Skoči na vsebino
januar 2024 / letnik III / številka 1

Za uvod

Na slovenski kulturni praznik smo pred dvema letoma zagnali mesečnik, ki ga ravnokar prebirate. V vmesnem času je kULturnica dozorela in za marsikaterega bralca postala nepogrešljiv vir informacij o živahnem umetniškem dogajanju na naši alma mater, saj zajema vsebine s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture, glasbene, likovne in literarne umetnosti, oblikovanja, dramatike, uprizoritvene in avdio-vizualne ter intermedijske umetnosti. V kratkem bo zaživela nova spletna stran naše univerze, zato vam že lahko obljubimo tudi vsebinsko in oblikovno nadgradnjo pričujoče revije.
Obletnico bomo proslavili z razstavo ilustracij oziroma vinjet, ki jih je za kULturnico v preteklih dveh letih ustvaril oče njene likovne podobe prof. mag. Milan Erič, v drugem letniku pa so se mu pridružili študentke in študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL s programa Oblikovanja vizualnih komunikacij smeri Ilustracija, ki jih mentorira doc. Suzi Bricelj. Tudi zaradi teh vinjet je revija bogatejša in živahnejša iz številke v številko, postale so njen prepoznavni znak!
Odprtje razstave v Galeriji UL na Vegovi ulici bo na popoldan pred Prešernovim dnevom, 7. februarja 2024 ob 16. uri, ogled pa bo mogoč vse do sredine marca ob torkih, sredah in četrtkih med 16. in 20. uro. Prijazno vas vabimo na obisk, vstop je prost.

Prof. mag. Matjaž Drevenšek,
prorektor za umetnost

Kazalo

Napovednik

V središču

kULturnica v ilustracijah študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani
Doc. Suzi Bricelj,
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

V prvi številki tretjega letnika kULturnice, ki jo ravno berete, beležimo obletnico, ko so se ilustracijam prof. Milana Eriča, ki so spremljale prispevke, pridružile še ilustracije študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO). Nastajale so skozi vse leto, pri njihovem nastanku pa so sodelovali študenti dodiplomskega in podiplomskega študija različnih smeri UL ALUO, največ je bilo študentov ilustracije.

V tem času je nastala lepa zbirka likovnih komentarjev, ki jih bomo februarja predstavili še v fizični obliki na razstavi v Galeriji Univerze v Ljubljani. Pri tem bo zagotovo zanimivo opazovati, kako bodo te podobe zaživele v popolnoma drugem kontekstu in prostoru. Kaj bodo sporočale same po sebi, brez besedil?

Podoba je danes tako vseprisotna, da si brez nje ne moremo več predstavljati našega vsakdana. Spremlja nas na vseh naših zaslonih, na avtobusih, na časopisnih straneh, izdelkih, ki jih kupujemo in shranjujemo, še večkrat pa zavržemo. Je na naslovnicah knjig za male in velike bralce, na plakatih in letakih, na stenah naših domov. Podoba nas lahko zabava, nas potolaži, razjezi ali opomni, nam vzbuja lažne občutke ali nas celo prevara. Njenih moči in vpliva na človeka so se zavedale že zelo stare kulture. Bila je iskana in čaščena pa tudi prepovedana, predmet spora ali celo povod za nasilna dejanja.

Ilustracija je podoba, ki nam lahko pripoveduje zgodbe, priča o davno minulih ljudeh, živalih, rastlinah ali civilizacijah. Po starem poimenovanju nam lahko osvetli, kar je nejasno (ilustrare), lahko nam razloži, nas ozavešča, opozori ali prikaže, kar še ne obstaja ali ni nikoli obstajalo zunaj nje. Njeno imaginativno polje je neskončno, njene meje so meje misli njenega stvaritelja. Ilustracija je konstrukt. Zamisli si jo ilustrator in jo skozi proces dela razvije, dopolni, domisli, izriše, naslika, izreže, sestavi v novo resničnost, ki lahko odpira pot v domišljijo ali pa pomaga znanosti bolje predstaviti to, kar očem ni vidno.

