PISARNA ZA PRENOS ZNANJA

Univerza v Ljubljani stremi k povezovanju z organizacijami iz gospodarstva in z družbenim okoljem. S tem pospešuje uporabo svojih raziskovalnih in izobraževalnih dosežkov ter prispeva k družbenemu razvoju. Prenos znanja v gospodarstvo prepoznava kot svoje strateško poslanstvo. Kot največje središče visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti v državi razpolaga z velikim ter še ne v celoti izkoriščenim potencialom prenosa tehnologij v aplikacije ter komercializacijo.

Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani je nadgradnja Univerzitetne službe za raziskave, razvoj in intelektualno lastnino ter pokriva naslednja pomembna področja:

 • postopki pravnega varstva industrijske lastnine,
 • sodelovanje z gospodarstvom,
 • trženje izumov in tehničnega znanja,
 • spodbujanje podjetništva na Univerzi v Ljubljani.

Storitve Pisarne za prenos znanja:

 • pomagamo pri prepoznavanju potencialnih inovacij,
 • svetujemo glede patentibilnosti,
 • vodimo postopke prevzema službenih izumov,
 • svetujemo pri strategiji pravnega varstva intelektualne lastnine,
 • vodimo postopke za pridobitev patenta oz. drugih pravic industrijske lastnine,
 • pomagamo pri promociji in iskanju industrijskih partnerjev,
 • vodimo pogajanja o sklenitvi pogodb o prodaji oz. licenciranju pravic intelektualne lastnine,
 • pomagamo pri ustanavljanju odcepljenih (spin-out) podjetij v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI),
 • nudimo pravno pomoč pri sestavljanju razvojno-raziskovalnih pogodb,
 • izvajamo izobraževanja o pravnem varstvu in trženju intelektualne lastnine,
 • dvigujemo zavest zaposlenih na Univerzi v Ljubljani o pomenu intelektualne lastnine.

Osnovne informacije o postopku prevzema službenega izuma najdete v zloženki.

 

Rešujemo izzive podjetij

Podjetja se vsak dan soočate z različnimi izzivi. Ti so lahko zelo konkretnimi, kot je na primer preverjanje lastnosti določenega materiala v specifičnih razmerah, lahko pa so strateški, kot je na primer prihodnost mobilnosti. Na Univerzi v Ljubljani vam lahko pomagamo poiskati rešitve za vaše izzive. Vas zanima več?
 

 

Ponudba tehnologij Univerze v Ljubljani

Univerza v Ljubljani združuje znanja z izjemno širokega nabora področij. Na naših fakultetah in akademijah se dnevno rojevajo nove ideje, kreativne rešitve in neverjetni tehnološki napredki. Naši raziskovalci ves čas ustvarjajo izjemno zanimive projekte, ki so morda ključni prav za vas, ki iščete inovativno rešitev svojega problema.

Raziščite našo trenutno ponudbo tehnologij, ki so na voljo za sodelovanje, skupno nadgradnjo ali licenciranje. Za vsa nadaljnja vprašanja .
 


Kontakti Pisarne za prenos znanja

Univerza v Ljubljani
Pisarna za prenos znanja
Kongresni trg 12, Ljubljana

Sodelovanje z gospodarstvom:


PRAVNO VARSTVO intelektualne lastnine:

Urša Jerše, pomočnik glavnega tajnika za prenos znanja
, tel. št.: 01 2418 528

dr. Marijan Leban, predstojnik organizacijske enote za zaščito intelektualne lastnine
, tel. št.: 01 2418 534

Nina Smerdu, samostojna strokovna sodelavka za področje intelektualne lastnine
, tel. št.: 01 2418 693

dr. Gabriela Droga Mazovec, samostojna strokovna sodelavka za identifikacijo in zaščito intelektualne lastnine
gabriela.droga-mazovec@uni-lj.si, tel. št.: 01 2418 583


STRATEŠKO TRŽENJE intelektualne lastnine:

mag. Simona Rataj, predstojnik organizacijske enote za strateško trženje intelektualne lastnine
, tel. št.: 01 2418 533

Teja Stamać, samostojna strokovna sodelavka za komuniciranje
, tel. št.: 01 2418 580

Miha Rajh, samostojni strokovni sodelavec za razvoj poslovnih idej
, tel. št.: 01 2418 579

Jana Šav, samostojna strokovna sodelavka za tržne analize
, tel. št.: 01 2418 581


Sledite nam na LinkedInu.      

