PISARNA ZA PRENOS ZNANJA

Univerza v Ljubljani stremi k povezovanju z organizacijami iz gospodarstva in z družbenim okoljem. S tem pospešuje uporabo svojih raziskovalnih in izobraževalnih dosežkov ter prispeva k družbenemu razvoju. Prenos znanja v gospodarstvo prepoznava kot svoje strateško poslanstvo. Kot največje središče visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti v državi razpolaga z velikim ter še ne v celoti izkoriščenim potencialom prenosa tehnologij v aplikacije ter komercializacijo.

Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani je nadgradnja Univerzitetne službe za raziskave, razvoj in intelektualno lastnino ter pokriva naslednja pomembna področja:

 • postopki pravnega varstva industrijske lastnine,
 • sodelovanje z gospodarstvom,
 • trženje izumov in tehničnega znanja,
 • spodbujanje podjetništva na Univerzi v Ljubljani.

Storitve Pisarne za prenos znanja:

 • pomagamo pri prepoznavanju potencialnih inovacij,
 • svetujemo glede patentibilnosti,
 • vodimo postopke prevzema službenih izumov,
 • svetujemo pri strategiji pravnega varstva intelektualne lastnine,
 • vodimo postopke za pridobitev patenta oz. drugih pravic industrijske lastnine,
 • pomagamo pri promociji in iskanju industrijskih partnerjev,
 • vodimo pogajanja o sklenitvi pogodb o prodaji oz. licenciranju pravic intelektualne lastnine,
 • pomagamo pri ustanavljanju odcepljenih (spin-out) podjetij v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI),
 • nudimo pravno pomoč pri sestavljanju razvojno-raziskovalnih pogodb,
 • izvajamo izobraževanja o pravnem varstvu in trženju intelektualne lastnine,
 • dvigujemo zavest zaposlenih na Univerzi v Ljubljani o pomenu intelektualne lastnine.

Osnovne informacije o postopku prevzema službenega izuma najdete v zloženki.

 

Kontakti Pisarne za prenos znanja

Univerza v Ljubljani
Pisarna za prenos znanja
Kongresni trg 12, Ljubljana

Urša Jerše, pomočnik glavnega tajnika za prenos znanja
, tel. št.: 01 2418 528

dr. Marijan Leban, predstojnik organizacijske enote za zaščito IL
, tel. št.: 01 2418 534

mag. Simona Rataj, predstojnik organizacijske enote za strateško trženje IL
, tel. št.: 01 2418 533

Nina Smerdu, samostojna strokovna delavka za področje intelektualne lastnine
, tel. št.: 01 2418 693

Teja Stamać, samostojna strokovna delavka za komuniciranje
, tel. št.: 01 2418 580

Miha Rajh, samostojni strokovni delavec za razvoj poslovnih idej
, tel. št.: 01 2418 579

Jana Šav, samostojna strokovna delavka za tržne analize
, tel. št.: 01 2418 581

dr. Gabriela Droga Mazovec, samostojna strokovna sodelavka za identifikacijo in zaščito intelektualne lastnine
gabriela.droga-mazovec@uni-lj.si, tel. št.: 01 2418 583


Sledite nam na LinkedInu.      

LinkedIN

 

NOVICE

Hibridna toplotna naprava osvojila srebrno medaljo na sejmu ARCA v Zagrebu
 

Hibridna toplotna napravaIzum Hibridna toplotna naprava, ki je nastal na naši članici, Fakulteti za strojništvo, je na Zagrebškem mednarodnem sejmu inovacij ARCA prejel srebrno medaljo. Nova tehnologija, ki je ena od najobetavnejših alternativnih načinov hlajenja in ogrevanja, je okolju veliko bolj prijazna od obstoječe parno-kompresorske tehnologije.

Hibridna toplotna naprava je plod raziskav dr. Andreja Žerovnika in dr. Jaka Tuška, ki sta združila moči in razvila hibridno napravo, ki bi znala v prihodnosti razrešiti staro, ekološko sporno in manj učinkovito parno-kompresorsko tehnologijo. Ta najbolj razširjena tehnologija je stara že več kot 180 let in ne omogoča visokih izkoristkov, uporablja okolju škodljiva hladiva in povzroča hrup ter vibracije.

