Spremljajte aktualne informacije, povezane s koronavirusom in delovanjem Univerze v Ljubljani.

Novice

Vprašanja in odgovori

Najnovejši podatki kažejo, da med tistimi, ki se po preboleli bolezni niso cepili, narašča število primerov ponovne okužbe. Raziskovalci Univerze v Leedsu opozarjajo, da lahko prebolevniki, ki se niso cepili, pričakujejo vnovično okužbo v povprečju na vsakih šestnajst mesecev. Podobna opozorila, povezana posebej z različico delta, prihajajo tudi iz raziskovalnih skupin v ZDA.

Vir: https://www.theguardian.com/world/2021/oct/19/without-covid-19-jab-reinfection-may-occur-every-16-months-say-scientists

Virusi predstavljajo del evolucijskega ekosistema človeškega življenja. Človeško telo je v zgodovini za spopad z virusi razvilo različna orodja, od kompleksnega imunskega sistema na ravni fiziologije, do t.i. vedenjske imunosti, s katerimi zmanjšujemo tveganja okužbe, na ravni socialnih in kulturnih prilagoditev. Med slednje sodijo preproste spremembe vedenjskih vzorcev (na primer umivanje rok in razkuževanje okolja). Glavna civilizacijska pridobitev pa je zagotovo moderna medicina, ki nam je s cepivi omogočila, da smo v preteklem stoletju skorajda v celoti premagali najbolj smrtonosne bolezni, kot so črne koze in otroška paraliza.

Doktorat znanosti še ni zagotovilo, da bo oseba, ki ima ta naziv, razmišljala znanstveno in posredovala le znanstveno preverjene trditve. Verodostojni informatorji so tisti, ki imajo dokazano znanstvenoraziskovalne objave s področja, ki ga komentirajo, oz. kako drugače (prek instrumentov akademskega anonimnega kolegialnega preverjanja, angl. peer review) dokazujejo poznavanje znanstvenih metod v raziskovanju. Žal sel dogaja, da so tudi med epidemijo covid-19 nekateri med njimi prestopili med tiste, ki povzročajo dvom v varnost cepiv ali celo širijo dezinformacije, pogosto s ciljem oblikovanja skupine sledilcev njihovih profilov.

Brskanje po spletu zagotovo lahko prinese mnogo zanimivih informacij in pogledov, ne more pa pripeljati do končnega in zanesljivega odgovora. Bolj verjetno je, da bodo algoritmi in boti sčasoma uporabniku začeli posredovati enostransko zgolj informacije, za katere domnevajo, da izpolnjujejo njegova pričakovanja (potrditvena pristranskost, angl. confirmation bias). Namesto rudarjenja po spletu se je zato bolj smiselno samo-omejiti in vprašati, do katere stopnje še lahko sami opravljamo nalogo »raziskovalca resnice o covid-19 in delo raje prepustiti tistim, ki za javno zdravje skrbijo s strokovnimi referencami in akademskimi etičnimi kodeksi.

Cepiva so varna, plod več-desetletnega raziskovanja in razvoja, ki je v izrednih okoliščinah pandemije v rekordnem času omogočilo odkritje učinkovitega zdravila za zajezitev tokratnega virusa SARS- Cov-2.

Novoizvoljeni rektor prof. dr. Gregor Majdič je tekom poletja posnel več video in drugih medijskih nagovorov, v katerih je študentke in študente ter zaposlene spodbujal k zaupanju v znanost in cepiva; soorganiziral je cepilna mesta na različnih članicah UL in z rektorjem v preteklem mandatu (2017-2021) prof.dr. Igorjem Papičem objavil skupno povabilo k odločitvi vseh, ki tvorimo akademsko skupnost UL, k čim prejšnjemu cepljenju. Redno se je posvetoval s strokovnjaki na NIJZ in Ministrstvu za zdravje ter s sodelavci in sodelavkami na merodajnih članicah UL.

Naša želja je, da tudi v Sloveniji čim prej zagotovimo raven precepljenosti, ki nam bo omogočila varno javno življenje doma in s katero bomo prispevali h globalni zajezitvi pandemije, posebej v predelih, kjer mnogi še vedno nimajo dostopa do cepiv.

Naš moto sta državljanska skrb za skupno dobro doma in mednarodna solidarnost z najrevnejšimi in najranljivejšimi skupinami po svetu.

Ne, med necepljenimi so različne skupine in posameznice ter posamezniki; tisti, ki ne verjamejo  v pandemijo in cepiva; tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov; tisti, ki se v poplavi informacij in dezinformacij ne morejo odločiti, kaj storiti.

Na UL si bomo še naprej prizadevali izvajati ozaveščanje, ki bo vključevalo razumevanje znanstvenih metod, verodostojnost znanstvenega raziskovanja in zaupanje v znanost. Med prednostnim nalogami novega vodstva je razviti orodja za razbiranje preverjenih in lažnih informacij in s tem prispevati k medijskemu (digitalnemu) opismenjevanju naše družbe kot celote.

UL in vse njene članice si želimo izvajanja pedagoškega dela v živo. Pogrešamo osebni stik s študenti in študentkami v predavalnicah, interakcije med raziskovalkami in raziskovalci ter dnevno srečevanje z zaposlenimi na vseh organizacijskih ravneh.

Verjamemo, da nam varno in zanesljivo preverjanje PCT pogojev omogoča, da leto 2021/2022 izpeljemo v aktivnem kontaktu s predavanji v živo ter pri tem ohranjamo varnost študentk in študentov ter zaposlenih, tako pedagoškega kot administrativnega osebja.

Na voljo so različni uradni preverjeni viri:

za Slovenijo:
https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

za EU:
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_sl

za informacije po svetu:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019?gclid=CjwKCAjw49qKBhAoEiwAHQVTo8cGQlhs49-_0IJ1EgjYu-PrVH_l-7oHotmxuPuTq3KX22Ew4uHspRoC6qUQAvD_BwE

Informacije na družbenih omrežjih ne sodijo med verodostojne vire. Družbena omrežja, kot so Facebook in Youtube, si sicer prizadevajo sproti umikati ali opozarjati na potencialne dezinformacije, vendar so v dosedanjem boju z lažnimi novicami prepočasna in omejeno učinkovita.

tedenski Napovednik

Za vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni.

BREZPLAČEN DOSTOP DO PLAČLJIVIH REVIJ IN KNJIG V ČASU PANDEMIJE KORONAVIRUSA
Več založnikov omogoča brezplačen dostop do sicer plačljivih virov za čas pandemije koronavirusa. Seznama teh virov vodita NUK in CTK:

VODIČ PO INFORMACIJSKIH VIRIH O KORONAVIRUSU SARS-COV-2 IN COVID-19
Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je pripravila Vodič po informacijskih virih o koronavirusu SARS-CoV-2 in COVID-19, kjer so zbrani pomembnejši informacijski viri, navodila in priporočila za strokovno ter splošno javnost. Vodič vključuje tudi informacije o prostem dostopu do objav mednarodnih založnikov, povezanih s COVID-19.

SVETOVANJE NUK NA DALJAVO: prijava

PRIPOROČILA IN PRIMERI DELOVANJA KNJIŽNIC V OBDOBJU NOVEGA KORONAVIRUSA