Raziskovalne novice

3D tisk piezoelektričnih senzorjev, neobčutljivih na elektromagnetne motnje

Slika: Shutterstock

Datum objave: 04.09.2023

Kategorija: Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 9 Industrija, inovacije in infrastruktura (kazalniki)

Raziskovalci Univerze v Ljubljani so razvili edinstveno metodo za tiskanje naprednih senzorjev, ki niso moteni zaradi elektromagnetnih motenj. 3D tisk senzorjev omogoča njihovo hitro in prilagodljivo vgradnjo v druge 3D tiskane strukture, tudi na težko dosegljiva mesta, kar je še posebej pomembno v medicini, na primer pri individualiziranih protezah. Hkrati se senzorji lahko uporabijo za spremljanje življenjske dobe drugih 3D tiskanih struktur, kot so na primer deli za avtomobilsko industrijo.

Raziskovalca mag. Tilen Košir (doktorski študent) in prof.dr. Janko Slavič iz Fakultete za strojništvo sta naredila pomemben korak naprej na področju tehnologije 3D tiskanih senzorjev. To raziskavo, ki je bila objavljena v vodilni znanstveni reviji področja, Additive Manufacturing (Povezava_članek, IF=11.632), so omogočili edinstvena kombinacija materialov in inovativne tehnike 3D tiskanja. Projekt je bil delno financiran v okviru programske skupine Mehanika v tehniki (ARRS, P2-0263) in raziskovalnega projekta "V enem procesu 3D natisnjeni dinamični senzorji" (ARRS J2-3045, 2021-2024).

 3D tekst

Piezoelektrični senzorji pretvarjajo mehansko energijo v električne signale in obratno. Ti senzorji običajno srečujejo izzive zaradi elektromagnetnih motenj, ki v meritve obremenitev vnašajo prekomeren šum. Raziskovalca sta z inovativno uporabo 3D tiskanja združila piezoelektrične, prevodne in običajne plastične materiale, da bi ustvarila senzor odporen na takšne motnje. Njihova metoda 3D tiska izdela ne samo senzor, ampak tudi potrebne povezovalne žice in vmesnike, kar naredi senzor neposredno združljiv z običajnimi merilnimi orodji. Rezultati kažejo, da je ta senzor izjemno natančen, zmožen zaznavanja celo najšibkejših signalov brez motenj.

nazaj na seznam