Videokonference

Storitve, ki podpirajo kolaboracijo in kreiranje videokonferenc. 

video

Licenčno podprti sistemi/aplikacije, s katerimi imamo na ravni UL sklenjeno pogodbo:

Plačljivi komercialni sistemi/aplikacije, s katerimi UL nima sklenjene pogodbe ter za njih ne jamči delovanja ali podpore:

/V primeru poteka licence ali drugih zapletov se boste morali obrniti direktno na ponudnika.​/

Skupne lastnosti videokonferenčnih sistemov

 • Pogovor preko sporočil, avdia in videa
 • Videokonference
 • Vsaj 50 sočasnih uporabnikov v klicu (odvisno od platforme)
 • ​Kreiranje kanalov/učilnic
 • Webinarji (spletni seminarji)
Sistem ​Tehnična podpora na USI ​​​Integracija z okoljem UL ​Pogodbeno razmerje z UL Doplačilo ​Snemanje ​​Varnost
​MS ​Teams ​✔ ​✔ ​✖ ✔​ ✔​​
​Arnes VID ​✔​ ✔​
​Skype for Business ✔​ ✔​ ✔​​ ✖​ ​✔​
​Zoom ​✔​ ✔​​ ​✔​ ✖​ ​✔ ✔​
​Webex ​✖​ ​✖​ ​✖ ✔​​​ ​✔ ​✔​

 

 

MICROSOFT TEAMS

Microsoft Teams je skupek online storitev, do katerih lahko dostopamo preko brskalnika (https://teams.microsoft.com) ali preko namizne aplikacije Teams, ki je na voljo za okolje windows, MacOS, iOS in Android.

Aplikacija nam omogoča različne vrste kolaboracij s sodelavci, od pogovora 1:1 do skupnih sestankov, kjer se lahko pogovarjamo preko pisnega dela, lahko pa skličemo avdio ali video konferenco. Omogoča tudi možnost deljenja zaslona.​

Teams je aplikacija, ki je del programskega paketa Office 365. Do paketa so upravičeni vsi redno zaposleni in študentje na UL.

Prenos aplikacije

Aplikacijo Microsoft Teams lahko prenesete iz naslednje strani. Na svoji napravi nato namestite aplikacijo ter jo zaženite. Po zagonu se pojavi okno, kamor se vpišete s svojim domenskim uporabniškim imenom. Bodite pozorni v primeru, da domensko uporabniško ime ni enako elektronskemu naslovu - na določenih članicah je vzpostavljena takšna politika.

Osnovna ideja aplikacije MS Teams

Microsoft Teams je orodje, s pomočjo katerega lahko posamezniki ne glede na svojo lokacijo načrtujejo delo in sodelujejo v skupinskih aktivnostih. Omogoča lažjo organizacijo in hiter pregled nad delom, informacije pa so dostopne le osebam, ki so del skupnega virtualnega okolja. Orodje omogoča ustvarjanje ekip, video- in avdio pogovore, organiziranje sestankov ter urejanje in shranjevanje datotek v skupno rabo. Na voljo je celoten nabor orodij, ki jih omogoča paket Office 365 (npr. Word Online, OneDrive, Forms, Stream itd.).  

Priporočila za uporabo

​Za najboljšo uporabniško izkušnjo uporabite namizno verzijo aplikacije. Aplikacijo lahko seveda uporabljate tudi na telefonu, kjer boste lažje spremljali pogovore in sklicane sestanke. MS Teams v brsklaniku je popolnoma podprt le v Microsoft Edge in Google Chrome.

