Prva svečana podelitev nagrad dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo

Date: 22.06.2023
Time: 14:00

Location: Univerza v Ljubljani

kansky 3

22. junija 2023 bo Univerza v Ljubljani prvič podelila nagrade za odmevno doktorsko delo, poimenovane po dr. Ani Mayer Kansky – prvi osebi, ki je pridobila doktorat znanosti na manj kot leto dni stari univerzi, leta 1920. Podelitev bo potekala ob 14. uri v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani. Pokroviteljica slovesne podelitve je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.  

Nagrado dr. Ane Mayer Kansky bo Univerza v Ljubljani letos podelila avtorjem 6 doktorskih del, za katere je komisija ocenila, da izpolnjujejo kriterije odmevnosti v svoji stroki, njihova vsebina pa predstavlja vrhunski dosežek in preboj na znanstvenem oziroma umetniškem področju. Področja zajemajo naravoslovje, tehniko, biomedicino in biotehniko, humanistiko in izobraževanje, družboslovje ter umetnost.

»Na Univerzi v Ljubljani smo zelo ponosni na dejstvo, da je bila prva oseba, ki ji je bil podeljen doktorat znanosti na naši univerzi, ravno ženska. V počastitev tega bomo letos prvič podelili tudi nagrade za odmevno doktorsko delo, nagrada pa se bo imenovala ravno po naši prvi doktorici znanosti, dr. Ani Mayer Kansky. Tudi v današnjem času, ko je žal še vedno ženskam marsikdaj otežena pot napredovanja v znanosti, je dr. Ana Mayer Kansky lahko zgled in vodilo, da moramo biti tudi v znanosti enakopravni in enakovredni ne glede na spol ali kakšne druge osebne okoliščine,« pravi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.  

Dr. Ana Mayer Kansky je med letoma 1914 in 1918 na dunajski Filozofski fakulteti študirala kemijo in fiziko, a je zaradi razpada Avstro-Ogrske študij nadaljevala pri nas, v Ljubljani. Na Univerzi v Ljubljani je preučevala kemijo škroba in leto 1920 obeležila kot prva oseba, ki je prejela doktorski naziv na takrat novoustanovljeni – danes najstarejši – univerzi v Sloveniji. V zborniku, ki ga je leta 1978 izdala Univerza v Padovi, so jo med drugim uvrstili na 72. mesto žensk na svetu, ki so do leta 1920 pridobile naziv doktorice znanosti. Po zagovoru doktorata je postala prva ženska, ki se je na novoustanovljeni univerzi najprej zaposlila kot asistentka. Leta 1922 je odstopila kot raziskovalka ter se v nadaljnji karieri dokazala kot podjetnica.

 

(Izvirni portret dr. Ane Mayer Kansky, delo slikarke Henrike Šantel, hrani Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica.)