Datum objave: 29.04.2021

Kategorija: Novice COD

 

EKO mesec - maj 2021

Pandemija virusa covid-19 nas je v obdobju, ko se je življenje za kratek čas ustavilo, še dodatno opozorila na pomembnost skrbi za okolje, v katerem živimo. Podnebne spremembe, ki smo jim priča v zadnjih desetletjih, so nas pripeljale tako daleč, da bomo morali o razvoju našega planeta razmišljati praktično na vsakem koraku.

Ker želimo tovrstne problematike ozavestiti tudi med študenti, bomo mesec maj namenili ekologiji v najširšem pomenu. K širjenju idej s področij boja proti podnebnim spremembam smo povabili strokovnjake iz različnih področij. Njihova predavanja se bodo zvrstila v okviru Eko meseca - maj 2021.

Za dodatno gibalno motivacijo nadaljujemo uspešen aprilski izziv: V 30 dneh peš okoli sveta, ki vabi vse k beleženju korakov, da dosežemo skupni cilj 20.000.000 korakov.

Vsi dogodki so v celoti brezplačni in potekajo preko spleta.

Obvezna je predhodna prijava preko https://popr.uni-lj.si/.

eko mesec

PROGRAM: 

1. - 31. 5. 2021, Izziv: V 61 dneh peš okoli sveta #korakamokolisveta

Še vedno se nam lahko pridružiš na izzivu »V 30 dneh peš okoli sveta«. Pot okoli sveta je dolga 20.000.000 korakov, zato tudi tebe potrebujemo za dosego cilja. Uspešno aprilsko akcijo nadaljujemo tudi v maju in vas pozivamo k #gibanjezazdravje. Več.  #korakamokolisveta

1. - 31. 5. 2021, Ekoteka – »ekobranje« za ekoživljenje 

Ekoteka je spletna knjižnica z različnimi ekološko obarvanimi vsebinami. Nastala je po navdihu skovank videoteka, biblioteka ipd., torej prostor, ki sistematično zbira, hrani in ureja. Iz tega sledi, da je EKOTEKA prostor (oz. facebook skupina), ki sistematično zbira, hrani in ureja vse gradivo, povezano z ekologijo. Gradivo v Ekoteko lahko prispevaš tudi ti! Si gledal zanimiv dokumentarec področja varovanja okolja? Deli naslov z nami! Si prebral aktualno knjigo s področja podnebnih sprememb? Motiviraj še ostale, da jo preberejo! Si naletel na kratek video, ki ga mora videti vsak, še tako eko-ozaveščen študent? Deli ga z nami! 

12. 5. 2021 ob 20h, Planet, ki ne raste – ovira ali izziv za drugačen razvoj?, dr. Lučka Kajfež Bogataj, UL BF

Zemlja, naša modrozelena oaza v črni vesoljski puščavi je super planet, ki ima le eno napako – da je omejen. Medtem ko je človeška vrsta rasla tako številčno kot po gospodarskih apetitih, je planet ostajal enako velik. Že od 1980-tih let je stopnja rabe svetovnih virov za 25 odstotkov večja od dejanske nosilne sposobnosti Zemlje, zato že propadata dve tretjini zemeljskih ekosistemov. Pritisk na okolje, ki izhaja iz bogate manjšine svetovnega prebivalstva, brezobzirno zmanjšuje zmožnost planeta, da bi nas v prihodnosti preživljal. Podnebne spremembe, izguba raznoživosti in širjenje puščav so le simptomi prihodnosti, ki si je ne želimo. Predavanje bo skušalo odpreti pomembna vprašanja: je možna drugačna prihodnost in razvoj, ki si ga želimo? Kako najti alternativne modele, ki obstajajo znotraj ekonomske znanosti in ki bodo spoštovali omejenost planeta? Kakšna je vloga posameznika?  Kako sprejeti dejstvo, da je Zemlja omejena in da meje, ki jih bomo morali spoštovati, ne kratijo ne človekovih pravic ali ne demokracije? 

19. 5. 2021 ob 19h, Hrana ni odpadek, Ilja Gasan Osojnik Črnivec in dr. Mojca Korošec, UL BF

Pridelana hrana, ki je ne zaužijemo, nosi odtis vseh predhodnih postopkov, od pridelave, predelave in dobave do prodaje in priprave, ter tako po eni strani zmanjšuje sámo količino razpoložljive hrane, po drugi pa ustvarja številne neugodne okoljske, družbene in gospodarske učinke. Kaj so izgube hrane? Kaj so presežki hrane? Kaj je odpadna hrana? Kje nastajajo? Kaj lahko kot posamezniki naredimo, da preprečimo in zmanjšamo njihove količine? O tem bomo govorili na predevanju, kjer bomo tudi predstavili projekt »Hrana ni odpadek«, v okviru katerega raziskovalci pregledujejo in analizirajo vzroke nastajanja odpadne hrane in pregledujejo modele upravljanja z odpadno hrano v Sloveniji. Namen projekta je pripraviti predloge za ukrepanje, nakazati možnosti za sodelovanje različnih posameznikov in organizacij in predlagati načine preprečevanja, zmanjševanja in uporabe nastale odpadne hrane. Več o projektu izveste na socialnih omrežjih FB @HranaNiOdpadek, LI @hrana-ni-odpadek.  

27. 5. 2021 ob 20h, Eko zoom kviz

V okviru eko meseca maja te vabimo na zoom kviz, katerega osrednja tema bo ekologija in varovanje okolja. Ta večer ne bo samo zabavno druženje, ampak tudi rekreacija za možgane! Obštudijsko bosta aktivni obe možganski polovici, sproščali se bodo hormoni sreče...serotonin in dopamin bosta na višku!  Tematika ekologija se ti morda zdi ozka, lahko pa je zelo široka. Potrdili se bomo, da jo prikažemo kot zelo široko, in takšno naj bo tudi vaše znanje. Vabljeni tako posamezniki kot skupine.  

28. 5. 2021 ob 8h, 21 pozdravov soncu ob svetovnem dnevu sonca

Kako se pa vi prebudite?  28. maja se bomo prebudili tako, da bomo kar 21-krat pozdravili sonce. Zakaj 21-krat? Ker je letošnje leto dva tisoč 21! Zakaj ravno pozdrav soncu? Ker je ta dan svetovni dan Sonca! Kaj je pravzaprav pozdrav soncu? To je zaporedje 12 asan (kar v jogijskem jeziku pomeni zaporedje telesnih položajev), ki tekoče prehajajo druga v drugo in so usklajene z dihanjem. Je odličen način, da se prebudite in pripravite telo na vsakodnevne napore.  Ta dan lahko to storite skupaj z nami! Vse prihodnje dni pa naj postane vaša rutina…pa dobro jutro!  

Cel mesec maj vas bomo opozarjali na različne akcije ob aktualnih mednarodnih dnevih, povezanih z ekologijo in skrbjo za planet.

Kontakt in več informacij: , M: 030 641 648 (Ivanka Stritar)

Organizator dogodka:
Univerza v Ljubljani, Center za obštudijsko dejavnost
Študentski dom Ljubljana