Za ilustracijo je kot za vse druge podobe temeljen njen jezik, ki je likovni jezik. Ta jezik sicer lahko razume veliko ljudi, kar je njena prednost, se ga je pa tudi treba naučiti brati in uporabljati. Ilustrator mora dobro poznati gramatiko in delovanje likovnega jezika, da lahko ustvari uspešno vizualno komunikacijo, kar je ilustracija.

Na UL ALUO ilustracijo kot eno od področij vizualne komunikacije poučujemo, proučujemo in razvijamo. Imamo študijsko smer, kjer skozi strukturiran program raziskujemo njeno široko in razvejano polje delovanja. Procesi dela so pogosto interdisciplinarni, saj se študenti ob projektih srečujejo z drugimi strokami, tako s področja humanistike kot znanosti, ali pa se povezujejo z drugimi polji umetniškega delovanja. Dodiplomski in podiplomski stopnji študija se je ravno v tem akademskem letu pridružil še doktorski študijski program, kar pred nas postavi nove izzive, predvsem pa nam odpira nove možnosti za raziskave in strokovni razvoj področja.

Serije ilustracij, ki so nastajale za objavo v kULturnici, so tako plod raziskave vsebin ter iskanja lastnega odgovora in lastne likovne govorice posamezne avtorice ali avtorja.

Vloga ilustracij ob objavah je večznačna, njihov namen je, da pritegnejo pozornost, omogočijo predah med posameznimi rubrikami in besedili, osvetlijo temo iz drugega zornega kota, ponudijo bolj dinamično in bogato vsebino spletnega glasila ali pa so tu zato, da nas preprosto razvedrijo.

Ob spremljanju te in novih kULturnic vam želimo veliko užitka ob branju in gledanju vsebin, ob tem pa vas še povabimo na razstavo ilustracij, ki jo bomo odprli 7. 2. 2024 v Galeriji Univerze v Ljubljani.

Odmev

Univerza v Ljubljani je v leto 2024 vstopila s prenovljeno celostno grafično podobo
O_01
Foto: Bor Slana/STA
Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani je v leto 2024 vstopila s prenovljeno celostno grafično podobo, ki jo je junija 2023 po izboru na javnem natečaju potrdil Senat Univerze v Ljubljani. Podoba ohranja tri dosedanje gradnike vizualne identitete, in sicer slikovni znak deželnega dvorca, rdečo barvo in črkovni zapis, vendar tako, da poveča njihovo prepoznavnost in vsestranskost uporabe. Hkrati na izviren način z likovno čistostjo modernizira znak, ki simbolizira sodobno univerzo s tradicijo. Proces implementacije nove celostne grafične podobe, ki se spreminja po 22 letih, bo trajal predvidoma dve leti, v prenovo podobe pa je vključenih vseh 26 članic – 23 fakultet in 3 akademije – Univerze v Ljubljani.

"Celostna podoba daje tudi ustanovam, kot so univerze, zunanjo, v javnosti prepoznavno podobo. Na Univerzi v Ljubljani smo se odločili prenoviti svojo celostno podobo, vendar smo kot tradicionalna ustanova pri prenovi ostali zvesti svojim prepoznavnim atributom, barvi in podobi Deželnega dvorca, v katerem Univerza v Ljubljani domuje že vse od ustanovitve leta 1919. Verjamem, da bomo z novo, prenovljeno celostno podobo ostali prepoznavni kot tradicionalna ustanova, ki pa se ne boji novega in je pripravljena tudi danes dejavno sodelovati pri spreminjanju sveta z izobraževanjem mladih in odkrivanjem novega ter s tem prispevati k izboljševanju življenja vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije, Evrope in našega planeta," je ob prenovi podobe povedal prof. dr. Gregor Majdič.

Avtorji nove podobe so Špela Pfeifer, Martin Košir, Igor Savič in Mitja Jereb iz agencije PM, poslovni mediji, d. o. o. Za primarno črkovno družino nove grafične podobe je izbrana črkovna družina Univerza Sans. Pisava je sodoben in svež hibrid med geometrijskim in humanističnim sans-serifom s svojstvenim slogom, na katerega je vplivala kombinacija slovenske avantgarde z nekaterimi prepoznavnimi oblikami slovenske tipografske tradicije. Avtorica črkovne družine je Alja Herlah, zanjo pa je leta 2022 prejela nagrado na Brumnovem bienalu.