LinkedIN

 

NOVICE

Vitabits – primer prenosa univerzitetnega znanja v gospodarstvo

VitabitsPravice povezane z rešitvijo Vitabits, ki je namenjena oddaljenemu spremljanju in telemedicinski obravnavi pacientov, so bile z namenom nadaljnjega razvoja in trženja prenesene na podjetje Ipmit d.o.o.

Telemedicina pomeni izvajanje zdravstvene oskrbe na daljavo in je v svetu v velikem porastu. To so prepoznali tudi v Laboratoriju za podatkovne tehnologije (LPT) na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter razvili svojo rešitev, z delovnim imenom Vitabits.

Leta 2018 je podjetje Ipmit d.o.o. prepoznalo velik potencial rešitve Vitabits in odkupilo pravice intelektualne lastnine, vezane na rešitev. To bo Ipmit v sodelovanju s fakulteto nadgradil v okviru projekta SOSTOP, ki ga sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, s ciljem razvoja celovite rešitve Sistema za oddaljeno spremljanje in telemedicinsko obravnavo bolnikov.
Z oddaljenim nadzorom kroničnih bolnikov se lahko bistveno zmanjšajo stroški zdravljenja, saj je lahko virtualni obisk pri zdravniku tudi več kot tri krat cenejši od fizičnega obiska. Trg telemedicine naj bi do leta 2022 zrastel kar na 33 milijard evrov, širok spekter potencialnih kupcev pa predstavljajo zdravstvene zavarovalnice, farmacevtske hiše, zdravilišča, ponudniki zdravstvenih informacijskih rešitev in tudi telekomunikacijski operaterji.

Aktivnosti, ki jih prinese prenos znanja v gospodarstvo, zahtevajo znanje, trud in čas, ki ga raziskovalci velikokrat raje namenijo raziskovalnemu delu. A je nujno poudariti, da so koristi uspešnega prenosa lahko velike. Vplivajo namreč na ugled posameznika in Univerze ter prinašajo nove raziskovalne in poslovne priložnosti. Ustvarjajo tudi možnost pridobivanja boljših projektov in znanstvenih objav v uglednih revijah, imajo pozitiven vpliv na družbo, navsezadnje pa prinašajo tudi finančna sredstva.
Več: https://vitabits.eu/

 

11. srečanje mreže strokovnjakov s področja raziskovalne podpore BESTPRAC

Tehnična univerza v Talinu (Estonija) je organizirala enajsto srečanje mreže BESTPRAC - The Voice of Research Administrators: Building a network of excellence, katere cilj je izboljšanje administrativnih, finančnih in pravnih postopkov pri projektih, ki so izvedeni s podporo evropskih sredstev. Glavni namen srečanja je bil predvsem osvetliti novosti, ki jih prinaša prihajajoči okvirni program Obzorje Evropa, in pregledati možnosti za trajnostno ohranitev mreže BESTPRAC, s ciljem širjenja kompetenc in dobrih praks v novih državah članicah (EU 13). Univerza v Ljubljani (UL) je kot najboljša organizacija iz EU 13 po številu raziskovalnih projektov v sklopu programa Obzorje 2020 prevzela vodenje delovne skupine, ki bo pripravila izhodišča za pogajanje za naslednji okvirni program.

