Napovednik koncertov Akademije za glasbo UL za januar 2022 

  slika_ag

 koncerti_januar2

Koncerti v januarju 2022

Celoten program koncertne sezone UL AG najdete na povezavi.

700 let Božanske komedije v Ljubljani: razstava študentk_ov ilustracije UL ALUO na Italijanskem inštitutu za kulturo v Sloveniji

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji vabita na razstavo študentk in študentov smeri Ilustracija UL ALUO z naslovom 700 let Božanske komedije v Ljubljani, ki bo v prostorih inštituta (Breg 12, Ljubljana) na ogled do 7. januarja 2022.

Razstavljajo: Kaja Kregar, Lidija Plestenjak, Žiga Roš, Živa Slabanja, Ognjen Odalovic, Mariam Chehade, Pika Terpin, Melanie Habjanič, Patrik Komljenović

Mentorica: doc. Suzi Bricelj

Leta 2021 še ni konec in tudi Dante se še ni vdal. Tokrat razstava, ki smo jo prvič postavili septembra letos v Novem mestu, gostuje še na Italijanskem inštitutu za kulturo v Sloveniji. Razstavljena dela so rezultat projekta naših študentk in študentov ilustracije, ki so se ob letošnji 700. obletnici smrti Danteja Alighierija lotili upodabljanja Božanske komedije. Kot je zapisala njihova mentorica: »Soočenje s tako večplastnim besedilom je izzvalo mnoga zanimiva vprašanja, na katera študenti skozi lastne stvaritve iščejo odgovore. V njih so raznoliki. Besedilo vidijo kot neverjetno, fantastično epopejo po nezemskih svetovih, kot neprizanesljivo kritiko takratnega družbenega in političnega reda ali pa kot ponotranjeno potovanje in soočenje z lastnimi prepadi in gorami, na katere je treba splezati, ter nevarnimi srečanji, ki jih pesnik doživi na dolgi očiščujoči poti.«

Odprtja ne bo. Zaradi preprečevanja širjenja okužbe je obisk Inštituta mogoč izključno ob predhodni najavi.

700 let Božanske komedije v Ljubljani.jpg

DIALOG: razstava študentk in študentov fotografije UL ALUO v Kopru

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), Avtomatik Delovišče in Mestna občina Koper vabimo na razstavo študentk in študentov smeri Fotografija UL ALUO z naslovom Dialog, ki bo v Skladišču Libertas v Kopru na ogled še do 17. decembra 2021, vsak dan med 16. in 20. uro.

Razstavljajo: Oskar Kandare, Lana Požlep, Rok Černezel, Tine Lisjak, Hana Podvršič, Lana Soklič, Kaja Škorjanc, Vita Tušek, Betsabea Vernik, René Lazový

Mentorja: doc. Emina Djukić, doc. Peter Rauch

Razstava je rezultat delavnice na temo vzpostavljanja skupnosti. Študentke in študenti so skozi ustvarjalni proces preverili razmerja med ambicijami posameznika in delovanjem skupnosti, med individualnim in kolektivnim. Na ta način so skozi lastno prakso reflektirali zgodovinske in sodobne pojave javnega prostora v Kopru. Na ogled so instalacije, ki odsevajo možnosti, predloge in utopije delovanja skupnosti obenem pa raziskujejo izkušnjo multimedijske razstave, ki bi delovala kot proces, dialog, ali celo kot scenografija za študijsko fotografijo.

Strokovni sodelavci: doc. dr. Boštjan Bugarič, doc. Matej Stupica, Vladimir Vidmar

V sodelovanju z: Avtomatik Deloviščem in Mestno občino Koper.

Podpora: Svet za umetnost Univerze v Ljubljani

DIALOG.jpg

 

Koncerni cikel Tutti

V sredo, 15. decembra 2021, ob 19.30 vabljeni v Slovensko filharmonijo na koncert koncertnega cikla Tutti, na katerem bodo podeliti Prešernove nagrade Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani za akademsko leto 2020/2021.
 