2. Dnevi sodobne glasbe Akademije za glasbo UL
O_02
Foto: Tina Stariha
Jakob Barbo in Maša Medved,
Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

»Verjamem namreč, da je zanimiv umetnik tisti, ki se ne ustavi v udobnih, znanih tirih, temveč ves čas preizprašuje svoje delo in sebe, išče nove poti ter se pri tem uči in čudi, pa tudi moti in obupuje. Zame je bistvo našega poklica biti ustvarjalen in navduševati, predvsem pa sebi in drugim odpirati nova obzorja in iti tja, kjer še nismo bili,« je prof. Luka Juhart, umetniški vodja 2. Dnevov sodobne glasbe Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani (UL AG), zapisal v svojem uvodniku.

Po uspešni prvi izvedbi projekta leta 2019 je tako od 16. januarja 2024 v izvedbi študentk in študentov UL AG ter gostujočih tujih umetnikov mogoče slišati zanimiva dela iz zakladnice sodobne glasbe od blizu in daleč. V ospredju so zlasti tista, ki doživljajo bodisi slovensko bodisi svetovno krstno izvedbo. Raznolike koncerte, na katerih so nastopali tako solisti, komorne zasedbe ter simfonični in godalni orkester, so pospremili tudi predkoncertni pogovori in predavanja.

Vabljeni, da obiščete katerega od koncertov – festival bo trajal do 3. februarja, ko ga bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma sklenil koncert skupni projekt Studia za sodobno glasbo UL AG, Umetniške univerze iz Gradca in Visoke šole za glasbo in gledališče München, pod katerega sta se podpisala prof. Luka Juhart in izr. prof. Simon Klavžar, oblikoval pa ga je tudi koreograf Branko Potočan in Skupina Fourklor.

Programska knjižica je na voljo tukaj.

Rezultati projekta Odzivi in impresije na delo Janje Lap
O_03
Foto: Kristina Rutar
Doc. Kristina Rutar,
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

V ponedeljek, 29. januarja 2024, ob 13.00, se bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) odvila predstavitev projekta v okviru RSF ukrepa A.I.1 (Uvajanje pristopov na raziskovanju utemeljenega kurikula) z naslovom Odzivi in impresije na delo Janje Lap. Študentke in študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO), ki so sodelovali pri projektu, bodo predstavili svoja dela, odzive na razstavo o delu Janje Lap, ki je bila v preteklem letu, v sodelovanju z UL ALUO, razstavljena v MAO.
Študenti dodiplomskega in podiplomskega študija smeri Unikatno oblikovanje na UL ALUO so med projektom raziskovali delo Janje Lap in se odzivali na njene pristope in razumevanje pomena oblikovanja, na njeno življenje in izbrana dela. Poglobljena raziskava jih je vodila pri oblikovanju samostojnih projektov, ki segajo na področja kiparstva, oblikovanja in instalacije. Projekt sta vodili prof. mag. Tanja Pak in doc. Kristina Rutar.

V sklopu projekta je med drugim decembra 2023 potekala delavnica s kiparko in predavateljico (UdK Berlin) Anito Tarnutzer, specializirano za delo z materiali, ki iz tekočega stanja prehajajo v trdno. Intenzivna dvodnevna delavnica, utrinek, s katere objavljamo, je tematizirala eksperimentiranje z mavcem in raziskovanje njegovih potencialov in form, ki jih lahko razvijamo s tehniko »sledginga«. Raziskovanje mavca kot materiala so študenti nadgradili z raziskovanjem njegovega procesa in časa strjevanja, z različnimi dodatki so ga poskušali manipulirati, krajšati in daljšati, pri čemer smo opazovali tudi strukturne spremembe znotraj materiala.

Vljudno vabimo na predstavitev!