 • ​MS Teams naj se uporabljajo kot orodje za interno komunikacijo,
 • Če osebo označimo z @ime,priimek je to ekvivalentno "Za:" ali "KP:" vrstici v pošti,
 • Ne vabite v ekipe zunanjih članov, če vam tega drugi člani ekipe niso potrdili,
 • S posamezniki se pogovarjajte v zavihku Chat in ne sredi kanala - v namene pomembnega vprašanja ali zgolj pogovora s prijatelji,
 • Kanali v aplikaciji Teams so kot mape na SharePoint-u; z njimi se delijo različne teme, da je celoten kanal bolje organiziran,
 • Datoteke morajo biti manjše od 100GB (omejitev),
 • Gnezdenje dokumentov gre do 3 nivoje globoko - po tem se tehnično ustavi,
 • Če imate v skupinskem pogovoru veliko članov, je bolje, da kreirate ekipo (maksimalno število ljudi v privatnem pogovoru: 100),
 • Konferenčni klici so boljši, če za njih uporabite namizno različico aplikacije,
 • Uporabite funkcijo "Mute" kadar ne govorite.

 

Arnes VID

Storitev Arnes VID je konferenčni sistem, ki temelji na odprtokodni rešitvi Jitsi in je namenjen predavanjem v živo, sestankom ali ustnemu preverjanju znanja. Med drugim omogoča tudi deljenje zaslonske slike posameznika, kar lahko izkoristimo za sočasno deljenje multimedijskih vsebin.
  Storitev se nahaja na povezavi https://vid.arnes.si in za uporabo ne zahteva registracije.
  Videokonference se lahko uporablja tudi kot dejavnost znotraj Arnes Učilnice, navodila za to pa se nahajajo v uporabniškem vodiču.
 

Priporočila za uporabo

  Za najboljšo uporabniško izkušnjo se priporoča uporaba brskalnikov, osnovanih na Chromiumu (Google Chrome, Microsoft Edge). V primeru mobilnih naprav je potrebna namestitev Jitsi Meet aplikacije.

 • Priporočamo uporabo do 30 hkratnih uporabnikov v eni video konferenci, razen če ste prepričani, da imajo vsi udeleženci ustrezno internetno povezavo, saj se le-ta pri večjem številu uporabnikov  največkrat izkaže za ozko grlo. V primeru šibkejše internetne povezave priporočamo tudi nastavitev kvalitete prenosa na Nizko.
 • Priporoča se, da ima samo učitelj ves čas vklopljeno kamero in mikrofon, učenci pa jo izklopijo in vklopijo le, ko jih k temu pozove učitelj. 
 • V manjših skupinah (npr. sestanek do 8 udeležencev) lahko vsi vključijo tudi kamere.
 • Učenci naj uporabljajo možnost Dvigni roko, ko želijo spregovoriti.
 • V primeru, da se ime učitelja ali učenca ni pravilno preneslo iz Učilnice v video konferenco, je to mogoče spremeniti oz. popraviti v Nastavitvah.​
 • V primeru uporabe funkcije Deljenje namizja imate dve možnosti:​
  1. ​kvaliteto prenosa spremenite na Visoka ločljivost
  2. izberete deljenje zgolj enega okna in tega pomanjšate, če je okno razpeto čez vaš celoten zaslon (tako boste gledalcem “povečali” sliko in olajšali vidnost besedila in slik)​
 • ​Potem ko se v sobi zberejo vsi udeleženci, naj organizator srečanja (učitelj) zaklene konferenco z geslom, da ni možen vstop nepovabljenih gostov.
 • Priporočamo, da uporabite čim bolj unikatno ime srečanja, npr. v obliki šola-razred-predmet. Če uporabite ime, ki že obstaja, boste preusmerjeni v obstoječo konferenčno sobo.
 • Storitev je omejena na IP naslove slovenskih omrežij, zato za normalno delovanje ugasnite morebitne VPN povezave prek tujih strežnikov.

Uporaba

Obiščite spletno stran storitve https://vid.arnes.si, vpišite želeno ime konference v polje Vpiši ime srečanja in nadaljujte s klikom na gumb Začni.​
 
  Kreirala se bo videokonferenca, v kateri boste moderator. Pojavi se okno s povezavo za deljenje, s katero v videokonferenco povabite sodelujoče. Videokonferenco lahko tudi zaščitite z geslom, da onemogočite dostop nepovabljenim gostom. Omenjeni meni je vedno dostopen tudi tako, da v menijski vrstici kliknete na gumb i.

