mezakla-slika1Dom na Mežakli

Mežaklo oklepata dve alpski dolini: Zgornjesavska dolina in dolina reke Radovne. Je ravna planota, poraščena pretežno s smrekovim gozdom, poseben čar pa ji dajejo pašniki in tipične alpske planine. Najvišji vrh Mežakle je Jerebikovec, visok le nekaj nad 1500 metrov. Planota je preprežena z nešteto potmi, ki omogočajo tudi gora neveščemu obiskovalcu neštete sprehode.

Mogočni smrekovi gozdovi skrivajo v sebi marsikatero naravno znamenitost - naravni kamniti most, ledno jamo, na robu planote nad Jesenicami tudi ostanke nekdanje partizanske bolnišnice.

mezakla-slika2Neokrnjena narava

Makadamska cesta, ki pelje od glavnega križišča poti na Mežakli proti vrhu, nudi tudi navadnemu sprehajalcu razglede, ki jih drugace doživi le izkušen planinec. Tako se nam ze nekaj sto metrov nad domom odpre pogled proti dolini reke Radovne, proti zelenemu jezercu, v katerem so nekoč kopali kredo, danes pa se v njem najbolj zagreti poleti celo kopljejo, malo više pa edinstveni pogledi proti trem alpskim dolinam - Kotu, Krmi in Vratom. Planinca očara tudi razgled z najvišjega vrha Mežakle - Jerebikovca.Poleg vsega naštetega boste na Mežakli videli in občutili tisto, kar človek v mestu v vedno večji naglici dandanašnji vse manjkrat vidi, doživi in občuti - MIR. Tu ima človek možnost začutiti v sebi tisti prvinski, izvirni stik z naravo; začutiti mir v sebi, ki ga zaradi naglice v vsakdanjiku nimamo več časa začutiti, napolniti si notranje baterije z vzhajajočim soncem, z lesketom le- tega v rosi na travniku, začutiti življenje, ko opazuješ rojevanje telička na pašniku, začutiti mogočnost narave v bobnenju poletne nevihte, začutiti večnost, ko v večerih v zavetju tabornega ognja zreš v čisto nebo, polno zvezd, v nebo, ki ga v mestih danes skoraj ne vidimo več ...

mezakla-slika3Dom na Mežakli

DOSTOP

Mežakla je najlažje dostopna po cesti preko Bleda proti Gorjam in Pokljuki. V Zgornjih Gorjah nasproti obračališča za avtobuse zavijemo po ozki cesti desno proti vasi Krnica v dolino reke Radovne. Ko prečkamo most čez Radovno, zavijemo desno proti vasi Laze - tu nam smerokaz pokaže pot proti Mežakli. V vasi Spodnje Laze je nasproti korita za napajanje na hišni številki 13 doma naš oskrbnik doma, g. Branko Smolej (tel.št. 040/811 890 ali 04/572 52 42). Ko se pripeljemo skozi vas Spodnje Laze, pridemo do razpotja petih cest in zavijemo po označeni proti Mežakli. Po makadamski cesti, ki pelje po robu nad planino, se najprej vzpnemo, potem spustimo do križišča cest. Zavijemo levo in peljemo naravnost, se vzpenjamo in pridemo na pašnik na Mežakli. Peljemo čez pašnik, dokler ne pridemo do spomenika, ki stoji na križišču dveh cest. Zavijemo po levem odcepu, zapeljemo skozi gozdiček in - tukaj smo. Naj dodamo se, da je pot na vseh križiščih označena.

 O UNIVERZITETNEM DOMU

Dom je pred 2. svetovno vojno - kot vsi ostali objekti - spadal v sklop kraljeve vasi. Zgodba govori, da je kralj poslal svoje svetovalce - bioenergetike - na Pohorje, Pokljuko, Jelovico in Mežaklo, da bi ugotovili, kje je najprimernejši kraj za postavitev počitniške rezidence. Odgovor je bil, da prav na Mežakli. Kakorkoli že, vsi objekti so bili med 2. vojno uničeni. V zgodnjih 80. letih je bil na nekdanjih temeljih ene izmed stavb postavljen dom Univerze v Ljubljani.