NTF sKRIM
O_04
Foto: Marijo Zupanov
Asist. Nataša Hrupić
Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Projekt NTF sKRIM je nastal v sodelovanju med RK Krim Mercator, ljubljanskim ženskim rokometnim klubom in Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Izveden je bil kot modul v obliki tritedenske delavnice pri predmetu Oblikovanje oblačil v vseh letnikih dodiplomskega študija, vključenih pa je bilo 79 študentk in študentov.
Na videz nezdružljivi področji, kot sta šport in moda, je povezovalo oblačilo, športni dresi rokometašic v predstavitveni rdeči ter zlasti modri in črni barvi. Tekmovalni dresi, ki so prezentančno oblačilo športnic in medij poenotenja navijačev s klubom, so tekom delavnice predstavljali neizčrpen vir inspiracij ter sredstvo neverbalnega komuniciranja med igralkami in študenti. Gibanje, tekmovalnost, veselje, žalost, moč, energija, družinska povezanost, izjemnost rokometašic, veličastnost športa … so študenti vključili v snovanje oblačil ter s pomočjo različnih tehnik izdelali avtorska oblačila, ki ponazarjajo njihovo raziskovanje. K oblikovanju so pristopili s svežimi kreativnimi rešitvami in tekstilnimi tehnikami, kot so prepletanje, recikliranje, plisiranje, apliciranje, kvačkanje, upcikliranje, lasersko izrezovanje dresov, trenirk, žog in mrež. Izdelali so kolekcijo srajc, jop in puloverjev, modnih dodatkov ter spodnjih kosov iz jeansa. Nastala je sodobna kolekcija ženskih oblačil, ki je barvno in stilistično poenotena. Projekt je bil izjemno uspešen in konec decembra predstavljen na dogodku Modnovanje, ki ga katedra organizira ob zaključku leta. Študenti so v okviru projekta pridobili nova znanja, kako oblikovati oblačila za naročnika in sodelovati pri timskem delu, ter nadgradili specifične veščine, ki temeljijo na razmisleku o uspešni umestitvi lastnega avtorskega dela v celoto oblikovalskega procesa.

Kreativna zasnova projekta: asist. Nataša Hrupić in asist. Sara Valenci
Mentorice: prof. Almira Sadar, prof. Elena Fajt in prof. Nataša Peršuh, asist. Nataša Hrupić, asist. Sara Valenci, asist. Alenka More, tehn. sod. Nina Glavič, tehn. sod. Mojca Košir
Stiliranje: Matej Fijačko, Sara Valenci, Nataša Hrupić, Rosa Angela Romih, Lucija Polanc, Katja Šarlija
Ličenje: Nađa Kurtalić
Modela: Kiara Pajič in Klara Čretnik
Video: Matej Fijačko
Fotografije: Marijo Zupanov

Več je na voljo na povezavi, katalog najdete tukaj.

THLAGONG
O_05
Foto: Arhiv skupine Streha za vse
Asist. Mina Hiršman,
Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

Druga faza, faza gradnje centra biotske raznovrstnosti Thlagong v Južnoafriški republiki se je pričela! Prva skupina študentov in mentorjev Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani je pričela z delom na gradbišču sredi januarja.

Vabljeni, da si več o projektu preberete na povezavi. Javljanje s terena lahko spremljate tudi preko Instagrama.

Razstava Ali ima prihodnost ponovitev? Interier 1990–2015 gostuje v Zagrebu
O_06
Foto:
Izr. prof. Primož Jeza,
Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