Inovatorja sta ob prejemu srebrne medalje povedala: »Vesela sva nagrade s strani ARCA, saj pomeni potrditev delovanja v pravo smer ter nama daje dodatno motivacijo. Hkrati pa predstavlja tudi dodatno promocijo hibridne toplotne naprave.«

Žerovnikov in Tuškov že večkrat nagrajeni hibrid združuje klasično, parno-kompresorsko in vedno bolj aktualno elastokalorično tehnologijo, v kateri vidijo številni strokovnjaki velik potencial. Poleg višjih izkoristkov in manjše porabe energije namreč predstavlja tudi okolju prijaznejšo alternativo zaradi manjše porabe škodljivih hladiv in preproste reciklaže elastokaloričnega materiala.

Hibridna toplotna naprava bi lahko prinesla velike spremembe na področju hlajenja/ogrevanja; sprva na področju toplotnih črpalk in večjih sistemov ogrevanja/hlajenja (hladilnice, sušilnice, …), v prihodnosti pa ne gre izključiti tudi širše uporabe v domačih hladilnikih in klimatskih napravah.
 

Prenos znanja je pomemben del strategije Univerze

Cilj Univerze v Ljubljani je, da bi se dejavnost prenosa znanja iz raziskovalne sfere v gospodarstvo v prihodnjih letih postavila ob bok znanstveni odličnosti Univerze. S tem namenom je naša Pisarna za prenos znanja v torek, 6. 11. 2018, izvedla izobraževalno delavnico »Prenos znanja na področju ved o življenju«.

Delavnica 6.11. - naslovnaNamen celodnevne delavnice je bil povečati zavedanje o pomembnosti prenosa znanja in tehnologij, ki jih ustvarjamo zaposleni in študenti Univerze v Ljubljani v gospodarstvo in širše družbeno Namen celodnevne delavnice je bil povečati zavedanje o pomembnosti prenosa znanja in tehnologij, ki jih ustvarjamo zaposleni in študenti Univerze v Ljubljani v gospodarstvo in širše družbeno okolje. Poudarek je bil na pravnem zavarovanju izumov, spodbujanju visokotehnološkega podjetništva in povezovanju z gospodarstvom, s ciljem opremiti raziskovalce in študente z vsemi potrebnimi informacijami, ki jim bodo pomagale unovčiti njihovo znanje in potencialne inovacije.

Poleg strokovnjakov iz Pisarne so svoje znanje in izkušnje s tega področja delili tudi zunanji strokovnjaki. Dr. Hajo Peters, evropski in nemški patentni zastopnik in direktor podjetja Zacco Europe, je govoril o specifikah pravnega varstva izuma na področju ved o življenju. Podporne aktivnosti Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja je predstavila vodja projektov Špela Rozman Dolenc. Prof. dr. Gregor Majdič, prodekan za znanost in mednarodno sodelovanje na Veterinarski fakulteti in solastnik podjetja Animacel, je delil svojo izkušnjo z odcepljenim podjetjem, dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v podjetju Lek, pa je predstavila primere uspešnega sodelovanja med gospodarstvom in znanostjo.

6.11. - 1 6.11. - 2 6.11. - 8 6.11. - 3 6.11. - 4 6.11. - 5 6.11. - 6 6.11. - 7 6.11. - 9
 

Povezovanje akademske sfere z gospodarstvom na Dnevu inovativnosti

Na Brdu pri Kranju je 26. septembra potekal Dan inovativnosti, ki je bil posvečen povezovanju inovatorjev in gospodarstva. Pod okriljem Pisarne za prenos znanja je šest fakultet Univerze v Ljubljani promoviralo sedem izjemnih potencialnih inovacij, primernih za implementacijo v podjetja. Predstavile so se Fakulteta za arhitekturo, Fakulteta za elektrotehniko, Fakulteta za farmacijo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Naravoslovnotehniška fakulteta in Fakulteta za strojništvo.

Na dogodku so se izumitelji uspešno mrežili in sodelovali skupno kar na 21 sestankih s podjetji, poleg tega pa spoznali tudi nove metode inoviranja preko zanimivih predavanj in delavnic.