KOMORNI GODALNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI
Umetniški vodja: doc. Janez Podlesek

Solista:
Katarina Kralj, violina
Mentor: prof. Vasilij Meljnikov
Simon Kravos, skladatelj
Mentor: prof. Dušan Bavdek

Spored:
Simon Kravos: Forlana za godalni kvartet in godalni orkester (noviteta)
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violino in orkester št. 5 v A-duru, K. 219
Slavnostna podelitev Prešernovih nagrad Akademije za glasbo UL za akademsko leto 2020/2021 
Antonín Dvořák: Serenada za godala v E-duru, op. 22

* * *

PREŠERNOVE NAGRADE AKADEMIJE ZA GLASBO UL za akademsko leto 2020/2021

prejmejo: 

baritonist Marko Erzar
za poustvaritev vlog Voltaira, Panglossa in Martina v Bernsteinovi opereti Kandid
(mentorica: izr. prof. Barbara Jernejčič Fürst)

dirigent Iztok Kocen
za izvedbo Mahlerjeve Simfonije št. 1 z orkestrom Hiše kulture Celje
(mentor: izr. prof. Simon Dvoršak)

harfistka Lara Pelikan
za izvedbo Koncerta za harfo F. Boldieauja s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor
(mentorica: prof. Mojca Zlobko Vajgl)

sopranistka Polona Plaznik
za poustvaritev vloge Kunegunde v Bernsteinovi opereti Kandid
(mentor: prof. Matjaž Robavs) 

pianist Viktor Radić
za izvedbo Koncerta za klavir in orkester št. 3 Sergeja Prokofjeva s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor
(mentorica: red. prof. Tatjana Ognjanovič)

skladatelj Matic Romih
za izdajo avtorskega digitalnega albuma »Horizon«
(mentor: izr. prof. Vito Žuraj)

mezzosopranistka Anja Šinigoj
za izjemne umetniške dosežke na solističnih recitalih in opernem odru v akademskem letu 2020/21
(mentorica: izr. prof. Barbara Jernejčič Fürst)

harmonikarka Teja Udovič Kovačič
za izjemne umetniške dosežke na koncertnih odrih v akademskem letu 2020/2021
(mentor: prof. Borut Zagoranski)

skladateljica Ana Zlobko 
za novo simfonično delo »Secrets« v izvedbi simfoničnega orkestra Akademije za glasbo UL
(mentor: zasl. prof. Jani Golob)


Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo! 

 
Vstop na koncert je prost, vendar le z izpolnjenim PCT-pogojem ob predložitvi osebnega dokumenta, obvezne so kirurške ali maske FFP2.

Dolgoživost: razstava študentk grafičnega oblikovanja UL ALUO v Mali galeriji Banke Slovenije

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), Mala galerija Banke Slovenije in PINA – Kulturno izobraževalno društvo vabimo na razstavo podiplomskih študentk smeri Grafično oblikovanje UL ALUO z naslovom DOLGOŽIVOST, ki bo v Mali galeriji BS (Slovenska cesta 35, Ljubljana) na ogled od 25. novembra do 16. decembra 2021.

Razstavljajo: Ana Karlin, Fiona Sivka, Jovana Đukić, Ana Valenko

Izzivi demografskega staranja družbe so že nekaj časa vroča tema »prvega« in »drugega« sveta ter čedalje pomembnejši aspekt novih družbenih pogodb. Onkraj dnevnopolitičnih manipulacij tega trenda vprašanje njegovih družbenih in ekonomskih implikacij postaja predmet resnih znanstvenih spraševanj različnih področij, ki skušajo izzive staranja populacije reševati solidarnostno in inkluzivno, vendar hkrati povsem praktično in utilitarno. Tem naporom se pridružujejo naše študentke z razstavo Dolgoživost, ki se sprašujejo o multidisciplinarnih oblikovalskih rešitvah za spopadanje z demografskimi izzivi prihodnosti. Več o posameznih razstavljenih projektih v priponki.

