Raziskovalne novice

Prestižna nagrada Alexander-von-Humboldt-Gedächtnispreis za slovenske biologe

Datum objave: 29.11.2017

Kategorija: Raziskovalci v objektivu, Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 15 Življenje na kopnem (kazalniki)

Štirje slovenski raziskovalci so za svoj prispevek na področju speleobiologije v Frankfurtu prejeli spominsko nagrado Aleksandra von Humboldta za leto 2017 (ang. Alexander von Humboldt Memorial Award) za najboljši znanstveni članek v revijah naravoslovno raziskovalnega združenja Senckenberg. Med njimi so trije raziskovalci z Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Peter Trontelj, prof. dr. Rok Kostanjšek in Teo Delić ter biolog iz Notranjskega muzeja Postojna Slavko Polak. Nagrado jim je za znanstveni članek  Molecular phylogeny of the cave beetle genus Hadesia (Coleoptera: Leiodidae: Cholevinae: Leptodirini), with a description of a new species from Montenegro objavljen v reviji Arthropod Systematics & Phylogeny podelil prof. dr. Volker Mosbrugger, direktor združenja Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung.

»Nagrade smo posebej veseli, ker utrjuje mednarodni položaj slovenske speleobiologije, torej znanosti o življenju v podzemeljskih okoljih, ki je kot znanstvena disciplina pred skoraj dvema stoletjema vzniknila prav na ozemlju Slovenije«, je povedal prof. dr. Peter Trontelj s Katedre za zoologijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Združenje Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung je eno najstarejših in največjih v Evropi, ustanovljeno leta 1817 na pobudo Johann Wolfgang von Goetheja. Danes združuje več raziskovalnih inštitutov in naravoslovnih muzejev, med drugim v Frankfurtu, Dresdnu, Tübingenu in Görlitzu. Izdaja devet mednarodnih znanstvenih revij s področja raziskav biodiverzitete, morske biologije, evolucije in paleontologije. Vsako leto podeljuje nagrado za najboljši znanstveni članek, ki je v preteklem letu izšel v kateri izmed publikacij združenja Senckenberg. V letu 2017 je bila podeljena jubilejna 25. Spominska nagrada Alexandra von Humboldta.

Več informacij najdete na spletni strani Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

nazaj na seznam