Raziskovalne novice

Raziskovalka Vesna Hodnik in doktorska študentka Tea Lenarčič sta skupaj s kolegi objavili svoje delo v prestižni reviji Science

Datum objave: 19.12.2017

Kategorija: Raziskovalci v objektivu, Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 2 Odprava lakote (kazalniki)

Dr. Vesna Hodnik iz Infrastrukturnega centra za raziskave molekulskih interakcij Katedre za biokemijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani si s Teo Lenarčič s Kemijskega inštituta, študentko doktorskega študija Biomedicina, deli prvo avtorstvo izvirnega znanstvenega članka, objavljenega prejšnji petek v prestižni znanstveni reviji Science. V okviru raziskave, ki jo je koordiniral prof. dr. Gregor Anderluh s Kemijskega inštituta, je sodelovalo kar 25 znanstvenikov iz 14 inštitucij šestih držav. 

Raziskovalci so proučevali proteine NLP, ki jih izločajo različni rastlinski patogeni (bakterije, glive in oomicete), ki imajo običajno pester in številčen nabor molekul za okužbo rastlin, s katerimi omogočijo svoje širjenje. Organizmi, ki izločajo proteine NLP, povzročajo številne bolezni na za človeka pomembnih rastlinah, kot so krompir, paradižnik, soja in mnoge druge. Ti proteini delujejo selektivno samo na dvokaličnicah, ne pa na enokaličnicah, vendar do sedaj ni bilo jasno, zakaj je temu tako. Avtorji članka so določili lipidni receptor na površini rastlinskih celic in razložili, zakaj so ti mikrobni toksini specifični samo za dvokaličnice. 

V prihodnje bodo nadaljevali z raziskavami molekulskih osnov poškodb rastlinskih celic povzročenih s proteini NLP. Želijo razumeti, na kakšen način ti toksini uničijo lastnosti membran rastlinskih celic. Njihovo odkritje pa po drugi strani že zdaj omogoča razvoj snovi, ki preprečujejo delovanje proteinov NLP. Proteini NLP se nahajajo večinoma le pri rastlinskih škodljivcih in kot taki predstavljajo idealno tarčo za usmerjen boj proti škodljivcem.

nazaj na seznam