Mladi slovenski skladatelj Matej Bonin je po končani glasbeni šoli v Izoli svoje izobraževanje nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Kopru, kjer je pod mentorstvom prof. Ambroža Čopija z odliko maturiral iz glasbeno teoretičnih predmetov in pod mentorstvom prof. Denisa Masliuka še iz klavirja. Komponirati je začel že med šolanjem v Kopru ter že v tem času za svoje ustvarjanje prejel nekaj vidnih priznanj. Po maturi se je odločil za študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer v letošnjem študijskem letu obiskuje tretji letnik v razredu red. prof. Uroša Rojka.

Matej Bonin je mlad ustvarjalec, ki obeta. Njegovi dosedanji dosežki dokumentirajo neizpodbiten talent, podprt z marljivostjo, resnostjo in prizadevnostjo. Že na začetku študija je opozoril nase z nadpovprečnim ustvarjalnim zagonom, z radovednostjo, z željo po znanju, po raziskovanju in odkrivanju novih glasbenih svetov. Praktično obvladovanje instrumentov, zlasti klavirja, pa tudi zavzeto gojenje pevske kulture, visoka mera samodiscipline, predanosti in zavezanosti mediju glasbe, mu nedvomno odkrivajo prvovrsten vpogled v svet glasbenega izražanja. S poglobljenim znanjem, z veliko poguma in odločnostjo je Matej Bonin v času dosedanjega študija kompozicije napisal kar nekaj del, ki jih odlikuje izjemna kakovost, kompleksnost, sodoben izraz in originalnost.

Med njimi velja še posebej omeniti njegov pihalni kvintet »Daleč od blizu«, ki je bil izveden na festivalu sodobne glasbe Slowind v Ljubljani oktobra 2007. Skladba, napisana po naročilu ansambla Slowind je februarja 2008 doživela nadaljnje in odmevne reprize v Monzi, Milanu in Parizu. Poleg tega se je Matej Bonin v januarju 2008 izkazal na samostojnem skladateljskem večeru v ciklu Mladi mladim Glasbene mladine ljubljanske, istega leta prejel in realiziral naročilo trobilnega tria Triumvirat, v aprilu 2008 pa je Mednarodni bienale sodobne glasbe v Kopru Mateju Boninu posvetil celoten avtorski večer.