Dom je zgrajen iz skupnega pritličja in dveh nadstropij s po dvema apartmajema. V skupnem pritličju je umivalnica s straniščem in tušem ter skupnim prostorom za okoli 25 ljudi. V tem prostoru je televizijski sprejemnik - priključen tudi na satelitsko anteno, v deževnem vremenu pa je tu tudi možno postaviti mizo za namizni tenis.

V prvem nadstropju sta dva apartmaja - vsak ima opremljeno bivalno kuhinjo in dve spalnici, v eni zakonsko posteljo in v drugi pograd. Oba apartmaja imata skupno stranišče, tuš in umivalnico. V drugem nadstropju sta prav tako dva apartmaja - enako ima vsak bivalno kuhinjo in dve spalnici - le, da sta v obeh spalnicah pograda. V drugem nadstropju je tudi stranišče ter dve umivalnici.

Kuhinje v apartmajih so opremljene s štedilniki na plin in elektriko, v vsaki kuhinji je tudi grelec za ogrevanje vode. V vsaki kuhinji je dovolj pribora in posode za kuhanje, krožnikov, kozarcev. S seboj je potrebno prinesti čistila - kuhinjske krpe in brisače. V spalnicah je dovolj odej, s seboj pa je potrebno prinesti posteljnino.

Ob domu je urejeno parkirišče, zelenica za posedanje, prostor za odprt ogenj ter kamin. Glede na to, da je na različnih mestih okoli doma razpostavljenih več klopi z mizami, je možno tu počenjati različne stvari, ne da bi bil človek moten - od študija, pisanja, do različnih iger...

CENIK IN REZERVACIJE

Dom Univerze v Ljubljani na Mežakli je odprt vsako leto od prvega maja do konca oktobra, če nam sneg prej ne onemogoči dostopa. Prav tako dom odpremo za novo leto, če je zadosti interesentov. Za novo leto najraje oddajamo celo hišo, ker je potrebno ogrevati vse prostore, da ne zmrzne voda v vodovodu.

Cene za bivanje v domu so naslednje:

  1. Za bivanje v apartmaju v juliju in avgustu je najemnina za apartma za zaposlene na Univerzi v Ljubljani 20,00 € na dan. Zazunanje interesente, ki lahko najamejo apartma, če ni domačih gostov, je cena 25,00 €.
  2. V ostalih mesecih je najemnina za apartma 15,00 €  na dan za domače goste in 20,00 €  na dan za zunanje goste.
  3. Za novoletne praznike je cena najema doma za zaposlene na Univerzi 110,00 € na dan za celo hišo, za zunanje goste (če domačihni) pa 130,00 € na dan. K tej ceni pa je potrebno prišteti tudi porabljeno elektriko po števcu.
    Navedenim zneskom je potrebno prišteti še 9,5 % davek in turistično takso. Račune pošljemo vsem, ki se prijavijo za bivanje na Mežakli, pred odhodom, da jih pred odhodom tudi poravnajo in oskrbniku, ki jih počaka ob prihodu v dom, pokažejo, da so bivanje že plačali.

Kako pa je z rezervacijami?

Najprej preverite preko elektronske pošte rektorat@uni-lj.si oz. s klicem na tel. št. 01/2418-500, ali je želeni termin prost, nato skladno s prejetimi navodili izpolnite prijavo za bivanje. Potrdilo o rezervaciji apartmaja oz. račun boste prejeli v roku 15 dni po prejemu prijave.
Če se boste odločili in se pridružili vsem tistim, ki se vsako leto vračajo v naš dom in jim, kot pravijo, ni žal, vam želimo veliko sončnih dni, veselja in prijetnega bivanja v tem prelepem delu Slovenije.

 

tekst in foto: Miroslav Birk