Na Fakulteti za računalništvo in informatiko je bil v petek 13. julija zaključek osmih delavnic Poletne šole FRI. Po končanem uradnem delu delavnic so se veseli in zadovoljni dijaki ter študenti udeležili še zaključnega LAN partyja. Zadnja, deveta delavnica za študente pa se je ravnokar končala v Fari ob Kolpi.

Poletna šola fri 1Na Fakulteti za računalništvo in informatiko je bil v petek 13. julija zaključek osmih delavnic Poletne šole FRI. Po končanem uradnem delu delavnic so se veseli in zadovoljni dijaki ter študenti udeležili še zaključnega LAN partyja. Zadnja, deveta delavnica za študente pa se je ravnokar končala v Fari ob Kolpi.

Prvi teden v juliju smo pripravili kar pet delavnic za dijake in eno za študente, drugi teden v juliju dve delavnici za študente, konec julija pa še eno delavnico za študente, ki se je odvijala v Fari ob Kolpi. Letošnjih delavnic se je udeležilo rekordno število udeležencev, skupaj kar 147.

V petek 6. julija je za vse nadobudne računalničarje potekal zaključek s kupom nagrad naših pokroviteljev, podelili pa smo tudi glavne nagrade zmagovalcem vsake delavnice. Tradicionalno med samo delavnico poteka izziv, ki ga rešujejo udeleženci posamezno ali v skupinah.

Na zaključku je vse udeležence pozdravil prodekan prof. dr. Blaž Zupan, ki je med drugim razložil, zakaj imamo na majčkah napis EU FKKT-FRI zame gradi. Dr. Andrej Brodnik je povedal par besed o računalniških tekmovanjih Bober, RTK in UPM, Andrej Krevl pa je predstavil krožke, ki so jih vodili njegovi študenti čez šolsko leto.

Podelili smo glavne nagrade od Simobila, potem pa izžrebali še srečne dobitnike ostalih nagrad, ki jih je bilo skoraj toliko kot udeležencev. Hvala vsem pokroviteljem za pomoč!

Po podelitvi so udeleženci lahko pregledali in preizkusili izdelke, ki so jih naredili na nekaterih delavnicah, na voljo pa so bile tudi mobilne aplikacije iz srednješolskih krožkov.

Zabava se je nadaljevala s težko pričakovanim LAN partyjem, domov pa so se udeleženci odpravili zadovoljni in polni lepih vtisov.

V drugem tednu julija sta potekali še dve delavnici za študente, Android in Facebook. Obe delavnici sta bili čisto polni, saj je bilo prijavljenih študentov veliko več, kot pa prostih mest. Število udeležencev na vsaki delavnici je bilo omejeno na 20. V tednu dni so izdelali odlične aplikacije na Android platformi in svoje Facebook socialno omrežje.

Gradiva s posameznih delavnic so objavljena:

  • Pingvini na 42° C: vsi izzivi in projekti udeležencev.
  • Mrežni Kung-fu: spletna učilnica, kjer je potrebna registracija uporabniškega računa. Z registracijo obiskovalci pridobijo tudi dostop do virtualnega laboratorija.
  • Programiranje v višji prestavi: spletna učilnica, kjer je prav tako potrebna registracija uporabniškega računa in kjer je gradivo iz delavnice.
  • Android: spletna učilnica, gradiva so dostopna vsem brez registracije.

Poletna šola fri 2Ravnokar pa se je končala še zadnja delavnica Poletne šole FRI – Šola za milijon dolarjev, ki se je odvijala v Fari ob Kolpi. 
 
Na Poletni šoli za milijon dolarjev so s študenti iz Univerze v Ljubljani spoznavali orodja in metode strojnega učenja. Zelo konkretno. Udeležili so se namreč tekmovanja »EMC Israel Data Science Challenge«, pri katerem je bilo potrebno iz karakteristik kode izbranih programov napovedati projekt, v okviru katerega so bili ti razviti. Pri tem so se srečali s problemom obravnavanja izjemno velikih matrik in podatkovnih naborov ter spoznavali Python in knjižnice za delo z redkimi matrikami. Tekmovanje je objavljeno na portalu izzivov s področja podatkovne analitike www.kaggle.com, ob zaključku šole pa so na njem med šestdesetimi ekipami bili drugi. Ker se tekmovanje konča šele 1. septembra, z oddajo najboljše rešitve še (taktično!) čakajo. Šola je potekala v domu CŠOD na Fari ob Kolpi, tako da je bilo poleg maratonskega programiranja, poslušanja predavanj in diskusij tudi kar nekaj možnosti za druženje ob športnih aktivnosti. Med slednjimi so bile še najbolj priljubljene plezanje in daljši veslaški izlet po Kolpi.

Veseli nas, da smo udeležencem vse to lahko ponudili in omogočili brezplačno, obenem pa se zahvaljujemo vsem, ki so nam priskočili na pomoč. Zahvaljujemo se tudi vodjem delavnic, študentom, ki so pomagali pri organizaciji, organizatorjem, Fakulteti za računalništvo in informatiko ter Univerzi v Ljubljani.