Mentorja: prof. Boštjan Botas Kenda, doc. Emil Kozole

Koproducent: PINA - Kulturno izobraževalno društvo

Somentorji: doc. dr. Marina Klemenčič, Ana Markežič, Borut Jerman, Marko Vivoda in Sašo Kalan

Kurator MGBS: Vladimir Vidmar

Otvoritvenega dogodka zaradi epidemioloških razmer ne bo. Galerija je odprta od torka do sobote, med 11. in 19. uro.

dolgoživost.png

Spletni dogodek v sklopu razstave Dolgoživost

Ob ta veselem dnevu kulture in rojstnem dnevu Univerze v Ljubljani vas v Mali galeriji Banke Slovenije vabimo na spletni dogodek v sklopu naše nove razstave Dolgoživost. Na njej predstavljamo štiri projekte študentk oblikovanja vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL, nastalih v sodelovanju s Kulturno izobraževalnim društvom PINA.

Vabljeni na moderirani pogovor z razstavljavkami, ki bo danes, petek, 3. 12. 2021, ob 17:30. Zaradi zelo omejenega števila ljudi, ki jih lahko gostimo v Mali galeriji, bo dogodek potekal prek spletne platforme Zoom, in sicer na naslednji povezavi: https://uni-lj-si.zoom.us/j/94542523627.

Tematski okvir razstave Dolgoživost so demografske spremembe v razvitih družbah, ki jih v prvi vrsti zaznamuje staranje populacije. Premišljevanja o potencialnih rešitvah in tistem, ki se kot rešitev samo kaže, bomo poglobili v pogovoru z Ano Valenko, Ano Karlin, Fiono Sivko in Jovano Đukić.

Več o razstavi si lahko preberete tudi na naši spletni strani, za dodatne informacije pa smo na voljo na  ali 030 451 925
Vljudno vabljeni.
 

slika45

 

Koncert Akademije za glasbo UL v četrtek, 2. 12. 2021, ob 19.30 uri v Slovenski filharmoniji

V četrtek, 2. decembra 2021, ob 19.30 vas prisrčno vabimo v Slovensko filharmonijo na koncert koncertnega cikla Tutti 2021/2022 Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Orkester Slovenske filharmonije
Simon Dvoršak – dirigent
Urška Gutnik – violina

Mentor: doc. Žiga Brank
Jean Markič – skladatelj
Mentor: zasl. prof. Jani Golob
Anže Rupnik – klavir
Mentorica: prof. Tatjana Ognjanović

Spored:
Jean Markič: Kratka zgodba – noviteta
Jean Sibelius: Koncert za violino in orkester
Dmitrij Šostakovič: Koncert za klavir in orkester št. 2

več ...
 
Vstop na koncert je prost, vendar le z izpolnjenim PCT-pogojem ob predložitvi osebnega dokumenta, obvezne kirurške ali maske FFP2.

 

slika

 

700 let Božanske komedije: razstava študentov ilustracije UL ALUO ob 700. obletnici Dantejeve smrti (14. 9. v Novem mestu)

V torek, 14. septembra 2021, na dan, ko bo minilo natančno 700 let od smrti Danteja Alighierija in ko se hkrati zaključuje mednarodno leto obeležij tega jubileja, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) in Založba Goga vabita na odprtje* razstave 700 let Božanske komedije podiplomskih študentk in študentov smeri Ilustracija UL ALUO, ki so se v študijskem letu 2020/21 lotili upodabljanja pesnikovega največjega dela.

Lepo vabljeni z nami v Nebesa, Vice in Pekel, ob 17.00 pred Knjigarno Goga, na Glavnem trgu 6 v Novem mestu.

