Inženirski pogled na smučarske skoke

Date: 20.03.2019
Time: 15:00

Location: Ljubljana
Ubication: Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, predavalnica P1


Inženirska akademija Slovenije in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) vas vabita na predavanje prof. dr. Božidarja Brudarja, člana Inženirske akademije Slovenije z naslovom Inženirski pogled na smučarske skoke. Predavanje bo v sredo, 20. marca 2019, ob 15.00 v predavalnici P1 na UL FE.

Smučarski skoki navdušujejo gledalca z lepoto in doseženo dolžino skoka. Lepota in dolžina skoka pa nista odvisni le od talenta, od psihomotorike skakalca, ampak predvsem od upoštevanja fizikalnih zakonov in pogojev. Predavatelj prof. dr. Božidar Brudar o tem pravi: »Kot fizik in inženir sem se lotil raziskovanja gibanja smučarjev skakalcev zaradi pomanjkljivih in zavajajočih trditev, ki jih vztrajno ponavljajo komentatorji v medijih in ki ne koristijo razvoju te športne panoge. Gledalec, ki spremlja smučarske skoke preko TV ekrana, se lahko prepriča, da manjše spremembe v hitrosti na odskočni mizi ne povzročijo ustrezne spremembe v dolžini skoka in da je povprečna hitrost skakalcev v zraku praktično enaka za vse. Svoja opažanja sem opisal v knjigi z naslovom Smučarski skoki.«

Na osnovi meritev, ki so jih leta 2006 izvedli za 25 skakalcev na skakalnici v Engelbergu v Švici, bo dr. Brudar v predavanju prikazal, kako je mogoče z enostavnim modelom kvadratnega zakona zračnega upora določiti časovno odvisnost mejne hitrosti in nagiba skakalca v zraku ter poiskati kvantitativne zaključke glede sil in hitrosti pri teh skakalcih. Naslednji korak omogoča z uporabo ustrezne enačbe gibanja izračun dolžine skoka na kateri koli skakalnici. Predavatelj bo predstavil tudi enačbe, ki opisujejo gibanje na zaletišču in težave v zvezi z doskokom na doskočišču. V literaturi, posebej v športni, je to pogosto slabo predstavljeno in ni v skladu z uveljavljenimi principi matematične fizike.

Vse predstavljene dileme bodo uporabljene kot izhodišče za razmišljanje in za konstruktivne razprave širšega kroga zainteresiranih za ta izredno popularen šport.

Program:
15.00 Kratka predstavitev predavatelja
15.05 Predavanje
15.50 Vprašanja iz publike
16.00 Druženje s predavateljem v avli ob kavi
16.30 zaključek