 Dan inovativnosti - 1 Dan inovativnosti - 2 Dan inovativnosti - 3

 

Projekt ITTA dviguje kompetence strokovnjakov na področju prenosa tehnologij

Od 21. do 26. oktobra se je v Istanbulu odvijala prva Mednarodna akademija s področja prenosa tehnologij, katere se je udeležila tudi Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani.

ITTA 2Projekt ITTA (International Technology Transfer Academy) je Erasmus+ projekt, ki stremi k dvigu kompetenc strokovnjakov na področju prenosa tehnologij in znanja. Konzorcij partnerjev iz Turčije, Poljske, Hrvaške, Bolgarije in Slovenije bo med seboj povezal deležnike s tega področja ter jim ponudil vrhunska nacionalna in mednarodna izobraževanja, s končnim cilje vzpostavitve trajnostnega učnega programa.

ITTA-1  ITTA 3

 

Aktualni dogodki

Odprte prijave za Ecotrophelio Slovenija 2019

EcotropheliaŠtudenti s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov so vabljeni, da se prijavijo na tekmovanje »ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2019«. Tekmovanje ponovno organizira GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. 
 
Prijavljeni izdelki morajo zajeti eko-inovacijo v vsaj eni dimenziji razvoja (surovine - ekološka pridelava, nizek ogljični odtis in/ali embalaža - povratna, primerna za recikliranje in/ali proizvodni proces - varčevanje z energijo, uporaba reciklirane vode in/ali distribucija/logistika - nove storitve, kratke oskrbovalne verige idr.).

K prijavi so vabljeni študenti vseh študijskih smeri!
Rok za prijavo je 7. februar 2019. Preberite si več o tekmovanju in se prijavite.

 

Climate-KIC: Profesionalni izobraževalni tečaji

Climate-KICClimate-KIC tudi letos organizira večdnevne profesionalne tečaje.

Prvi z naslovom »Preventing Food Waste in the Supply Chain - accelerating innovation solutions for European stakeholders« se bo odvijal v Budimpešti med 2. in 6. decembrom 2018. Drugi bo potekal preko spleta 10. decembra 2018 in nato še 24. in 25. januarja 2019 v Valenciji, obravnaval pa bo tematiko »Business Models for Climate Friendly Technologies« - preberite si več o dogodku in o možnostih prijave.

Vse zainteresirane vabijo, da svoj interes in razlog, zakaj menijo, da so primerni kandidati, izrazijo direktno po e-pošti. Za prvi tečaj je treba kontaktirati , za drugega pa . EIT Climate-KIC bo dvema ali trem kandidatom omogočil, da bodo oproščeni prijavnine.

Kliknite za več informacij.
 


ARHIV DOGODKOV
 

 

INDUSTRIJSKA LASTNINA

Pravila glede izkoriščanja pravic industrijske lastnine in strokovnega znanja ter izkušenj, ki so ustvarjeni na Univerzi v Ljubljani, in postopki s službenimi izumi so urejeni s Pravilnikom o upravljanju pravic industrijske lastnine na Univerzi v Ljubljani.

Na kratko o postopkih z izumi

Vsak, ki na Univerzi v Ljubljani oziroma z uporabo njenih sredstev ustvari izum ali drugo industrijsko lastnino, mora o tem obvestiti Univerzo v Ljubljani. To stori tako, da izpolni Obrazec za prijavo izuma in ga Pisarni za prenos znanja:

Za več informacij in pojasnila glede prijave izuma, postopka prevzema izumov in možnosti pravnega varstva z (drugimi) pravicami industrijske lastnine se lahko obrnete na

Informacije in pojasnila o internih postopkih na Univerzi v Ljubljani, patentnih postopkih, obrazci za izumitelje in članice so na voljo tudi na Intranetu (dostop samo zaposlenim na Univerzi v Ljubljani).

ISKANJE PO PATENTNIH BAZAH
ZAKONODAJA IN ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNO LASTNINO

 

AVTORSKA PRAVICA

P.V Priporocila glede ustrezne uporabe avtorskih del.pdf
P.VI Opozorilo za objavo pri fotokopirnih strojih.pdf 

 

Pisarna za prenos znanja - dodajamo vrednost vašemu znanju

Univerza v Ljubljani
Pisarna za prenos znanja
Kongresni trg 12, Ljubljana

 

MIZS_slo-small.jpgLogo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO_slogan-small.jpgNaložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.