Eko mesec 23

Globalni razvoj in rast prebivalstva povečujeta pritiske na okolje. K trajnostnemu razvoju in upočasniti podnebnih sprememb, lahko prispevamo s spremembo svojih navad. Pridružite se eko mesecu trajnostne mobilnosti in februarja premagujte svoje poti peš, s kolesom, uporabo javnega potniškega prometa in/ali z uporabo alternativnih oblik mobilnosti. Pridružite se nam na predavanju o trajnostnem bivanju (samooskrbi) in uvedbi e-mobilnosti, delavnici nevidno življenje odpadkov, študentski izmenjavalnici in delavnici kreativne nadgradnje oblačil. V spletno Ekoteko ste vabljeni k delitvi koristnih gradiv s področja varovanja okolja. 


 Eko mesec - februar 2023, program 

Udeležba na dogodkih je brezplačna, vendar zahteva prijavo preko prijavnega sistema POPR.  

Vas zanima več? Pišite nam na cod@uni-lj.si, pokličite nas 030 641 648, sledite nam na Facebook in Instagram strani "Center za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani". 


 OPIS DOGODKOV

Mesec trajnostne mobilnosti #ekomesecUL @ul.cod

Trajnostna mobilnost vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Njen cilj je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter na spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. Pridružite se izzivu in meseca februarja premagujte svoje poti peš, s kolesom, uporabo javnega potniškega prometa in/ali z uporabo alternativnih oblik mobilnosti.

Kako lahko sodelujte? Na Instagram omrežju objavite fotografijo, ki dokazuje vašo trajnostno mobilnost in označite @ul.cod ter dodajte #ekomesecUL. Oseba, ki bo meseca februarja največkrat trajnostno mobilna, bo prejela praktične UL nagrade.

mobilnost

 

Trajnostno bivanje in e-mobilnost (predavanje), 16. 2. 2023, 19.00 – 20.30, splet

 Samooskrba in uvedba e-mobilnosti. Na predavanju bo predstavljena odločitev za postavitev nič energijske hiše in izkušnja bivanja v takšnem objektu. Na podoben način od ideje do izvedbe bo obravnavana mala sončna elektrarna. Predstavljen pa bo tudi primer ekonomsko upravičenega prehoda z dieselskega avtomobila na električnega.

Izvedba: Matej Guštin in Matevž Bokalič, Fakulteta za elektrotehniko, Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko, začetna mentorja Študentskega energetskega kluba - ŠEK

 • Kdaj: četrtek, 16. 2. 2023, 19.00 – 20.30
 • Kje: preko zoom povezave
 • Prijava: POPR

Izmenjevalnica oblačil, 20. 2. 2023, 19.00 – 21.00, Rožna Kuhna, Študentski dom Ljubljana

Tri dejstva o modni industriji:

 1.  Je drugi največji onesnaževalec okolja (takoj za naftno industrijo).
 2.  Je ena izmed industrij z najvišjo stopnjo suženjske delovne sile.
 3.  Ker je na voljo vedno več novih oblačil, jih potrošniki nenehno kupujemo in zato vedno več oblačil tudi zavržemo ter tako ustvarimo ogromno tekstilnih odpadkov.

Naredite prvi korak v smeri zmanjševanja tekstilnih odpadkov in se nam pridružite na izmenjavalnici oblačil. Tokrat oblačil ne boste kupili, ampak zamenjali.

Ker je namen tokratne izmenjevalnice predvsem ekološki, lahko prinesete neomejeno število kosov, ki jih ne nosite več. Tudi odnesete lahko neomejeno (po sistemu 1 za 1); kar bo ostalo, bo vključeno v tržnico oblačil (pridete in vzamete oblačilo) ali bo dobilo nov dom na Centru ponovne uporabe (CPU).