Skupinska razstava Ali ima prihodnost ponovitev? Interier 1990–2015 je prva pregledna razstava oblikovanja interierjev v samostojni Sloveniji, ki je nastala v sodelovanju Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO), Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani (UL FA) in Društva Pekinpah. Prvič je bila na ogled leta 2020 v Galeriji Kresija v Ljubljani, z letošnjim letom pa se je preselila še na Hrvaško, kjer je v Galeriji Studija dizajna na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Zagrebu na ogled do 15. februarja 2024.
Izbrani projekti so nastali med letoma 1990 in 2015, pionirsko pa jih je začrtalo delo arhitekta Jureta Kobeta s poslovalnico Globtour v Ljubljani (1986–88). Na razstavi in v spremljajoči knjigi je predstavljenih 29 projektov premišljeno oblikovanega interierja 52 avtorjev in avtoric iz 17 arhitekturnih in oblikovalskih studiev.
Namen razstave in knjige Ali ima prihodnost ponovitev? je na videz preprost: s pogledom nazaj upreti pogled naprej. Ali kot je slednje odlično zaobjel filozof Walter Benjamin: »Živeti pomeni puščati sledi. V interierju so te sledi še toliko bolj poudarjene.« Zato pozornemu opazovalcu ne razkrivajo le narave našega dela, temveč tudi naše odnose, naše življenje. Še več, razkrivajo fragmente naše prihodnosti.
Projekti so predstavniki obdobja, ki ga je pionirsko začrtalo delo arhitekta Jureta Kobeta s poslovalnico Globtour v Ljubljani. Trdoživ postmoderni arhitekturni likovni izraz se je v izbranem obdobju dokončno umaknil funkciji in jasni likovni pripovedi. Na razstavi in v knjigi so v ospredje postavljeni interierji, katerih skupna značilnost je premišljeno oblikovanje prostora, in ne njegovo opremljanje z bolj ali manj uveljavljenimi produkti zvenečih oblikovalskih imen in trgovskih znamk. 
Izbrane interierje pa zaznamuje še ena skupna lastnost, tako imenovani beli šum. Lastnost motnje. Te so v času nastanka pogosto spregledane (kot denimo velja za kultni Kubrickov film 2001: Vesoljska odiseja), ko pogled upremo nazaj, pa se pravzaprav prelevijo v znanilke prihajajočega. Prav te motnje so tudi iniciatorke zastavljenega vprašanja: Ali ima prihodnost ponovitev? In kot kažeta razstava in knjiga, to ni retorično vprašanje. 

Koncept razstave in izbor del: Primož Jeza
Oblikovanje razstave: Studio Miklavc
Koordinatorka projekta: Barbara Predan
Koprodukcija: UL ALUO, UL FA, Društvo Pekinpah

Galerijski paviljon Mitnica: Marie Antoinette in an office
O_07
Foto: Sara Valenci
Prof. Marija Jenko,
Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

V galerijskem paviljonu Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani – Mitnici ob Aškerčevi cesti v Ljubljani je od 5. januarja do 5. februarja 2024 razstava mlade slovenske modne oblikovalke Sare Valenci, nekdanje diplomantke. Predstavlja svojo blagovno znamko SARIVALENCI, ki temelji na kulturi mladih ter njihovem uveljavljanju in emancipaciji. V raziskovanju redkih subkultur, njihovih navad in načina življenja oblikuje edinstven modni stil, katerega prvinski namen je zlivanje funkcionalnosti in umetnosti.

Kolekcija pomlad/poletje 2024 – Marie Antoinette in an office se poigrava s kontradiktornostjo pretiravanja iz obdobja rokokoja na francoskem dvoru in resnostjo ter uniformiranostjo poslovnih - pisarniških oblačil. Je humorističen, seksi in campy odgovor na konservativnost.

Naslov razstave: Marie Antoinette in an office
Trajanje: 5. 1. - 5. 2. 2024
Lokacija: galerijski paviljon Mitnica

Več tukaj.

Starost, umetnost in modrost: kultura na Modri fakulteti
O_07a
Likovni izdelki, ki so nastali v okviru izobraževanje Likovno ustvarjanje (Foto: Aleš Osvald/STA)
Zala Simčič,
vodja službe za razvoj klubov alumnov

V okviru umetniških programov na Modri fakulteti se udeleženci podajajo na izjemno raznoliko in navdihujoče umetniško potovanje. S pomočjo glasbenega krožka bodo odkrivali značilnosti klasicizma in se poglobili v velikane tega obdobja, kot so Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart in Ludwig van Beethoven. Likovne dejavnosti bodo postale izvor umetniškega izražanja in razvoja čustvenih in socialnih veščin. V filmskem krožku pa se bo poudarek usmeril v ustvarjalno srečanje s filmom in medgeneracijskim povezovanjem.

Če ste starejši od 55 let in imate željo po odkrivanju svoje umetniške plati, deliti in pridobiti znanje, se pridružite Modri fakulteti - skupnosti starejših Univerze v Ljubljani.

Več informacij o izobraževalnih programih v letnem semestru 2024 in prijavi nanje najdete na tej povezavi.