 

Skype for Business

Microsoft je julija 2019 objavil, da bodo storitev Skype for Business ukinili 31. 7. 2021, hkrati pa spodbujajo uporabnike, da pričnejo z uporabo MS Teams.


 

Zoom 

​Zoom je videokonferenčno orodje, ki dovoljuje uporabnikom skupno delo oziroma sestankovanje preko namizne ali mobilne aplikacije. Uporabniki se lahko povežejo le zvočno ali tudi z videom. Uporabniki lahko sestanke snemajo, kolabo​rirajo na projektih in delijo svoj zaslon. Zoom ponuja kvalitetno deljenje slike, zvoka in zaslona preko platform Windows, MacOS, Linus, iOS, Android, Blackberry in Zoom Rooms.

Dostop do ZOOMa je omogočen vsem zaposlenim na Univerzi v Ljubljani. Licence omogočajo videokonferenčne klice do 300 hkratnih udeležencev ene seje. 

UPORABNIŠKA NAVODILA ZA ZOOM.

 

PREVZEM LICENCE

Odpremo spletno stran https://uni-lj-si.zoom.us/, nato pa kliknemo na "Sign in". Prijavite se s svojim domenskim uporabniškim imenom. Bodite pozorni v primeru, da domensko uporabniško ime ni enako elektronskemu naslovu - na določenih članicah je vzpostavljena takšna politika.

Povezovanje v sestanek

Odpremo spletno stran https://uni-lj-si.zoom.us/, nato pa kliknemo na "Join a Meeting". Ko vas bo stran povprašala po Meeting ID-ju, ga vnesemo. Meeting ID je lahko 9, 10 ali 11 mestno število, dobimo pa ga s strani organizatorja sestanka.

Kreiranje sestanka 

Na spletni strani https://zoom.us/ izberemo "Host a Meeting" v desnem zgornjem kotu. Izberemo, če želimo imeti vklopljen video ali ne, nato pa se v stran vpišemo (ali kreiramo nov račun). Zaženemo Zoom aplikacijo in jo odpremo. Nato razpošljemo detajle sestanka, vključno z Meeting ID številko (ali povezavo)​.

Deljenje zaslona

​Ko smo v klicu izberemo "Share Screen" na dnu okna. Samo ena oseba  naenkrat lahko deli zaslon. Preden ga deli nekdo drug, more prvotni predstavitevlj svoje deljenje zaslona izklopiti. Da prenehamo z deljenjem zaslona, preprosto izberemo "Stop Sharing".
 

Če uporabljamo brezplačno različico orodja Zoom, so sestanki omejeni na 40 minut, prav tako pa je podprto največ 50 udeležencev.​

 

Cisco Webex

  
  Sistem Cisco Webex je komercialna oblačna storitev, ki omogoča hkratni priklop do 200 uporabnikov v eno videokonferenčno sobo in neomejeno število sob. Hkrati nam Webex omogoča: - Prenos zvoka, slike iz kamere, slike namizja ali izbrane aplikacije, klepet, zapiske in snemanje,
  - Dostop preko brskalnika,
  - Dostop z brezplačno aplikacijo za namizne računalnike (Windows, MacOS) in mobilne naprave (iOS, Android).
 

Zaradi občasne prezasedenosti Arnesovih videokonferenčnih storitev je Arnes vzpostavil začasno možnost uporabe videokonferenc tudi prek sistema Cisco Webex.
 

Če želimo snemati konferenco​ moramo nujno uporabiti program Webex in ne spletne različice, da boste lahko snemanje izvajali lokalno na vaš računalnik in ne v oblak. Prostor v oblaku je preveč omejen, hkrati pa so posnetki v oblaku že v normalnih pogojih na voljo šele čez čas.

Osnovna navodila za uporabo Webex Meetings platforme: