AKADEMIJA ZA GLASBO
Saksofonist JAN GRIČAR,

se je rodil leta 1992 v Novem mestu. Saksofon je začel igrati z devetimi leti pri profesorju Davidu Kocijanu na glasbeni šoli v Trebnjem, leta 2007 se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet ter 2011 maturiral v razredu prof. Dejan Prešička. Študij saksofona nadaljuje na Akademiji za glasbo, kjer je letos študent tretjega letnika v razredu red. prof. Matjaža Drevenška. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri Claudu Delanglu, Jeanu-Denisu Michatu, Danielu Gauthieru, Draganu Sremcu, Levu Pupisu, Betki Bizjak Kotnik in Mihi Rogini. 

Jan Gričar je dvakratni zmagovalec Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov, na mednarodnih tekmovanjih je osvojil prve nagrade v Požarevcu, Novi Gorici, in Kopru, lani je postal najmlajši zmagovalec v zgodovini pomembnega mednarodnega tekmovanja saksofonistov Marco Fiorindo v Italiji, pred kratkim pa je osvojil še drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju ISSAC v Columbusu v ZDA. Leta 2008 je bil finalist tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki na Dunaju, leta 2011 pa je zmagal na tekmovanju za štipendijo Yamaha Music Foundation of Europe. Kot član kvarteta ColorFour je prvonagrajenec mednarodnih tekmovanj v Trevisu, Beogradu in Ljubljani. Za izjemne dosežke je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.
Kot solist in komorni glasbenik je doslej igral v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in Madžarski, pred kratkim je z velikim uspehom nastopil na solističnem recitalu v okviru festivala Young Classic Europe v Passau v Nemčiji.
V lanskem študijskem letu je kot solist z Orkestrom Slovenske filharmonije zaigral zahtevno Fantazijo za saksofon in orkester Heitorja Ville Lobosa, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pa je krstno izvedel Koncert za saksofon in orkester slovenskega skladatelja Mira Paškvana. Obe omenjeni interpretaciji sta se po strokovnih ocenah odlikovali z briljantno in virtuozno tehniko, lepo oblikovanim tonom, muzikalnim fraziranjem ter z veliko mero umetniške kreativnosti.