Predstavitev ilustratorja
O_08
Foto: Osebni arhiv
Jon Kušar,
študent, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

Sem študent tretjega letnika na dodiplomskem študiju smeri Ilustracija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Leta 2022 sem s svojimi ilustracijami sodeloval pri projektu Človek # žival. Prav tako pa šem v času študija sodeloval pri Tam-Tam-ovi razstavi plakatov na temo zavržene hrane in sodeloval pri projektu Zverinice iz Rezije, ki je bil razstavljen v galeriji na Dunaju, v Cerknici, Gorici in Ljubljani. V svojih delih najraje raziskujem domišljijske svetove ter zgodbe, ki se razvijajo v njih.

Galerija

 

Napovednik

PONEDELJEK, 29 JANUAR 2024
PREDSTAVITEV PROJEKTA ob 13.00
Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Odzivi in impresije na delo Janje Lap
KONCERT ob 19.30
UL AG, Dvorana J. Betetta
2. Dnevi sodobne glasbe UL AG: SOZVOČJE STRUN
RAZSTAVA V TEKU
Slovenski etnografski muzej
Razstava študentk_ov različnih smeri UL ALUO / Čas in nematerialnost
RAZSTAVA V TEKU
Galerija Studija dizajna na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Zagrebu, Frankopanska 12, Zagreb
Ali ima prihodnost ponovitev? Interier 1990–2015
RAZSTAVA V TEKU
Cankarjev dom
Alen Ožbolt: SREBRNA OKNA
RAZSTAVA V TEKU
Galerija UL PEF
Razstava: Vita ČEPIČ, Vitjan ČREŠNAR ŠTAUS in Eva ŽNIDARŠIČ
VPIS V TEKU
splet
Vpis v ALUO tečaje 2024
TOREK, 30 JANUAR 2024
KONCERT ob 19.30
UL AG, Dvorana J. Betetta
2. Dnevi sodobne glasbe UL AG: GLASBENA SKRINJICA
PONOVITEV RAZSTAVE
Jakopičevo sprehajališče, Tivoli
Dosežki Univerze v Ljubljani skozi oči umetnikov
SREDA, 31 JANUAR 2024
KONCERT ob 19.30
Slovenska filharmonija, Dvorana M. Kozine
Tutti: Orkester Slovenske filharmonije in solisti UL AG
KONCERT ob 19.30
UL AG, Dvorana Tria Lorenz
2. Dnevi sodobne glasbe UL AG: EOLSKI ZVOKI
SOBOTA, 03 FEBRUAR 2024
KONCERT ob 20.00
Cankarjev dom, Linhartova dvoran
2. Dnevi sodobne glasbe UL AG: GLASBA ZA 18 GLASBENIKOV
PONEDELJEK, 05 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA
Mitnica, Snežniška 5
ADAM, EVA, BOG IN KAČA. Razstava kostumskih skic za študentov 2. letnika OTO-OTGO-NTF
TOREK, 06 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA
Galerija UL EF
Tone Pačnik, Čuječnost
SREDA, 07 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA ob 16.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Otvoritev razstave ilustracij kULturnice
KONCERT ob 19.30
UL AG, Dvorana Tria Lorenz
Solo e da camera: DAVID TRETJAK, rog in ŽAN KOPŠE, pozavna
ČETRTEK, 08 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA ob 19.00
Mala galerija Banke Slovenije
Otvoritev razstave UL FA in UL ALUO / Od besede do podobe: možnosti uporabe UI za ustvarjanje inovativnih arhitekturnih in umetniških rešitev
PETEK, 09 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA V IZTEKU
Galerija UL PEF
Razstava: Vita ČEPIČ, Vitjan ČREŠNAR ŠTAUS in Eva ŽNIDARŠIČ
NEDELJA, 11 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA V IZTEKU
Slovenski etnografski muzej
Razstava študentk_ov različnih smeri UL ALUO / Čas in nematerialnost
TOREK, 13 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA od 16.00 do 20.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Ilustracije kULturnice
SREDA, 14 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA od 16.00 do 20.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Ilustracije kULturnice
KONCERT ob 19.30
UL AG, Dvorana J. Betetta
Solo e da camera: prof. MATEJ ZUPAN, flavta in prof. MATJAŽ ROBAVS, bariton
ČETRTEK, 15 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA od 16.00 do 20.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Ilustracije kULturnice
KONCERT ob 19.30
UL AG, Dvorana J. Betetta
Tutti: Orkester klarinetov UL AG
RAZSTAVA V IZTEKU
Galerija Studija dizajna na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Zagrebu, Frankopanska 12, Zagreb
Ali ima prihodnost ponovitev? Interier 1990–2015
PONEDELJEK, 19 FEBRUAR 2024
VPIS V IZTEKU
splet
Vpis v ALUO tečaje 2024
TOREK, 20 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA od 16.00 do 20.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Ilustracije kULturnice
RAZSTAVA ob 19.00
Mala galerija Banke Slovenije
Obrazstavni dogodek / UL FA in UL ALUO: Od besede do podobe: možnosti uporabe UI za ustvarjanje inovativnih arhitekturnih in umetniških rešitev
SREDA, 21 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA od 16.00 do 20.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Ilustracije kULturnice
KONCERT ob 19.30
UL AG, Dvorana J. Betetta
Solo e da camera: OLENA TSYMBAL, klavir in MILE ĐURĐEVIĆ, harmonika
ČETRTEK, 22 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA od 16.00 do 20.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Ilustracije kULturnice
RAZSTAVA ob 18.00
Botanični vrt UL
Odprtje razstave študentk_ov ilustracije UL ALUO / Ljubljanski tropi 2024
PETEK, 23 FEBRUAR 2024
DOGODEK
Galerija Jakopič
Predstavitev študijskih programov s področja umetnosti na UL / Spremljevalni dogodek ob razstavi Kaj bi dekleta morala vedeti? Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950.
SOBOTA, 24 FEBRUAR 2024
DOGODEK
Galerija Jakopič
Predstavitev študijskih programov s področja umetnosti na UL / Spremljevalni dogodek ob razstavi Kaj bi dekleta morala vedeti? Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950.
PONEDELJEK, 26 FEBRUAR 2024
kULturnica št. 2, letnik III
TOREK, 27 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA od 16.00 do 20.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Ilustracije kULturnice
RAZSTAVA V IZTEKU
Cankarjev dom
Alen Ožbolt: SREBRNA OKNA
SREDA, 28 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA od 16.00 do 20.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Ilustracije kULturnice
ČETRTEK, 29 FEBRUAR 2024
RAZSTAVA od 16.00 do 20.00
Galerija UL, vhod z Vegove
Ilustracije kULturnice