Za vse udeležence sta bili organizirani dve plenarni seji. Peter Härtwich z Direktorata Evropske komisije za raziskave in inovacije je predstavil nov spletni portal za financiranje in javna naročila (Funding & Tenders Portal), ki ga je konec leta 2018 vzpostavila Evropska komisija. Predstavlja enotno dostopno točko do vseh centraliziranih programov Evropske unije in pozivov za javna naročila ter z njimi povezane postopke. Portal je nadomestil dosedanjega (Participant Portal), ki je bil namenjenim prijavam in izvedbi projektov v okviru programa Obzorje 2020. Na drugi plenarni seji z naslovom »The Art of Writing« je Ellen Schenk iz Medicinskega centra Univerze Erasmus iz Rotterdama (Nizozemska) predstavila najpomembnejše vidike pisanja uspešnih predlogov. Posnetke obeh sej si lahko ogledate tukaj.

Srečanja se je udeležilo več kot 100 predstavnikov iz različnih evropskih držav. UL sta zastopali Tjaša Nabergoj iz univerzitetne službe za raziskovalno dejavnost ter Nina Smerdu iz pisarne za prenos znanja, ki sta hkrati tudi članici delovnih skupin mreže BESTPRAC. 

 BESTPRAC


Udeležili smo se Mednarodne akademije prenosa tehnologij

Pisarna za prenos znanja se je od 25. 2. do 2. 3. mudila na ITTA (International Technology Transfer Academy) v Kielce na Poljskem.

Tokratno srečanje je v središče postavilo start-up podjetja. Predstavniki pisarn za prenos znanja in tehnologij iz Poljske, Turčije, Hrvaške, Bolgarije in Slovenije so krepili svoje kompetence na področjih strategij postavitve start-upa, najboljših poslovnih modelov in marketinških trikov za start-upe. Naslednje srečanje ITTA, ki je Erasmus+ projekt, bo v Sloveniji in ga bo gostil Tehnološki park Ljubljana.

ITTA Poljska-1ITTA Poljska - 2

 

Raziskovalci Univerze v Ljubljani so se predstavili mednarodnim investitorjem

30. januarja je na Dunaju potekal dogodek Start:IP, razvojno-poslovna srečanja med raziskovalci, podjetniki in investitorji.

Za sodelovanje na dogodku se je potegovalo preko 50 tehnologij iz Avstrije, Madžarske in Slovenije; za nastop in srečanje z investitorji pa je bilo izbranih 6 slovenskih raziskovalcev:

• Jelena Vasiljevič iz UL NTF z inovacijo: CoTTon Miracle – proces obdelave bombaža, s katerim material pridobi vodoodbojne in oljefobne lastnosti.
• Nika Kruljec iz UL FFA z inovacijo: Antibody Pure – učinkovita metoda za čiščenje protiteles, uporabna v procesu proizvodnje bioloških zdravil.
• Matjaž Ravnikar iz UL FFA z inovacijo: Charming Gut - učinkovito in namensko zdravljenje črevesnega vnetja brez stranskih učinkov.
• Alan Kacin iz UL ZF z inovacijo: IntelliTrain - Inovativna vadbena naprava, ki se lahko uporablja tako v fizioterapiji kot tudi v športu.
• Tomaž Podobnikar iz UL FGG z inovacijo: Top Topography – postopek izdelave natančnih topografskih kart in modelov z uporabo več baz podatkov.
• Marija Čolović s Kemijskega inštituta z inovacijo: FireEater – proces obdelave poliamid 6 vlaken, ki zagotovi večjo ognjevarno odpornost tehničnih materialov.

Inovacije so bile odlično sprejete in se potegujejo za laskavi naziv »najboljša predstavitev«.

Vsem udeležencem čestitamo in se veselimo novih inovaciji, ki se bodo predstavile na dogodku naslednje leto.

Dodatne informacije:

Marija in Jelenaekipaalanjelenamarijamatjažnikatomaž-2simona 

Hibridna toplotna naprava osvojila srebrno medaljo na sejmu ARCA v Zagrebu

Hibridna toplotna napravaIzum Hibridna toplotna naprava, ki je nastal na naši članici, Fakulteti za strojništvo, je na Zagrebškem mednarodnem sejmu inovacij ARCA prejel srebrno medaljo. Nova tehnologija, ki je ena od najobetavnejših alternativnih načinov hlajenja in ogrevanja, je okolju veliko bolj prijazna od obstoječe parno-kompresorske tehnologije.

