1. Office 365
  2. Microsoft Azure Dev Tools

OFFICE 365

Office 365? Kaj je sploh to?
Office 365 je skupno ime za najrazličnejše storitve v oblaku za lažje sodelovanje in komunikacijo. Ponudnik teh storitev je podjetje Microsoft. Vključene so storitve e-pošte s poštnimi nabiralniki velikosti 100 GB, storitev OneDrive za podjetja, ki omogoča shranjevanje in deljenje dokumentov v oblačni shrambi, velikosti 1 TB. Vključene so tudi namestitvene različice zbirke Office 365 in spletne različice priljubljenih pripomočkov Office. Office 365 sestavljajo tudi druge storitve, kot npr. Delve za enostavno iskanje dokumentov, Planer za vodenje projektov, Sway za izdelavo spletnih predstavitev in druge storitve, ki jih podjetje Microsoft dodaja precej pogosto.

Katere pripomočke vsebuje Office 365?
Office 365 vključuje najnovejše pripomočke Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Publisher in Access, ki se enostavno namestijo v namizni ali prenosni računalnik. Vsakemu uporabniku je na voljo za namestitev v največ 5 računalnikih s sistemom Windows ali Mac in v prenosnih napravah. Tradicionalne Officeove namestitve so bile vezane na računalnike, v katerih so bile nameščene, medtem ko je Office 365 vezan na uporabnika.

Office 365 je zasnovan tako, da deluje v osebnih računalnikih, stalna povezava z internetom ni potrebna, se je pa treba občasno prijaviti z digitalno identiteto UL, preko katere ste Office pridobili.

Kako si namestim Office?
Pred začetkom uporabe spletnega portala Office 365 in pripadajočih se storitev, morate svojo študentsko digitalno identiteto (UL-ID) prevzeti na spletni strani ID portala UL, če tega še niste storili.

Po zaključku postopka na ID Portalu, poskusite dostopati do portala Office 365 preko spletne povezave: https://portal.office.com/ ali pa kliknite na povezavo na ID portal “Pisarna 365”.

V polje uporabniško ime vpišite svojo digitalno identiteto, ki je sestavljena iz prve črke imena, prve črke priimka in 4 oziroma 5 naključnih števil ter domeno (@student.uni-lj.si). Preusmeri vas na stran UL, kjer vpišete še vaše geslo, ki ste si ga nastavili na ID portalu.

slikaprijava

Pri uspešni prijavi se odpre vaša osebna stran s storitvami Office 365, ki so vam na voljo. V desnem zgornjem kotu, se vam bo prikazala možnost namestitve Office 365 aplikacij.

slikaprijava2

Office že imam, zakaj bi namestil tega?
V okviru ponudbe, ki vam omogoča dostop do brezplačnih namestitev Office, je vključena vedno najnovejša različica pripomočkov Office, ki se nenehno izboljšujejo. Upravičeni pa ste do rednih posodobitev. Varnostnih in tudi povsem funkcionalnih.

Licence za 5 naprav, ki jih prejmete v sklopu te ponudbe, so prenosljive med računalniki. Ob menjavi računalnika lahko licenco preprosto prenesete na drug računalnik tako, da se preprosto prijavite s svojim računom in nemudoma imate polno različico pripomočkov Office na voljo tudi na novem računalniku.

Koliko časa mi je na voljo ta Office?
Dostop do brezplačnih namestitev zbirke Office imate ves čas trajanja rednega izobraževanja in dokler ne zaključite izobraževanja. V času, ko nimate aktivnega statusa (npr. pavzirate), namestitev Office namiznih aplikacij ni mogoča. Možna je samo uporaba spletne verzije aplikacij.

Ko vam status poteče, je univerza/ fakulteta dolžna dostop do programov Office odvzeti, Office pa se preklopi v bralni način, v katerem lahko datoteke le berete, ne morete pa jih več shranjevati ali ustvarjati. Po preteku so vam na voljo drugi ugodni naročniški paketi, ki prav tako vključujejo licenco za polno različico zbirke Office.