LABORATORIJSKA HALJA S SUPER MOČMI

Vsak izumitelj, ki Pisarno za prenos znanja obvesti o službenem izumu, prejme ekskluzivno laboratorijsko haljo s super močmi.

Halja, ki je plod sodelovanje med Pisarno za prenos znanja UL, Narovoslovnotehniško fakulteto in Kemijskim inštitutom, simbolizira prenos znanj iz laboratorija v praktično rabo. Desni rokav je namreč obdelan z inovativnim postopkom, ki daje bombažu posebne samočistilne in vodoodbojne lastnosti, hkrati pa ohranja njegovo zračno prepustnost.

Laboratorijska_halja_pisarna_za_prenos_znanja

Postopek, poimenovan »lotusov efekt«, je skupni izum Univerze v Ljubljani, Naravoslovnotehniške fakultete in Kemijskega inštituta in varovan s patentom št. EP2990527. Halja omogoča testiranje izuma, saj je le desni rokav obdelan z lotusovim efektom.

Tudi vzorca, ki krasita moško in žensko laboratorijsko haljo, sta nastala v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto pod mentorstvom prof. Almire Sadar. Oblikovala ga je študentka katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Jovana Radivojčević, ena od osmih nadobudnih mladih oblikovalcev, ki je na predlog Pisarne za prenos znanja ponazorila lotusov efekt na natečaju.

Laboratorijska_halja_pisarna_za_prenos_znanja_2

Poleg laboratorijske halje smo z lotusovim efektom obdelali še kape s šiltom, ki so s tem postale uporabne tudi za zaščito pred dežjem. Tudi kapice smo opremili s posebnim potiskom študentke Jovane Radivojević.

Kapa_pisarna_za_prenos_znanja

Izumitelji »lotusovega efekta«: doc. dr. Brigita Tomšič, asist. dr. Jelena Vasiljević in prof. dr. Barbara Simončič iz Naravoslovnotehnične fakultete ter dr. Milena Zorko, doc. dr. Ivan Jerman in prof. dr. Miran Gaberšček iz Kemijskega inštituta.

Izdelava kap NTF
Izdelava kap na Univerzi v Ljubljani, Naravoslovnotehniški fakulteti

Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani je most med raziskovalno in gospodarsko sfero. Smo podpora raziskovalcem na področju prenosa znanja, kjer vodimo postopek prevzema službenega izuma, skrbimo za pravno varstvo intelektualne lastnine, ustvarjamo priložnosti za sodelovanje z gospodarstvom in pomaga pri ustanavljanju odcepljenih podjetij.


 

Pisarna za prenos znanja - dodajamo vrednost vašemu znanju

Sledite nam tudi na LinkedInu