Hibridna toplotna naprava je plod raziskav dr. Andreja Žerovnika in dr. Jaka Tuška, ki sta združila moči in razvila hibridno napravo, ki bi znala v prihodnosti razrešiti staro, ekološko sporno in manj učinkovito parno-kompresorsko tehnologijo. Ta najbolj razširjena tehnologija je stara že več kot 180 let in ne omogoča visokih izkoristkov, uporablja okolju škodljiva hladiva in povzroča hrup ter vibracije.

Inovatorja sta ob prejemu srebrne medalje povedala: »Vesela sva nagrade s strani ARCA, saj pomeni potrditev delovanja v pravo smer ter nama daje dodatno motivacijo. Hkrati pa predstavlja tudi dodatno promocijo hibridne toplotne naprave.«

Žerovnikov in Tuškov že večkrat nagrajeni hibrid združuje klasično, parno-kompresorsko in vedno bolj aktualno elastokalorično tehnologijo, v kateri vidijo številni strokovnjaki velik potencial. Poleg višjih izkoristkov in manjše porabe energije namreč predstavlja tudi okolju prijaznejšo alternativo zaradi manjše porabe škodljivih hladiv in preproste reciklaže elastokaloričnega materiala.

Hibridna toplotna naprava bi lahko prinesla velike spremembe na področju hlajenja/ogrevanja; sprva na področju toplotnih črpalk in večjih sistemov ogrevanja/hlajenja (hladilnice, sušilnice, …), v prihodnosti pa ne gre izključiti tudi širše uporabe v domačih hladilnikih in klimatskih napravah.
 

Prenos znanja je pomemben del strategije Univerze

Cilj Univerze v Ljubljani je, da bi se dejavnost prenosa znanja iz raziskovalne sfere v gospodarstvo v prihodnjih letih postavila ob bok znanstveni odličnosti Univerze. S tem namenom je naša Pisarna za prenos znanja v torek, 6. 11. 2018, izvedla izobraževalno delavnico »Prenos znanja na področju ved o življenju«.

Delavnica 6.11. - naslovnaNamen celodnevne delavnice je bil povečati zavedanje o pomembnosti prenosa znanja in tehnologij, ki jih ustvarjamo zaposleni in študenti Univerze v Ljubljani v gospodarstvo in širše družbeno Namen celodnevne delavnice je bil povečati zavedanje o pomembnosti prenosa znanja in tehnologij, ki jih ustvarjamo zaposleni in študenti Univerze v Ljubljani v gospodarstvo in širše družbeno okolje. Poudarek je bil na pravnem zavarovanju izumov, spodbujanju visokotehnološkega podjetništva in povezovanju z gospodarstvom, s ciljem opremiti raziskovalce in študente z vsemi potrebnimi informacijami, ki jim bodo pomagale unovčiti njihovo znanje in potencialne inovacije.

Poleg strokovnjakov iz Pisarne so svoje znanje in izkušnje s tega področja delili tudi zunanji strokovnjaki. Dr. Hajo Peters, evropski in nemški patentni zastopnik in direktor podjetja Zacco Europe, je govoril o specifikah pravnega varstva izuma na področju ved o življenju. Podporne aktivnosti Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja je predstavila vodja projektov Špela Rozman Dolenc. Prof. dr. Gregor Majdič, prodekan za znanost in mednarodno sodelovanje na Veterinarski fakulteti in solastnik podjetja Animacel, je delil svojo izkušnjo z odcepljenim podjetjem, dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v podjetju Lek, pa je predstavila primere uspešnega sodelovanja med gospodarstvom in znanostjo.

