Naslov dela: Metuljeve preobrazbe – od substancialnega dualizma v novoveški filozofiji do dualizma lastnosti v sodobni filozofiji duha
Mentorica: izr. prof. dr. Olga Markič
Somentor: prof. dr. Miran Božovič

univerza ifp 021209 09Sebastjan Vörös se je rodil 16.1.1981 v Slavonskem Brodu na Hrvaškem. Končal je Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru, leta 2008 pa je diplomiral na Filozofski fakulteti, smer filozofija in angleški jezik z književnostjo. Trenutno je vpisan na podiplomski študij filozofije - analitična smer, vzporedno pa študira še zgodovino. Zanimajo ga različna filozofska področja, kot so filozofija kognitivnih znanosti, filozofija znanosti in filozofija religije, zlasti raziskovanje mističnih izkustev. Ukvarja se tudi s prevajanjem in publicistiko, v prostem času pa z dvigovanjem uteži in borilnimi veščinami.

Avtor diplomske naloge Metuljeve preobrazbe: od substancialnega dualizma v novoveški filozofiji do dualizma lastnosti v sodobni filozofiji duha, ki je nastala pod mentorstvom izr. prof. dr. Olge Markič in red. prof. Mirana Božoviča, proučuje razvoj dualističnih sistemov v filozofiji duha. Dualistični sistemi predpostavljajo, da v svetu obstajajo tako fizične (npr. naša telesa) kot duševne stvari (npr. naš um). V sodobni filozofiji duha prevladuje prepričanje, da so dualistični sistemi zastareli in so stvar preteklosti. Avtor v svoji nalogi dokazuje, da je takšno mnenje zmotno: dualizem ni končal na smetišču idej, temveč si je zgolj nadel novo preobleko in še naprej pomembno kroji potek razprave o odnosu med duševnim in telesnim.