Elektronsko glasilo kULturnica nastaja v sodelovanju s sodelavkami in sodelavci akademij ter umetniških smeri fakultet Univerze v Ljubljani.

Izhaja vsak zadnji ponedeljek v mesecu.

Izdajatelj: Založba Univerze v Ljubljani

Glavni in odgovorni urednik: prof. mag. Matjaž Drevenšek, prorektor za umetnost

Uredniški svet: prof. mag. Matjaž Drevenšek, Mirela Šućur

Zbiranje in urejanje prispevkov: Mirela Šućur, Jernej Kejžar

Sodelujoče in sodelujoči: prof. mag. Matjaž Drevenšek, doc. Suzi Bricelj, Jakob Barbo, Maša Medved, doc. Kristina Rutar, asist. Nataša Hrupić, asist. Mina Hiršman, izr. prof. Primož Jeza, prof. Marija Jenko, Jon Kušar, Sara Bešlin Vatovec, Slavica Simonović, Dunja Zlotrg, Jana Logar, Ana Jamnik, Zala Simčič, prof. Karin Košak, Mirela Šućur, Jernej Kejžar

Avtorice in avtorji uporabljenega slikovnega gradiva: Bor Slana/STA, Tina Stariha, Kristina Rutar, Marijo Zupanov, Sara Valenci, Jon Kušar, Otton Zajec, Lana Jovanović, Metod Frlic, Aleš Osvald/STA, arhiv skupine Streha za vse, arhiv UL PEF

Avtor naslovne ilustracije: prof. mag. Milan Erič

Avtor serije ilustriranih vinjet: Jon Kušar, mentorica: doc. Suzi Bricelj

Oblikovanje: Jernej Kejžar

Jezikovni pregled in lektura: Amidas d. o. o.

Tehnična realizacija: Arctur d. o. o.

ISSN 2820-4484

Pišite nam na

https://www.uni-lj.si/kultura/

https://www.facebook.com/ulumetnost

https://www.instagram.com/ulumetnost/