Navodila za sodelovanje:

 •  za izmenjevalnico prinesite dobro ohranjena in oprana oblačila,
 •  oblačila naj ne bodo poškodovana/strgana
 •  oblačila prinesite skupaj z obešalnikom (če imate možnost)
 •  prinesete lahko oblačila, čevlje, torbice in makeup (veljaven rok uporabe)
 •  ločite oblačila, ki so za menjavo, in tista, ki so neposredno za tržnico oblačil ali CPU 
 • Kdaj: ponedeljek, 20. 2. 2023, 19.00 – 21.00
 • Kje: menza Rožna Kuhna, Študentski dom Lubljana, Svetčeva 9
 • Prijava: POPR

Vas zanima več? Piši nam na cod@uni-lj.si ali nas pokliči 031 234 221 ali preverite Center za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani Facebook in Instagram profil @ul.cod

 

Delavnica kreativne nadgradnje oblačil, 20. 2. 2023, 19.00 – 21.00, Rožna Kuhna, Študentski dom Ljubljana

 Zale iz omare je mesečna kreativna predelovalnica lepih oblačil iz druge roke, za ljudi, ki želijo osvežiti svojo garderobo in se radi oblačijo v kakovostna oblačila.

 @morja_zala, @latelier.nana in @francine.upcycling bodo z vami na delavnici skrbele za kreativno pomoč in spodbudo ohranjanja ljubih oblačil, ki jih že imamo v svojih omarah. Pod njihovim vodstvom boste samozavestnejše prijeli/prijele šivanko v roke in z malimi popravki, detajli nadgradili/nadgradile svoja oblačila.

 •  Kdaj: ponedeljek, 20. 2. 2023, 19.00 – 21.00
 • Kje: menza Rožna Kuhna, Študentski dom Lubljana, Svetčeva 9
 •  Prijava: POPR

Ker zala oblačila želijo živeti zunaj omar.

Naj se kreativne ideje za vzdržnejši način življenja izmenjujejo s cenjenjem in uporabo surovin ter materialov, ki jih že imamo na voljo v lokalnem okolju.

Vse kar rabite so volja, vztrajnost in želja po spremembah (+ svoj kos, ki ga želite nadgraditi). Pridite na delavnico spoznati somišljenike in poudariti sledi življenja, poudariti zgodbe svojega prinesenega oblačila ter bodite del pozitivnih sprememb.

Sledi profilu @zaleizomare na Instagramu in Facebooku za več idej, nasvetov in informacij o predelavi, izmenjavi, ter slovenski sceni second hand in vintage oblačil. 

 

Tržnica oblačil, 21. – 24. 2. 2023, mala dvorana, Študentski dom Ljubljana

Naj bo staro oblačilo tvoja nova obleka. Pridite in vzemite oblačila, ki so vam všeč.

 • Kdaj: 21. 2. 2023 – 23.2.2023, kadarkoli med 9.00 – 17.00
 • Kje: mala dvorana, Študentski dom Lubljana, Svetčeva 9
 • Prijava: POPR 

 

Delavnica: Nevidno življenje odpadkov, 27. 2. 2023, 13.00 – 14.30

Odpadki ne izginejo, ko jih zavržemo, temveč se z osupljivo hitrostjo kopičijo in zasedajo vse več prostora na našem planetu. Kako lahko razvijemo inovativne rešitve za reševanje odpadkov v gospodinjstvu? Da je znanost lahko tudi zabavna, potrjuje igra s kartami Umazane igre, ki je nastala v okviru projekta Nevidno življenje odpadkov. Po predstavitvi z debato se boste lahko preizkusili v »Umazani igri« v kateri boste v vlogi podgane poskušali zasvinjati mesto. Sodelujoči prejmete darilo – komplet igralnih kart.

Z igranjem akcijskih kart se boste učili o dejanjih, ki proizvajajo več odpadkov. Igra navaja k razmisleku o posledicah malomarnega ravnanja z odpadki in prepoznavanju slabih navad. Pri razvoju igre so sodelovali ZRC SAZU, Value Add Games in Baltazar Consulting.

 • Kdaj: ponedeljek, 27. 2. 2023, 13.00 – 14.30
 • Kje: mala kulturna dvorana, Študentski dom Ljubljana, Svetčeva 9
 • Prijava: POPR

Izvedba: izr. prof. dr. Dan Podjed, avtor knjige Nevidno življenje odpadkov. Raziskovalec na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, izredni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in višji svetovalec na Inovacijsko-razvojnem inštitutu Univerze v Ljubljani.

 

Ekoteka – spletna eko knjižnica

Ste gledali zanimiv dokumentarec ali video, prebrali knjigo, članek, raziskavo, zasledili dogodek s področja ekologije? Vabljeni, da ga delite z nami v eko knjižico