Koncerti mentorjev in udeležencev poletne šole Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani že šesto leto zapored organizira poletno šolo, a prvič v tako obširni obliki, saj smo do zdaj izvajali le program stare glasbe. Letošnja ACADEMIA MUSICÆ LABACENSIS je veselje in izziv za vse nas, sodelujoče pri pripravi in izvedbi, z njo bomo znova dokazali, da nas tudi virus ne more ustaviti pri snovanju in izpeljavi dogodkov, ki bogatijo tako strokovno kot ljubiteljsko javnost, saj je ta že lačna novih znanj in koncertov.

Seminar za violončelo in komorno igro vodi naš profesor Gal Faganel, ki deluje tudi v Združenih državah Amerike. Orgelski seminar in z njim povezana glasbena doživetja izvajata profesorja UL AG Renata Bauer in Andrej Misson, kot gost se jima bo pridružil skladatelj Gašper Jereb. Kitarski festival je v domeni naših predavateljev – Andreja Grafenauerja, Tomaža Rajteriča, Katje Porovne Silič in Izidorja Erazma Grafenauerja, iz Zagreba pa je v goste prišel Krešimir Bedek. V »Zbirni točki« za violo in komorno glasbo so se s slušatelji zbrali v Parizu živeči irski violist Garth Knox ter naša predavatelja, Nizozemec Emile Samama Cantor ter domačinka Maja Rome.

V začetku septembra bo seminar za petje, ki ga bo na povabilo vodstva in pevskega oddelka UL AG izvedla umetnica svetovnega slovesa, v Argentini rojena in v Avstriji živeča Slovenka Bernarda Fink Inzko. 

Poletne šole nadobudnega umetnika vedno znova motivirajo pri delu in iskanju osebnega izraza ter ga profesionalno usmerjajo, stroki in občinstvu pa lahko odkrijejo marsikateri nebrušen diamant.

Vabimo vas, da se nam pridružite na koncertih mentorjev in udeležencev poletne šole.


26. 8. 2020, ob 20.30, Atrij Akademije za glasbo, Stari trg 34
Kitarski festival
»KONCERT NAGRAJENCEV IN ABSOLVENTOV« – KONCERT ŠTUDENTOV KITARE UL AG

Nastopajoči: Danaja Habjanič, Stojan Kuhar, Maja Kralj, Jaka Škoberne
Spored: J. S. Bach, J. K. Mertz, A. Piazzolla, A. Tansman, O. Coskun, E. Granados …
Vstop prost.


27. 8. 2020, ob 20.30, Atrij Akademije za glasbo, Stari trg 34
Kitarski festival
KONCERT DUA MATJAŽ POROVNE, VIOLINA IN KATJA POROVNE SILIČ, KITARA

Spored: N. Paganini, E. Baev, C. Machado, A. Piazzolla
Vstop prost.


28. 8. 2020, ob 11.00, Atrij Akademije za glasbo, Stari trg 34
»Zbirna točka« za violo in komorno igro
»GLASBENO DOPOLDNE« V ATRIJU AKADEMIJE ZA GLASBO

Koncert udeležencev in mentorjev
Vstop prost.


28. 8. 2020, ob 18.00, Uršulinska cerkev svete Trojice, Slovenska cesta 21
Mojstrski tečaj orgel
ZAKLJUČNI KONCERT UDELEŽENCEV

Mentorica: izr. prof. Renata Bauer
Vstop prost.


28. 8. 2020, Atrij Akademije za glasbo, Stari trg 34
Kitarski festival
»PATIO« FLAMENKO VEČER, URŠKA CENTA IN IZIDOR ERAZEM GRAFENAUER

18.00 – Odprtje vrat, flamenko DJ
18.30 – Dokumentarec
19.00 – Legende flamenka, mejniki, video, predavanje
20.00 – LA PLAZUELA, Flamenko v Sloveniji
20.30 – FLAMENKO POD ZVEZDAMI: Koncert Urške Centa in Izidorja Erazma Grafenauerja
Vstop prost.


29. 8. 2020, ob 19.00, Velika dvorana Palače Kazina, Kongresni trg 1
»Zbirna točka« za violo in komorno igro
KONCERT UDELEŽENCEV IN MENTORJEV

Vstop prost.


29. 8. 2020, ob 19.30, Atrij Akademije za glasbo, Stari trg 34
Kitarski festival
ZAKLJUČNI KONCERT UDELEŽENCEV

Vstop prost.


30. 8. 2020, ob 19.00, Velika dvorana Palače Kazina, Kongresni trg 1
»Zbirna točka« za violo in komorno igro
KONCERT UDELEŽENCEV IN MENTORJEV

Vstop prost.