6.11. - 1 6.11. - 2 6.11. - 8 6.11. - 3 6.11. - 4 6.11. - 5 6.11. - 6 6.11. - 7 6.11. - 9
 

Povezovanje akademske sfere z gospodarstvom na Dnevu inovativnosti

Na Brdu pri Kranju je 26. septembra potekal Dan inovativnosti, ki je bil posvečen povezovanju inovatorjev in gospodarstva. Pod okriljem Pisarne za prenos znanja je šest fakultet Univerze v Ljubljani promoviralo sedem izjemnih potencialnih inovacij, primernih za implementacijo v podjetja. Predstavile so se Fakulteta za arhitekturo, Fakulteta za elektrotehniko, Fakulteta za farmacijo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Naravoslovnotehniška fakulteta in Fakulteta za strojništvo.

Na dogodku so se izumitelji uspešno mrežili in sodelovali skupno kar na 21 sestankih s podjetji, poleg tega pa spoznali tudi nove metode inoviranja preko zanimivih predavanj in delavnic.

 Dan inovativnosti - 1 Dan inovativnosti - 2 Dan inovativnosti - 3  

Aktualni dogodki

Vabljeni na InnoEnergy STARTER Demo dan!

Ljubljanski univerzitetni inkubator vabi na InnoEnergy STARTER Demo dan, na katerem bo šest inovatorjev svoje ideje predstavilo investitorjem in partnerjem iz industrije.

Demo dan bo v četrtek, 18. aprila ob 12. uri v Hiši Evropske unije (Dunajska cesta 20 v Ljubljani). Predstavljene inovacije bodo s ključnih tematskih področij InnoEnergy: učinkovita raba, hramba energije, obnovljivi viri, jedrske tehnologije, kemijske tehnologije v energetiki, pametna, trajnostna mesta in stavbe ter pametna omrežja.
Prijava na Demo dan: TUKAJ
 

Vabilo na delavnice s področja prenosa tehnologij

TT bootcampTehnološki park Ljubljana vabi na tri delavnice s področja prenosa tehnologij, ki so namenjene raziskovalcem na začetku kariere, ki želijo svoje znanje in tehnologije komercializirati, mladim podjetjem, ki jih zanimajo osnove pravic intelektualne lastnine in pridobivanje sredstev preko EU razpisov in strokovnjakom s področja prenosa tehnologij.
 

1. Delavnica: RAZISKAVE IN PRAVICE INTELEKTUALNE LASTNINE (PIL), 12. april 2019, 9.00-14.00
2. Delavnica: DESIGN THINKING IN NETWORKING, 13. april 2019, 10.00-17.30
3. Delavnica: KAKO PRIDOBITI EVROPSKA SREDSTVA, 19. april 2019, 9.00-14.00

Kliknite za več informacij

Climate-KIC: odprte prijave na dva programa

Climate-KIC 2 programaVabljeni, da se prijavite na EIT Climate-KIC Pioneers into Practice in ClimateLaunchpad 2019.

Pioneers into Practice je Mobilni evropski program strokovnega razvoja za strokovnjake s področij, povezanih s podnebnimi spremembami. Je priložnost za mednarodno sodelovanje širom Evrope, izmenjavo strokovnih znanj in dobrih praks, širjenje strokovnih poznanstev in razvijanje novih produktov ter storitev za zmanjševanje podnebnih sprememb. Vas zanima več?
Rok za prijavo: 11. april 2019

ClimateLaunchpad 2019 je natečaj s področja čistih tehnologij, ki ga organizira Climate-KIC. Njegov namen je podpreti zelene poslovne ideje slovenskih inovatorjev in jim ponuditi pomoč na začetku poslovne poti. Vas zanima več?
Rok za prijavo je 17. april 2019

 

Podjetje TPV d.o.o. išče dobre ideje

TPV izzivIzpostavljena sta dva izziva: rešitve za pametne tovarne in mobilnost - elektrifikacija vozil.

TPV d.o.o., podjetje z več kot 60 letno tradicijo v avtomobilski industriji, je konec januarja lansiralo lastno odprto platformo za pridobivanje idej in povezovanje z zunanjimi partnerji, imenovano TPV Innovation Station. Z njo interni sistem zbiranja inovativnih idej dopolnjujejo z idejami zunanjih partnerjev, katere vabijo k soustvarjanju mobilnosti prihodnosti.

