raziskuje in razlaga kreativne možnosti sodobnih tehnologij. Z računalnikom - v obliki telefona, v praktično vsakem žepu - postajajo kreativne tehnologije, kot so fotografija, video, 2D- in 3D-animacija, trirazsežno tiskanje, interaktivni projekti, svetovni splet in informacije, dostopne vsakomur, kadar koli in kjer koli - tako za konzumiranje kot tudi za kreacijo vsebin. Kljub vsesplošnemu razmahu kreativnosti pa so za ustvarjanje presežnih umetniških del potrebni: poglobljeno razumevanje sodobne družbe, pronicljivost, predanost, trdo delo in študij. Morda danes bolj kot kadar koli prej.«

pasicanova

KONCERT

Koncert Simfoničnega orkestra AG v Cankarjevem domu
Mathew Coorey, dirigent
Izak Hudnik, violončelo
Mentor: red. prof. Miloš Mlejnik

Program: A. Čonč: Pantheon – Part I (noviteta) Mentor red. prof. Jani Golob
C. Saint-Saëns: Koncert za violončelo in orkester št. 1 v a-molu, op. 33
C. Saint-Saëns: Simfonija št. 3 v c-molu, op. 78, »Orgelska«
20. april 2016, ob 19.30
Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana

Več informacij: http://www.cd-cc.si/sl/glasba/simfonicni-orkester-akademije-za-glasbo-6500/

BANNERag

 

DRAMA

Federico García Lorca: Hiša Bernarde Albe
Generalka: 7. junij 2016 ob 20.00, premiera: 8. junij 2016 ob 20.00, prva ponovitev: 9. junij 2016 ob 20.00, druga ponovitev: 11. junij 2016 ob 19.30, tretja ponovitev: 12. junij 2016 ob 19.30
Dvorana Stara pošta, Slovensko mladinsko gledališče

Prevod: Maja Šabec

Igrajo
Bernarda: Sara Dirnbek
Poncia: Petja Labović
María Josefa: Žan Koprivnik
Angustias: Zala Ana Štiglic
Magdalena: Voranc Boh
Martirio: Blaž Dolenc
Amelia: Mia Skrbinac
Adela: Maša Grošelj
Dekla: Lara Vouk

Zahvaljujemo se Karin Lovrec.

Mentorji
Dramska igra in gledališka režija
doc. Matjaž Tribušon, red. prof. Matjaž Zupančič
Scenografija
izr. prof. mag. Jasna Vastl
Kostumografija
red. prof. Janja Korun, asist. mag. Tina Kolenik
Jezik in govor
asist. mag. Nina Žavbi Milojević, doc. mag. Alida Bevk

Produkcija: AGRFT
 

hiša bernarde albe

POLETNA ŠOLA

Poletna šola kulturnega menedžmenta 2016
4. - 8. julij 2016
Univerza v Ljubljani, Kongresni trg
Več informacij
ss

POLETNE ŠOLE

2. mednarodni festival stare glasbe in poletna šola Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani »Academia Musicae Antiquae Labacensis«
4. - 12. julij 2016
Kazina