Raziskovalne novice

Doc. dr. Simon Malmenvall prejemnik mednarodne nagrade Danubius Young Scientist Award

doc. dr. Simon Malmenvall
Fotografija: Tatjana Splichal

Datum objave: 30.11.2020

Kategorija: Raziskovalci v objektivu

 Med letošnjimi prejemniki mednarodne nagrade Danubius Young Scientist Award (DYSA) v generaciji 2020 je kot edini predstavnik Slovenije tudi doc. dr. Simon Malmenvall s Teološke fakultete Univerze v Ljubljani.

Nagrado DYSA podeljujejo mladim znanstvenikom z izjemnimi dosežki in odmevnostjo, ki prihajajo iz podonavske regije, to je iz držav nekdanje avstro-ogrske monarhije in vzhodnega sosedstva. Nagrado podeljuje Zvezno ministrstvo Republike Avstrije za izobraževanje, znanost in raziskovanje v sodelovanju s Skupnim raziskovalnim središčem Evropske komisije.

V svojem še svežem raziskovalnem delu je Simon Malmenvall že objavil nad sto petdeset znanstvenih in strokovnih del ter prevodov na področju kulturne in cerkvene zgodovine, ekumenske teologije, ekleziologije, filozofije in literarne zgodovine. Pri svojem raziskovalnem delu se predvsem posveča zgodovini in teološki misli vzhodnega krščanstva in katoliško-pravoslavnih odnosov. V tem okviru omenimo njegovo znanstveno monografijo Kultura Kijevske Rusije in krščanska zgodovinska zavest (2019, UL TEOF), ki slovenskemu akademskemu prostoru prinaša prvo celovito teološko-zgodovinsko obravnavo vzhodnoslovanske pisne kulture med 10. in 12. stoletjem. Med drugim je sodeloval v pripravah za prvo slovensko izdajo (2015, UL FF) glavnega vzhodnoslovanskega srednjeveškega vira, kronike Pripoved o minulih letih, in prve slovenske izdaje drugih reprezentativnih vzhodnoslovanskih besedil iz 11. stoletja (2019, UL FF). V slovenski jezik je prevedel (2019 in 2020, KUD Logos) in s spremno besedo opremil monumentalno delo Poti ruske teologije (1937) pravoslavnega teologa in zgodovinarja Georgija Florovskega. Svoja znanstvena dognanja nadgrajuje v sklopu podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta s področja teologije Vladarski svetníki (mučenci) na obrobju srednjeveške Evrope: Kijevska Rusija, Norveška, Duklja (2019­–2021), ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Podeljena nagrada potrjuje uspešnost raziskovalnega dela dr. Malmenvalla, ki deluje tudi kot visokošolski učitelj na področju ekumenske teologije, religiologije in filozofije na UL TEOF ter na Fakulteti za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu

Posnetek slovesne podelitve nagrade 6. 11. 2020 si je mogoče ogledati na spletni povezavi; na spletu je dosegljiv tudi predstavitveni zbornik letošnjih nagrajencev.

Nagrajencu doc. dr. Simonu Malmenvallu iskreno čestitamo in mu želimo obilo raziskovalnih uspehov tudi v prihodnje.

           

prof. dr. Robert Petkovšek,

Katedra za filozofijo UL TEOF

nazaj na seznam