K sodelovanju so vabljene tudi članice Univerze v Ljubljani.

Pisarna za prenos znanja lahko raziskovalcem, ki bodo svojo idejo oddali preko TPVjeve platforme, svetuje glede zaščite intelektualne lastnine / poslovne skrivnosti lastnine in glede pogodbenega sodelovanja s podjetjem. Svetujemo pa, da se z nami srečate pred oddajo ideje na platformo.

Na voljo smo vam: .

 

Odprti razpisi: priznanja GZS za inovacije 2019

GZS priznanja za inovacije 2019 - utrinki 2018Regionalne gospodarske zbornice so v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije objavile regionalne razpise za inovacije 2019. Cilj priznanj je uveljavljanje inovacijske dejavnosti kot gibala trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanja podjetništva.

Na razpis se lahko prijavijo gospodarske družbe, podjetja, samostojni podjetniki, posamezniki, samostojni inovatorji in druge organizacijske oblike. Zainteresirani lahko v letu 2019 prijavijo inovacijo, ki je bila na trg prvič vpeljana oz. prvič uporabljena v proizvodnem/poslovnem procesu v obdobju 1. 1. 2017 do 31. 3. 2019. 

Letošnji inovacijski izziv: Inovacije razvite v sodelovanju z raziskovalno organizacijo.

Vljudno vabimo raziskovalce Univerze v Ljubljani, ki ste v tem obdobju v sodelovanju s podjetji razvili inovacijo, da se prijavite na razpis (kot fakulteta ali skupaj z vašim partnerskim podjetjem).

Zakaj se prijaviti na razpis?
• promocija preko GZS v Sloveniji
• promocija v tujini (preko povezav GZS v tujini)
• priznanja inovatorjem in podjetjem
• medijska odmevnost na regionalni in nacionalni ravni.

Več informacij:
https://www.gzs.si/skupne_naloge/inovativna_slovenija/vsebina/Priznanja-za-inovacije-2019/Delavnice-s-predstavitvijo-razpisa
 


ARHIV DOGODKOV
 

 

INDUSTRIJSKA LASTNINA

Pravila glede izkoriščanja pravic industrijske lastnine in strokovnega znanja ter izkušenj, ki so ustvarjeni na Univerzi v Ljubljani, in postopki s službenimi izumi so urejeni s Pravilnikom o upravljanju pravic industrijske lastnine na Univerzi v Ljubljani.

Na kratko o postopkih z izumi

Vsak, ki na Univerzi v Ljubljani oziroma z uporabo njenih sredstev ustvari izum ali drugo industrijsko lastnino, mora o tem obvestiti Univerzo v Ljubljani. To stori tako, da izpolni Obrazec za prijavo izuma in ga Pisarni za prenos znanja:

- pošlje s priporočeno pošto (s pripisom ZAUPNO - NE ODPIRAJ!),
- prinese osebno ali
- pošlje po e-pošti na (vendar je potrebno vlogo naknadno poslati tudi v pisni obliki).

Za več informacij in pojasnila glede prijave izuma, postopka prevzema izumov in možnosti pravnega varstva z (drugimi) pravicami industrijske lastnine se lahko obrnete na

Informacije in pojasnila o internih postopkih na Univerzi v Ljubljani, patentnih postopkih, obrazci za izumitelje in članice so na voljo tudi na Intranetu (dostop samo zaposlenim na Univerzi v Ljubljani).

ISKANJE PO PATENTNIH BAZAH
ZAKONODAJA IN ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNO LASTNINO

 

AVTORSKA PRAVICA

P.V Priporocila glede ustrezne uporabe avtorskih del.pdf
P.VI Opozorilo za objavo pri fotokopirnih strojih.pdf 

 

Pisarna za prenos znanja - dodajamo vrednost vašemu znanju

Univerza v Ljubljani
Pisarna za prenos znanja
Kongresni trg 12, Ljubljana
 MIZS_slo-small.jpgLogo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO_slogan-small.jpg

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.