Sodelujoči avtorice in avtorji: Kaja Kregar, Lidija Plestenjak, Žiga Roš, Živa Slabanja, Ognjen Odalović, Mariam Chehade, Pika Trpin, Melani Habjanič, Patrik Komljenovič

Mentorica doc. Suzi Bricelj je ob razstavi zapisala: »V vseh teh in mnogih drugih možnih branjih Božanske komedije so [študenti] prepoznali misli in sporočila, ki presegajo stoletja in zaradi katerih verjamemo, da Dante, tudi po 700 letih, ostaja naš sodobnik.« Več v priponki.

Razstava (na zunanjih panojih) bo na ogled do 14. oktobra 2021.

700 let Božanske komedije.jpg
Delo z razstave: Pika Terpin, Goreči nečistniki, 2020

*Obiskovalci odprtja morajo izpolnjevati enega od pogojev PCT, ki so navedeni TUKAJ. Dogodek bomo izvedli v skladu s higienskimi priporočili za preprečitev širjenja virusa SARS-CoV-2.

 

TRITTICO SUITE 2021

Vabljeni na skupni koncert študentov Privatne univerze 'Gustav Mahler' iz Celovca (A), Konservatorija 'Jacopo Tomadini' iz Vidma (I) in Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. 

PETEK, 1. OKTOBER 2021, 19.30, KONCERTNA DVORANA KGBL, VEGOVA 7, LJUBLJANA
TRITTICO SUITE 2021


Spored:
Študenti Gustav Mahler Privat Universität, Celovec

Suita skladateljskega razreda za flavto, akordeon, violino in violončelo
I. Christoph Suttner (1993)
II. Eber García Condes (1988)
III. Carolin Anna Pichler (1996)
IV. Gerhard Hafner (1974)
V. Alexander Lederer (1991)

Stefanie Liang – flavta
Sajdin Horozovič – harmonika
Natalija Tripkovič – violina
Fiorentina Harasko – violončelo

Študenti Konservatorija "Jacopo Tomadini", Videm
Pietro Mascagni: "L'Amico Fritz", Son pochi fiori
Francis Poulenc: "Les chemins de l'amour"
Giacomo Puccini: "La Bohème", Sì, mi chiamano Mimì

Claudia Mavilia – lirični sopran
Giorgia Visentin – klavir

John Hartmann: Fantasia brillante, "Rule Britannia"
Gustav Mahler: Ich bin der Welt abhanden gekommen
Giacomo Marcocig – evfonij
Franca Bertoli – klavir

TRITTICO SUITE 2021

Lorenzo Gioco (1994)
Figure contrastanti tra le vie di Calcutta
za flavto, klarinet, altovski saksofon, tolkala, harfo, klavir, akordeon, sopran, violino, violo in violončelo

Melani Popit (1998)
The Moon
za flavto, klarinet, altovski saksofon, vibrafon, sopran, violino, violo in violončelo

Felice Di Paolo (1995)
Here’s what happens when a pop composer meets a girl who’s going to Darmstadt
za flavto, klarinet, baritonski saksofon, evfonij, tolkala, klavir, harfo, akordeon, sopran, violino, violo in violončelo

Filip Laštro (1999)
Providence
za flavto, klarinet, sopranski saksofon, evfonij, violino, violo in violončelo

TRITTICO ENSEMBLE 2021

Stefanie Liang – flavta (GMPU, Celovec)
Lara Ramšak – klarinet (UL AG, Ljubljana)
Arijan Mačak – saksofon (UL AG, Ljubljana)
Giacomo Marcocig – evfonij ('Jacopo Tomadini', Videm)
Martin Pinter – tolkala (UL AG, Ljubljana)
Virginia Pestugia – harfa ('Jacopo Tomadini', Videm)
Giorgia Visentin – klavir ('Jacopo Tomadini', Videm)
Sajdin Horozovič – akordeon (GMPU, Celovec)
Claudia Mavilia – sopran ('Jacopo Tomadini', Videm)
Natalija Tripkovič – violina (GMPU, Celovec)
Domen Kužnar – viola (UL AG, Ljubljana)
Fiorentina Harasko – violončelo (GMPU, Celovec)

Dirigent: prof. Steven Loy

VSTOP PROST. POGOJ PCT.