Število mest na koncertih je omejeno. Obiskovalce vljudno prosimo, da v prostore Akademije za glasbo in Palače Kazina vstopajo z lastnimi zaščitnimi maskami, upoštevajo predpisano medsebojno razdaljo ter sledijo navodilom osebja.

 

Mala galerija Banke Slovenije: razstava Urbano tkanje

V Mali galeriji Banke Slovenije je v sodelovanju z Oddelkom za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani na ogled razstava z naslovom Urbano tkanje. Umetniška dela si lahko ogledate do 22. avgusta 2020, in sicer od torka do sobote med 11. in 19. uro.

Z omenjeno razstavo se nadaljuje cikel predstavitev študentske produkcije umetniških smeri Univerze v Ljubljani. Kljub omejitvam v ustvarjalnem procesu, ki se je moral v času epidemije prestaviti v virtualni svet, je študentom s preoblikovanjem galerijskega prostora uspelo ustvariti pretkana drevesa, ki z nežnostjo beline in transparence subtilno naseljujejo prostor in vabijo obiskovalca v navidezni gozd. Kolektivno delo želi biti predvsem opomnik, da je javni prostor predmet naše kreacije in osmišljanja, ki ju je treba neutrudno in vsakič znova postavljati nasproti poskusom njegovega avtoritarnega prilaščanja.

Tudi tokrat je odprtje razstave potekalo v virtualni obliki. Posnetek si lahko ogledate na naslednji povezavo. Nagovore so pripravili viceguverner Banke Slovenije Jožef Bradeško, red. prof. Marija Jenko z Oddelka za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in kurator Male galerije Banke Slovenije Vladimir Vidmar.

 

Zaključna razstava študentov UL ALUO – letos v digitalnem prostoru

Ob koncu študijskega leta na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) tradicionalno pripravljamo razstavo študentskih del, prikaz skupnih prizadevanj vseh naših študentov in pedagogov v tekočem letu. Zaradi prilagoditve študijskega procesa, v katerega nas je pahnila epidemija, bo letošnja razstava na enem mestu v digitalnem prostoru.

Spletna platforma združuje dela več kot petsto različnih ustvarjalcev, ki bodo kmalu usmerjali našo umetniško, oblikovalsko in konservatorsko-restavratorsko prihodnost. Platforma, ki jo študentke in študenti sproti dopolnjujejo s svojimi deli, predstavlja raznolik in bogat prostor, namenjen vsem, ki jih umetnost in oblikovanje zanimata profesionalno ali  ljubiteljsko.

Vljudno vabljeni k ogledu. Več informacij najdete v priponki.

 

Video vodstvo po Mali galeriji Banke Slovenije

Mala galerija Banke Slovenije je prostor za razstave študentk in študentov Univerze v Ljubljani s področij likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva. Gre za skupen projekt Banke Slovenije, ki je lastnica Male galerije, in Univerze v Ljubljani.

Video vodstvo po razstavi Prekleti delež

Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

Video vodstvo po razstavi Meje v keramiki

Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

Video vodstvo po razstavi Garnir2

Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

Video vodstvo po razstavi Trasformacije

Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

 

Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem.

Vabljeni na cikel predavanj v sklopu razstave Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem. Vsa predavanja potekajo v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski 1 v Ljubljani. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave na e-naslov Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

. Vabljeni otroci in starši.

Obveščamo vas, da vse dogodke v Mali galeriji Banke Slovenije fotografiramo in fotografije objavljamo na družabnih omrežjih ter naši spletni strani.

Razstava Garnir2: Vzponi in padci božanske grofice bo sicer odprta do 28. januarja 2020, ogledate si jo lahko od torka do sobote med 11. in 19. uro.

Vljudno vabljeni.

malagalerija_bs.jpg

 

ALUO uho: Miloš Kalusek, Montaža – od sekvence do filma

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) vabi na prvo ALUO uho v novem koledarskem letu, pogovor s filmskim montažerjem Milošem Kaluskom, enim ključnih akterjev v ozadju mnogih najuspešnejših slovenskih filmov zadnjih dveh desetletij. Vabljeni v petek, 10. januarja 2020, ob 13.00 v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana. 

Miloš Kalusek je študij filmske in televizijske montaže zaključil na filmski in televizijski akademiji FAMU International v Pragi, Češka. Tam je spoznal Janeza Burgerja, kar je bil eden ključnih razlogov za njegovo selitev v Slovenijo. Prelomnico njegovega opusa gre pripisati obdobju, ko je postal hišni mojster montaže pri neodvisni filmski produkciji Staragara, ki sta jo leta 2003 ustanovila Janez Burger in Jan Cvitkovič. Z njim se bo pogovarjal doc. mag. Robert Černelč. 

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalcev in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 6. sezono. Gostimo jih v sodelovanju z Galerijo Jakopič, namenjamo pa tako študentom Univerze v Ljubljani kot širši zainteresirani javnosti.

od sekvence do filma.png