Datum objave: 04.04.2017

Kategorija: Novice COD

 dr. Aleksandra Rožman, Introspekta svetovalnica za motnje hranjenja

aleksandra rožman

Dr. Aleksandra Rožman, univ. dipl. socialna delavka, je doktorirala s področja zakonske in družinske terapije na Teološki fakulteti v Ljubljani. V Svetovalnici za motnje hranjenja INTROSPEKTA deluje od leta 2010 kot izvajalka programov individualnega svetovanja za osebe z motnjami hranjenja in posvetovanj za starše obolelih otrok. Strokovno pomoč izvaja na podlagi sistemsko relacijskega pristopa, ki daje velik poudarek odnosom in družinskim dejavnikom pri nastanku in vzdrževanju čustvenih motenj. Vodi procese okrevanja, ki se primarno osredotočajo na posameznikovo emocionalno doživljanje in na telesni vidik čustev ter omogočajo celovito okrevanje. Procesi ob samodejni ureditvi simptomov trajno odpravljajo motnje hranjenja in spremljajoča samouničevalna delovanja.  

Kot predavateljica nagovarja predvsem tri ciljne skupine. Staršem sporoča, kako lahko prepoznavajo zametke motnje hranjenja in otroka obvarujejo nadaljnjih škodljivih posledic. S strokovnimi delavci spoznava, zakaj imajo starši ključno vlogo pri preventivnem ukrepanju in v kurativnih obravnavah mladoletnih otrok. Mladostnike poskuša spodbuditi, kako lahko s postopnim prevzemanjem odgovornosti za lasten način življenja poskrbijo zase in se osvobodijo nepotrebnega trpljenja, ki ga povzroča motnja hranjenja. 

Iz izkušenj ugotavlja, da mladi ne reagirajo, kot bi bilo potrebno, ker menijo, da njihovo stanje še ni dovolj resno in da si lahko samostojno pomagajo, ali ker verjamejo da bodo težave z leti samodejno minile, medtem ko se nekateri že delno vdajo in sprijaznijo s stanjem. Ob tem poudarja, da je zaradi učinkov ozdravljenja, tudi po večih letih življenja z motnjo hranjenja, dragoceno poiskati ustrezno strokovno pomoč. Na predavanjih za mlade izpostavlja praktičnost: kako prepoznati problematiko motenj hranjenja, kako se z njo soočati in kako jo preprečiti. Predavanje v sklopu Tedna zdravja je namenjeno vsem, ki se želijo v sproščenem vzdušju seznaniti z eno izmed najbolj razširjenih in nevarnih čustvenih problematik študentskega obdobja.     

Več: www.introspekta.si

Dr. Aleksandra Rožman bo izvedla predavanje "Brez cenzure o motnjah hranjenja", ki bo potekalo v sredo, 5. 4. 2017 do 12.00 do 13.00 ure v sklopu dogodka Teden zdravja na Univerzi v Ljubljani.

Lokacija: Univerzitetna športna dvorana Rožna dolina, Svetčeva 11, Ljubljana 

cover teden zdravja